Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Priznanie hokejových majstrov sveta. Fíni milujú Slovensko!
Zdielať na

Priznanie hokejových majstrov sveta. Fíni milujú Slovensko!

Hokejisti Fínska získali na svetovom šampionáte len druhé zlato v histórii. O titul majstra sveta bojovali vo svojom 10. finále. Večne druhý tím sa dočkal opäť po 16 rokoch. A rovnako ako v 1995 boli úspešní v súboji so Švédskom.

Z oslavy na ľade bratislavskej Orange Arény otriasajúcej sa pod výkrikmi: „Suomi“, sa do zákulisia haly vybrali hráči aj s pohárom pre majstra sveta. Priniesol ho kapitán Mikko Koivu, ktorý priviedol Suomi už k bronzu na olympiáde vo Vancouveri a podobným spôsobom v tretej tretine vtedy rozosmutnil celé Slovensko. Nečudo, že tvrdil: „Cítim sa skvele. Máme neopísateľné pocity, milujem vašu krajinu.Pre fínsky hokej je to obrovské víťazstvo a musím povedať, že absolútne zaslúžené. Dnešné víťazstvo je iba vyvrcholením našej mentálnej sily, ktorú sme dokazovali počas celého turnaja."  

Okrem kapitánových skvelých výkonov – úspešnosť pri buly, podpora ofenzívy i defenzívy – zaujal na šampionáte aj útočník  Jarkko Immonen. V deviatich zápasoch vsietil 9 gólov a trikrát asistoval.  "Ani vo sne som si nemyslel, že strelím toľko gólov. Hrali sme skvele najmä v presilovkách, z ktorých sme najviac čerpali. Na celom turnaji sme boli veľmi silní mentálne, o čom svedčí, že sme dokázali otočiť až štyri zápasy, v ktorých sme inkasovali ako prvý. Verili sme si, boli sme presvedčení, že máme silnú zostavu a nevzdávali sme sa za každého stavu. Snažili sme sa dobre korčuľovať a fyzicky zdolať súperov," vysvetľoval Immonen.so zlatou medailou na krku.

Fíni prehrávali aj so Švédskom gólom polovičného Fína Pääjärviho, Immonen vyrovnával sedem sekúnd pred druhou sirénou, čo mohol byť rozhodujúci moment, ktorý naštartoval fínsku kanonádu v tretej tretine. "Neviem, či bol zlomový, skôr tie rýchle góly, čo sme dali na začiatku tretej tretiny, ktoré nás nabudili ku skvelému výkonu."

Aj obranca Anssi Salmela sa nad týmto momentom usmieval: „Takto sme to predsa chceli. Prehrávať. Aj keď možno nemáme najlepších obrancov na svete, ale máme najlepší tím. Posledná tretina nám určite vyšla najlepšie. Oslavovať budeme tak, ako sa na Fínov patrí. Budeme piť. Vodka potečie, to vám sľubujem, ale všetko sa bude piť, nebojte sa. Máme za sebou turnaj, poriadne dlhú sezónu, v ktorej končíme so zlatými medailami. Zaslúžime si poriadnu oslavu. Teraz je to náš čas, začína sa obdobie zábavy a radosti,“ sľuboval Salmela.

Vo Fínsku i tu v Bratislave to Fíni určite poriadne oslávia. Snáď si pohár na sever prinesú celý.

sita - Jarkko Immonen

Súvisiace články