Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Polícia ukončila vyšetrovanie Chárovho zákroku na Paciorettyho
Zdielať na

Polícia ukončila vyšetrovanie Chárovho zákroku na Paciorettyho

Zdroj: sita - Chára vs Pacioretty

Polícia ukončila vyšetrovanie marcového zákroku slovenského hokejistu Zdena Cháru na Maxa Paciorettyho v zápase NHL medzi mužstvami Boston Bruins a Montreal Canadiens.

Chára a jeho právny zástupca sa stretli s predstaviteľmi polície Québecu 9. júla v Bostone. Vyšetrovanie sa začalo už krátko po zákroku, ktorý vyvolal rozhorčenie fanúšikov Montrealu. Spoločnosti Air Canada a VIA Rail dokonca hrozili profilige, že zrušia všetky sponzorské zmluvy, ak vedenie súťaže nezabráni atakom na hlavu. Chára nedostal od disciplinárnej komisie NHL žiadny trest. Pacioretty po jeho ataku narazil tvrdo na stĺpik medzi striedačkami. Hráč Canadiens utrpel otras mozgu a zlomeninu stavca krčnej chrbtice, ale zotavil sa a počas sezóny 2011/2012 by sa mal vrátiť na ľad, uvádza TSN. Samotný Pacioretty síce prejavil nevôľu nad tým, že Chára vyviazol bez trestu od profiligy, zároveň však prejavil nesúhlasný postoj s posunom celej záležitosti do trestno-právnej roviny.

Hovorkyňa prokuratúry v Québecu, do kompetencie ktorej prípad patrí, Martine Bérubéová v stredu nevedela potvrdiť, či policajná správa do úradu prišla alebo nie. "V každom prípade prokurátor, ktorý prípad má na starosti, je do septembra mimo. Dovtedy nepadne žiadne rozhodnutie. Nie je vylúčená ani žiadosť o ďalšie vyšetrovanie," povedala Bérubéová. Podľa právnika a bývalého univerzitného hokejistu Jeana-Pierra Rancourta by prokuratúra mohla navrhnúť trestné stíhanie za ublíženie na zdraví. "Chára musel vedieť, že jeho atak môže mať za následok vážne zranenie a svoj bodyček dokončil," myslí si Rancourt, podľa ktorého však úmysel je veľmi náročné dokázať. Obžalovaný môže tvrdiť, že udalosti sa stali veľmi rýchlo. Podľa Rancourta súd by musel zároveň dokázať, že zákrok zašiel ďalej, ako je primerané v hokeji. Aj preto podľa jeho názoru prípad pravdepodobne uzavrú.