Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Organizátorom MS pomáha 550 dobrovoľníkov, najstarší má 85
Zdielať na

Organizátorom MS pomáha 550 dobrovoľníkov, najstarší má 85

Zdroj: sita - Dobrovoľníci MS

Tradičnou súčasťou majstrovstiev sveta v hokeji sú dobrovoľníci. Organizátori v Bratislave a v Košiciach ich majú tento rok k dispozícii 550.

Ich poznávacím znamením sú žlté bundy, tričká a šiltovky s logom jedného zo sponzorov. Celkovo bude v Bratislave pracovať 363 dobrovoľníkov, v druhom centre šampionátu v Košiciach 187. "Výber dobrovoľníkov nebol najjednoduchší, hlásilo sa nám ich 2011, ale mnohí chceli len sledovať zápasy. Dobrovoľníkov sme vyškolili, dostali aj brožúru so základnými informáciami. Všetci vedia, že pri komunikácii nemajú zabúdať na úsmev," povedala hlavná manažérka dobrovoľníkov v Bratislave Zuzana Jánošová.

Online prenosy zo zápasov, aktuálne výsledky, štatistiky, súpisky, ale aj online hra. To všetko nájdete práve TU!

Dobrovoľníci prišli na Slovensko aj z Kanady, Česka, Poľska a Maďarska. Väčšinou ide o študentov, ale zastúpenie majú aj dôchodcovia. Tretinu z nich tvoria ženy, zvyšok muži. Priemerný vek dobrovoľníkov je 25 rokov. Najmladší má pätnásť rokov. Najstarším je 85-ročný František Štamberský, ktorého mnohí fanúšikovia poznajú najmä ako dlhoročného hlásateľa na športových podujatiach v Bratislave. "Celý život robím okolo hokeja a tento šampionát som si nemohol nechať ujsť. Považujem si za česť, že môžem byť na tomto vrcholnom podujatí. Ešte neviem presne, čo bude mojou úlohou. Ja som sa prihlásil a povedal som, že môžem aj zametať," povedal František Štamberský.

Z Kanady prišiel na Slovensko George Papay. Kanadský Slovák je už skúseným dobrovoľníkom. "Bol som v tejto pozícii vlani na zimných olympijských hrách vo Vancouveri, Hrách Commonwealthu v Edmontone či na univerzitných majstrovstvách v Kanade. Keď boli moje deti malé, pracoval som v ich kluboch na rôznych pozíciách. Mám rád úlohu dobrovoľníka. Pre Slovensko je to česť ukázať sa svetu. Milujem hru, ľúbim hokej. Prvýkrát od emigrácie som bol doma na Juraja. V Kanade sa meniny neoslavujú, teraz to bolo niečo fantastické, zaspomínal som si na staré časy," povedal George Papay, ktorý bude koordinátorom dopravy. "Mojou úlohou je robiť na dispečingu dopravy a zabezpečovať odvozy hostí či delegátov IIHF z letiska na Schwechate, ale aj z hotelov," doplnil kanadský Slovák.