Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Chára na bicykli za leto odjazdí aj štyritisíc km
Zdielať na

Chára na bicykli za leto odjazdí aj štyritisíc km

Zdroj: web - Chára na bicykli

Slovenský hokejový obranca Zdeno Chára sa v piatok zúčastnil na cyklistickej Veľkej cene Hradca Králové.

Pri svojej premiére v upršanom mestskom kritériu, na ktorého štart sa postavil vďaka svojmu kamarátovi - českému cyklistickému profesionálovi Renému Anderlemu, dokázal za 40 minút prejsť 17 okruhov merajúcich 1200 metrov a v kategórii hobby sa umiestnil v strede výsledkovej listiny.

"Perfektne som si zajazdil, aj keď som mal spočiatku obavy. Na dvoch úsekoch boli na trati kocky, čo v daždi nie je práve príjemné. Zo začiatku sa išlo dosť rýchlo, navyše začalo pršať. No potom sa to zlepšilo," skonštatoval po VC Hradca Králové pre idnes.cz slovenský obor, ktorý sa k cyklistike dostal ešte ako chlapec vďaka svojmu otcovi: "Otec pracoval ako masér v športovej škole a jeden zo športov, ktorý mal na starosti, bola práve cyklistika. Začal ma brať na preteky ako pomocníka, ktorý podáva fľaše a občerstvenie jazdcom. Potom mi po jedných pretekoch zostavili bicykel a začal som jazdiť pravidelne."

Tridsaťštyriročný kapitán Boston Bruins by však hokejku za bicykel nemenil. "Nemám na to parametre. Myslím si, že keď má niekto viac ako 2 metre, má problémy s aerodynamikou, v kopcoch by hrala úlohu váha, na špičkovú úroveň by som sa nedostal. Som vždy rád, keď môžem absolvovať preteky a tieto v Hradci Králové boli dosť náročné. No ja veľmi nesúťažím, cyklistiku beriem skôr ako tréning. Tento rok toho bolo veľmi málo pre dlhú a náročnú sezónu. K pravidelnému cyklistickému tréningu som sa dostal tak pred troma - štyrmi týždňami, ale v lete zvyknem najazdiť tak 3 - 4-tisíc km," poznamenal Zdeno Chára, ktorý sa na bicykli stretáva so špičkovými cyklistami aj náročnými kopcami. "Párkrát som bol na tréningu cyklistov trenčianskej Dukly aj s Velitsovcami či Saganom, ale mám aj veľa hokejových povinností, takže často sa na takýto tréning nedostanem. No keď je čas, idem. Každý z kopcov na trati Tour de France či Giro d´Italia má svoj charakter. Galibier je veľmi náročný vrch, ale aj Mont Ventoux a Alpes de Huez. Ja som rád, že som si mohol niečo také vyskúšať," vysvetlil úradujúci víťaz Stanleyho pohára a dodal: "Hlavné je, aby sa mi nič nestalo a mal som z toho dobrý pocit."