Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Najlepší hokejisti získajú z MS unikátne medaily
Zdielať na

Najlepší hokejisti získajú z MS unikátne medaily

Už to nie je prísne strážené tajomstvo. Desať dní pred začiatkom majstrovstiev sveta v hokeji organizátori vytiahli z trezoru medaily, ktoré dostanú najlepšie tri tímy. A treba uznať, že sa vydarili.

Autorom dizajnu medailí je Mgr. art Martin Zlejší. Ten so SZĽH už v minulosti spolupracoval. Pred piatimi rokmi totiž navrhol nové dresy pre slovenskú reprezentáciu.

"Musím sa priznať, že táto práca bola oveľa náročnejšia. Prvýkrát som si k tomu sadol v auguste minulého roku, návrhy uzreli svetlo sveta v decembri. Okrem grafických sa pripravilo aj niekoľko plastových vo forme 3D."

Samozrejme, že všetko bolo potrebné odkonzultovať aj s výrobcom, Mincovňou Kremnica, ktorá 220 gramov vážiace  medaily razila.

"Jednotlivé medaily sa nepatrne líšia hmotnosťou, nakoľko sa vyrábajú technológiou s veľkým podielom ručného opracovania - opilovanie ostrých hrán, leštenie či patinovanie," vysvetlil Jaroslav Setnický, marketingový manažér Mincovne Kremnica.

Každá z nich však obsahuje aj cenné kovy. Pre víťaza šampionátu bola pokovovaná zlatom, pre druhý tím striebrom a pre tretí bronzom. Od schválenia návrhu po výrobu prešli iba tri mesiace. Koľko to však stálo, ostáva tajomstvom.

Zvláštnosťou medailí, ktorých priemer je 70 milimetrov, sú výrezy v tvare hokejky. Predná časť je vlastne štylizovaným písmenom S - Slovakia.  Je na nej aj logo IIHF, hokejista vo víťaznom geste a netradičné ryhy, ktoré znázorňujú poškrabaný ľad.

"Práve pri škrabancoch sme mali s organizačným výborom asi najdlhšiu diskusiu. Nie každému sa tento nápad páčil. No pre mňa je práve tento detail asi tým naj. Robí medailu drsnejšou. A podľa mňa je hokej tak drsný ako aj krásny šport a práve toto prepojenie ryhy znázorňujú. Som rád, že sa to napokon podarilo presadiť!" zhodnotil svoje dielo, pri ktorom sa nechal inšpirovať hlavne olympijskými medailami, Martin Zlejší.

Organizátori turnaja neboli pri voľbe dizajnu tých slovenských obmedzovaní vizuálom IIHF, ktorý platil do roku 2001 a je to aj cítiť. Dali si záležať aj na tom, ako je uchytená stuha, ktorá bola utkaná špeciálne na túto príležitosť. Vymysleli niečo, čo tu ešte nebolo. Žiadne uško či očko, ktoré by narúšalo celkový vzhľad. Stuha totiž vychádza z hrán.

"Slovenskí hokejisti získali na svetových šampionátoch všetky tri medaily. Tá najcennejšie je však tou najobyčajnejšou. A to nás práve motivovalo - vytvoriť niečo, čo bude iné, zaujímavé a veríme, že sa bude aj páčiť", dodal generálny riaditeľ organizačného výboru MS 2011 Igor Nemeček.

Do začiatku svetového šampionátu v Bratislave a v Košiciach budú medaily uložené v trezore organizačného štábu. Potom si ich prevezme IIHF, ktorá ich bude dva týždne strážiť. Až pokiaľ ich 15. mája nezavesia na krk tým, ktorí si ich vybojujú.