Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pálffy: Hanlon nemal rešpekt, bol tam zmätok
Zdielať na

Pálffy: Hanlon nemal rešpekt, bol tam zmätok

Slovenskú hokejovú reprezentáciu na majstrovstvách sveta prirovnáva k zle postavenému legu. Žigmund Pálffy nešetrí ani kritikou bývalého trénera Glena Hanlona.

Výbuch na domácom šampionáte v podobe 10. miesta už väčšinu slovenských fanúšikov, ale aj samotných hráčov prebolel. Útočník Žigmund Pálffy majstrovstvá sveta vynechal, pretože si doprial ročnú prestávku od hokeja. Účinkovanie našich ale pozorne sledoval.

Nemrzí ho s odstupom času, že nebol súčasťou tímu? S útočníkom ako on sa mohli niektoré veci udiať inak. "Mohli - nemohli. Viete ako to chodí. Čo sa dialo v kabíne, to neviem presne posúdiť, ale som si istý, že niekde bola chyba. Najhoršie je, keď chcete príliš veľa. Keď idete na majstrovstvá sveta a chcete za každú cenu. To sa jednoducho nedá. To musí všetko prísť samo a musí to pasovať."

Pálffy veľmi citlivo vníma aj známu kauzu Richarda Zedníka, ktorý sa v závere prípravy na MS zbalil, odišiel od mužstva a neskôr sa na naliehanie kapitána Pavla Demitru a bývalého prezidenta SZĽH Juraja Širokého vrátil do mužstva. "Glen Hanlon nebol od začiatku veľmi dôveryhodný. To sa ukázalo aj v tomto prípade. Poznám Zéďa dlhé roky, je to nekonfliktný typ hráča, ktorý by si takéto niečo v minulosti nikdy nedovolil. Ale keď ti tréner na začiatku povie, či mu pasuješ, alebo nepasuješ do koncepcie, to je podľa mňa chyba. Rišo bol súčasťou úspechov slovenského hokeja a nepoznám trénera, ktorý by ho odmietol."

Podľa Pálffyho nemal Glen Hanlon dôveru a rešpekt u hráčov. "Potom to nemá žiadny zmysel, lebo hráči ho nebudú počúvať ani v šatni, ani na striedačke. Ja som ten zmätok videl, Hanlon ani nevedel, kto má ísť striedať. Neexistuje, aby si hocikto povedal, idem teraz na ľad. Tam musí byť systém, nie skákať z jedného útoku do druhého, tak sa hokej nedá hrať."

Pálffy priznáva, že skúsení hráči si častokrát určujú systém sami. Tréner ich len zo striedačky koordinuje a určuje, kto má vykorčuľovať na ľad. "Áno je to tak, ale nikdy som nezažil na striedačke taký chaos, ako som videl teraz počas majstrovstiev. Hráči sa vždy dohodnú, musia sa navzájom pochopiť, aby to pasovalo. Je to ako lego. Keď postavíte zlé lego, tak nemôžete uspieť. Keď to nepasuje, môže tam stáť hocijaký tréner."

Pálffy na OH v repre

sita

Angažovanie kanadského trénera považuje Pálffy za omyl a príliš sa mu nepozdáva ani to, že by nový kouč mohol byť opäť zo zahraničia. Hoci z blízkeho - napríklad z Česka. "Úspechy sme dosiahli so slovenskými trénermi. Naozaj tomu nerozumiem. Nechápem, prečo stále hľadáme niekde v zahraničí. Aj na Slovensku máme dosť kvalitných trénerov, len im treba dať šancu. Keď môže Hanlon skončiť na šampionáte na desiatom mieste, prečo na ňom nemôže skončiť slovenský tréner? Aký je v tom rozdiel?"

Koho by teda zvolil za trénera? "Júliusa Šuplera alebo Jána Filca. Hoci neviem, či by Ján Filc po tých úspechoch, ktoré dosiahol, do toho išiel a riskoval aj prípadný neúspech. Treba dôkladne hľadať a vybrať. Máme tu aj mladších ligových trénerov, ktorí sú šikovní. Čo my chceme stále vyhrávať majstrovstvá sveta? No, nevyhráme ich, či tam bude taký tréner, alebo onaký! Musíme pracovať aj na kvalite trénerov, nielen hráčov. Na Slovensku boli vždy dobrí tréneri a teraz odrazu akože nie sú? Tak hľadajme v Čechách, to bude asi najlepšie," neodpustil si štipľavú poznámku Pálffy.

Generácia Pálffyho, Bondru, Šatana, či Demitru postupne odchádza. Niektorí už ukončili aktívnu kariéru, niektorí "iba" reprezentačnú a mnohí zrelí tridsiatnici o tom potichu uvažujú. Aj v tejto situácii ale Pálffy vidí trochu nádeje. "Treba sa venovať mládeži, bez nej sa nikam nepohneme. Naša generácia končí, musia prísť nové talenty, 17-18-roční chalani, ktorí na to majú. Je to aj otázka financovania, podpory hokeja. Ak nechceme, aby nám mladí hráči odchádzali do zahraničia, potrebujeme kvalitnejšiu ligu. Je to aj na nás starších hráčoch, aby sme mladým pomáhali. Trebárs aj ako povedal Zdeno Cíger, že to bude robiť zadarmo. Keď sa budeme ochotne venovať mládeži, určite sa pohneme dopredu."

Súvisiace články