Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hokejisti podľahli Rusku 3:4, Francúzi zaskočili Bielorusov
Zdielať na

Hokejisti podľahli Rusku 3:4, Francúzi zaskočili Bielorusov

Zdroj: sita - MS, Slovensko-Rusko

Zverenci Glena Hanlona prehrali v poslednom vystúpení v A skupine s Ruskom tesne 3:4.

Slovenská hokejová reprezentácia podľahla vo svojom záverečnom vystúpení v základnej A-skupine majstrovstiev sveta v utorok v bratislavskej Orange aréne tímu Ruska 3:4. V A-skupine obsadila s 3 bodmi tretie miesto, ale do osemfinálovej E-skupiny si neodnesie ani bod.

Slovenská reprezentácia už pozná termíny svojich ďalších vystúpení, aj dvoch z troch súperov - Česko a Fínsko. Presné obsadenie zápasov bude jasné až v stredu večer po skončení bojov v základnej D-skupine. Hanlonov výber sa prvýkrát v E-skupine predstaví v piatok o 20.15 h proti proti víťazovi stredajšieho zápasu Fínsko - Česko, zdolaní z tohto zápasu naň čaká v sobotu o 20.15 h a na záver nastúpi SR v pondelok o 12.15 h proti víťazovi stredajšieho zápasu Dánsko - Lotyšsko. Všetky zápasy odohrá Slovensko v bratislavskej Orange aréne.



Už po 58 sekundách prenechal prenikajúci Kovaľčuk puk Radulovovi a ten sprava tvrdou strelou do opačného horného rohu ponad Halákovo rameno otvoril skóre. O 30 sekúnd vyrovnal Šatan, keď zo vzduchu dorazil za Nabokova vyrazenú strelu Nagya. V 4. min sa na ľade prvýkrát na šampionáte objavil obranca Ľubomír Višňovský. Slováci skúšali v útočnom pásme kombinovať až pred Nabokova, Rusi viac ohrozovali Haláka streľbou zo strednej vzdialenosti. V 18. min potiahol pri ľavom mantineli puk do pásma Slovákov Kovaľčuk, prihrávkou dozadu našiel v strede na modrej čiare osamoteného obrancu Nikulina a jeho tvrdý projektil zaregistroval Halák až v bránke - 2:1.

Na začiatku druhej tretiny inkasoval dvojitý menší trest za hru vysokou hokejkou Bartečko. Po tri aj štvrť minúte ho nasledoval na trestnú lavicu za hákovanie Marián Hossa, Slováci sa však dokázali ubrániť v nevýhode o dvoch a neskôr aj o jedného muža. Potom prišli veľké chvíle výberu Glena Hanlona. V 31. min predviedli peknú priamočiaru akciu cez stred ruskej obrany Demitra s Gáboríkom a kanonier New York Rangers zakončoval zľava do odkrytej Nabokovovej bránky. O tri minúty Slovákov prvýkrát v zápase dostal do vedenia Nagy, keď vzal puk na vlastnej modrej čiare, prešiel až pred ruskú bránku a na záver obstrelil obrancu aj Nabokova. Ten sa po tomto góle nechal vystriedať Barulinom. V 38. min Šatan a Surový dvoma zbytočnými vylúčeniami darovali Rusom ďalšiu - tentoraz 50-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ktorú krátko po Šatanovom návrate na ľad využil na vyrovnanie strelou spomedzi kruhov opäť Nikulin.

V 44. min nezvládla svoj pobyt na ľade elitná slovenská päťka a po niekoľkých individuálnych chybách jej hráčov pri bránení súpera dorazil puk do slovenskej siete Morozov. Ten však o minútu putoval za hákovanie na trestnú lavicu a Slováci mali šancu na prvú presilovku v zápase. Tá sa po vyhodení puku za plexisklo Belovom zmenila na 52-sekundovú výhodu o dvoch hráčov. Ani Hanlonov oddychový čas však nepomohol jeho zverencom k vyrovnaniu. Pri silnejúcom tlaku domácich fauloval Kulikov, no o minútu ho nasledoval Nagy. Ani jeden z tímov však presilovku nevyužil. Trištvrte minúty pred koncom zápasu zamieril na lavičku Halák. Power-play však už Slovákom vyrovnanie nepriniesla. Za najlepších hráčov stretnutia vyhlásili strelca dvoch gólov Nikulina a Handzuša.

Výsledok - utorok (Bratislava):

A-skupina:

SLOVENSKO - RUSKO 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly: 1. A. Radulov (Kovaľčuk, Ťutin), 19. Nikulin (Kovaľčuk, Ťutin), 39. Nikulin (Kovaľčuk), 44. Morozov (Aťušov, Kajgorodov) - 2. Šatan (Nagy, Jurčina), 31. Gáborík (Demitra), 33. Nagy (Stümpel, Ľ. Višňovský)
Vylúčení: 4:7 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Larking, Persson (Švéd.) - Carlson, Murchinson (obaja Kan.), 9 314 divákov.

Zostavy:
Rusko: Nabokov - Nikulin, Belov, Aťušov, Ťutin, Kornejev, Kalinin, Jemelin, Kulikov - Morozov, Zinoviev, Zarypov - Gorovikov, A. Radulov, Kovaľčuk - Afinogenov, Kajgorodov, Arťuchin - Tarasenko, Kuľomin
Slovensko: Halák - Podhradský, Štrbák, Jurčina, Baranka, Ivan Majeský, Graňák, Ľ. Višňovský - Marián Hossa, Demitra, Gáborík - Zedník, Handzuš, Bartečko - Šatan, Stümpel, Nagy - Radivojevič, Surový, Marcel Hossa

sita - MS, Francúzsko-Bielorusko

Hokejisti Francúzska nečakane zdolali na svetovom šampionáte v Košiciach v B-skupine Bielorusko 2:1 po predĺžení a postúpili do osemfinálovej fázy. Na Bielorusov čakajú len boje o záchranu, v ktorých boli naposledy v roku 2003. Francúzsko sa udrží v elitnej šestnástke už na štvrtom šampionáte v rade a do druhej fázy turnaja si berie jeden bod za prehru po predĺžení so Švajčiarskom.

Nadšene bojujúci Francúzi zaskočili Bielorusov aktívnym pohybom a dôrazom pred bránkou. V 13. min usmernil pri presilovke strelu Hecquefeuilla za Mezinov chrbát Treille a otvoril skóre. Bielorusi sa z úderu nemohli dlho spamätať a takmer opäť inkasovali. Ak už ohrozili Hueta, chýbala im väčšia presnosť, prípadne francúzsky gólman výborne zasiahol. Bielorusi sa snažili stupňovať tempo, v 49. min nepremenil Stas nariadené trestné strieľanie. Favorit vyrovnal v 56. min, keď nepokrytý Demagin sa presadil sám pred Huetom. V predĺžení rozhodol o francúzskom víťazstve Hecquefeuille.

Výsledok - utorok (Košice)

B-skupina:

Francúzsko - Bielorusko 2:1 po predĺžení (1:0, 0:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 13. Treille (Hecquefeuille, Meunier), 61. Hecquefueille (S. da Costa) - 56. Demagin (Goroško, A. Michajlov)
Vylúčení: 4:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Partanen, Rönn (obaja Fín.) - Hribar, Schulz (Nem.), 3968 divákov.

Zostavy:
Francúzsko: Huet - Auvitu, Besch, Bachet, Hecquefeuille, Moisand, Roussel, Janil - Meunier, Bellemare, Treille - T. da Costa, Tardif, S. da Costa - B. Henderson, Desrosiers, Gras - Romand, Arrossamena, Raux - D. Fleury
Bielorusko: Mezin - Denisov, Kolosov, Kosťučonok, Korobov, Stasenko, Rjadinskij, Goroško, Stas, Kulakov, A. Kosticyn - Grabovskij, Ugarov, Meleško - Kitarov, Demagin, Stepanov - Pavlovič, Kovyršin, Drozd - A. Michajlov
 

sita - MS, Francúzsko-Bielorusko

sita - MS, Francúzsko-Bielorusko

sita - MS, Francúzsko-Bielorusko