Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Fíni po šestnástich rokoch s druhým titulom majstrov sveta
Zdielať na

Fíni po šestnástich rokoch s druhým titulom majstrov sveta

Zdroj: sita - Majstri sveta 2011 - Fínsko

Hokejisti Fínska sa stali druhýkrát v histórii majstrami sveta, keď v nedeľňajšom bratislavskom finále 75. svetového šampionátu zdolali severských rivalov zo Švédska 6:1.

O výsledku zápasu, ktorý ponúkol rýchly a kombinačný hokej, rozhodla až záverečná tretina. Fíni v nej strelili zásluhou Petteriho Nokelainena a Nika Kapanena hneď v úvode dva góly, ktoré boli dôležité pre ďalší vývoj zápasu. Švédom sa už stratu 1:3 nepodarilo zmazať a do konca duelu ešte trikrát inkasovali.

Fíni získali celkovo 11. medailu z majstrovstiev sveta (2 - 6 - 3) a prvé zlato od roku 1995, keď triumfovali rovnako po finálovom triumfe nad Švédmi v Štokholme. Švédsko si na svoj deviaty majstrovský titul bude minimálne ešte rok musieť počkať, ďalšiu možnosť bude mať na šampionáte 2012, ktorého vyvrcholenie bude v Helsinkách a jedna časť v Štokholme.

Oba tímy odohrali štvrté vzájomné finále od zavedenia systému vyraďovacích bojov v roku 1992, druhýkrát uspeli Fíni (1995, 2011). Švédsko sa tešilo v rokoch 1992 v Prahe a 1998 v Zürichu. Švédi vybojovali 43. medailu z MS (8 - 19 - 16). V celkovo 63. vzájomnom zápase na MS dosiahlo Fínsko 15. víťazstvo.

Hlasy:
Pär Maarts (tréner Švédska): "Hokej je zábavná hra. Fíni dali gól sedem sekúnd pred druhou prestávkou gól a otočili zápas. Dnes boli lepším tímom, lepšie kombinovali, viac chceli. Z našej strany to nebol práve najvydarenejší zápas. Aj keď sme prehrali vo finále, myslím si, že sme odohrali veľmi dobrý turnaj. Ukázali sme, že švédsky hokej nastúpil na dobrú cestu. Je to dobrý signál do budúcna."
Jukka Jalonen (tréner Fínska): "Máme za sebou skvelý turnaj. Aby sme sa stali majstrami sveta, museli sme ukázať veľkú mentálnu silu. Hrali sme výborne. Na turnaji nám vychádzali tretie tretiny, dnes sme to opäť potvrdili. Svedčí to o našej skvelej príprave. Mali sme v tíme výborných lídrov na čele s Mikkom Koivom."

Lasse Kukkonen (obranca Fínska): "Je to vynikajúci pocit stať sa majstrom sveta. Gól sedem sekúnd pred druhou sirénou nám veľmi pomohol. V kabíne sme sa povzbudzovali, bolo to skvelé. Nabudilo nás to a v záverečnej tretine sme hrali uvoľnenejšie."
Sami Lepistö (obranca Fínska): "Už pred zápasom sme vedeli, že bude dôležité nenechať súpera gólovo utiecť. Gól na 1:1 tesne pred koncom druhého dejstva nás zdravo motivoval do poslednej časti. Je to nádherné získať pre Fínsko titul majstra sveta po šestnástich rokoch."
David Petrasek (obranca Švédska): "Veľmi sme chceli získať zlato. Je mi veľmi ľúto, že sa nám to nepodarilo, ale Fíni si zaslúžili zvíťaziť. Vyrovnávajúci gól sedem sekúnd pred druhou sirénou bol rozhodujúci, rovnako ako druhý fínsky gól."
Jarkko Immonen (útočník Fínska): "Zisk zlatej medaily je úspechom celého tímu. Počas fínskej hymny to boli neuveriteľné pocity. Moje góly síce tímu pomohli, ale sú výsledkom práce celého mužstva, nielen mojej."

Súvisiace články