Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Na MS Slafkovský aj Nemec, ale bez Tatara? Kto z NHL pomôže Ramsayho tímu?
Zdielať na
Hokej

Na MS Slafkovský aj Nemec, ale bez Tatara? Kto z NHL pomôže Ramsayho tímu?

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Majstrovstvá sveta v hokeji patria k najobľúbenejším a najsledovanejším športovým podujatiam na Slovensku. Tento rok sa budú konať v susednom Česku od 10.-26.5.2024 a sledovať ich môžete výhradne na kanáli JOJ Šport. Po minuloročnom sklamaní po vypadnutí už zo skupiny budú slovenskí fanúšikovia očakávať lepší výsledok. K úspechu slovenskej reprezentácie by mohli prispieť aj hráči zo zámoria, ale ktoríz nich budú v čase majstrovstiev sveta schopní pomôcť Slovensku k čo najlepším výsledkom?

Draftová jednotka NHL z roku 2022 Juraj Slafkovský má veľkú šancu na účasť na MS v Česku. 19-ročný útočník je aktuálne v najlepšej forme od svojho nástupu do tímu Montreal Canadiens. Nedávno ukončil 8-zápasovú šnúru zápasov, v ktorých bodoval a ukázal svoju formu z reprezentačných turnajov aj v NHL. Montreal Canadiens včera ukončili 5-zápasovú šnúru prehier víťazstvom nad Arizona Coyotes 4:2, ale stále ich od play-off delí 15 bodov, a teda majú skoro nulovú šancu na postup do play-off. Slafkovský môže slovenskej reprezentácií pomôcť nie len svojim hokejovým talentom, ale aj svojou mentalitou. ,,Hráči ako Slafkovský vždy chcú viac, sú hladní a nikdy nie sú spokojní. Toto je hlavný dôvod prečo sa dostal tam, kde teraz je za taký krátky čas." povedal tréner Candiens Martin St. Louis na tlačovej konferencii po prehre s Washington Capitals. 

Ďalší z útočníkov, ktorý by mohol prísť podporiť slovenskú reprezentáciu na Majstrovstvá sveta je veterán Tomáš Tatar, ktorý aktuálne pôsobí v Seattle Krakens, ktorí majú podľa odborníkov z The Athletic 22-percentnú šancu na postup do play-off NHL. 33-ročný útočník zaznamenal v tejto sezóne 6 gólov a 5 asistencií v 27 zápasoch, ale v posledných ôsmich zápasov nebodoval ani v jednom, čo je jeho najdlhšia šnúra bez bodu v tejto sezóne. Tatar naposledy reprezentoval Slovensko na MS v roku 2022 v Helsinkách, a jeho účasť na majstrovstvách v Česku je otázna, kvôli zmluve, ktorá mu na konci sezóny vyprší. 

Najväčšiu šancu na postup do play-off má Erik Černák so svojím Tampa Bay Lighting. Tím z Floridy je aktuálne na 8. pozícií vo východnej konferencií a odborníci im dávajú až 86- percentnú šancu na postup do play-off. Aj keby sa Tampe Bay nepodarilo postúpiť do play-off, by bola účasť skúseného obrancu otázna. Celú sezónu ho trápia zranenie, kvôli ktorým už zmeškal niekoľko zápasov a mohol by vymeškať aj Majstrovstvá sveta.

Obranu Slovenska by mohol podporiť aj najvyššie draftovaný slovenský obranca Šimon Nemec, ktorý bol draftovaný z druhého miesta v roku 2022. 20-ročný rodák z Nitry momentálne pôsobí v tíme New Jesrsey Devils, ktorí boli veľký favoriti na postup do play-off, ale ten mu komplikujú zranenia. Aktuálne ich od postupu delí 5 bodov a odborníci z The Athletic im dávajú 31-percentnú šancu na postup do play-off. Napriek svojmu veku by mohol mladý obranca byť jedným z lídrov defenzívy vďaka skúsenostiam z NHL. Na minuloročných majstrovstvách sa Nemec k reprezentácií pripojil na druhý skupinový zápas proti domácemu Lotyšsku po vypadnutí Devils z play-off.

Najväčším prekvapením slovenského hokeja je v tejto sezóne útočník Martin Pospíšil, ktorý sezónu začal na farme, ale svoju šancu v Calgary Flames dostal a už sa jej nevzdal. Pre rodáka zo Zvolena by bola účasť na majstrovstvách veľkým úspechom, keďže vo svojej kariére ešte nikdy nebol súčasťou seniorskej reprezentácie Slovenska. Problémy pri jeho účasti by mohla spôsobiť zmluva, ktorá mu po konci sezóny skončí, ale očakáva sa, že novú zmluvu podpíše ešte pred začiatkom MS.

Obranca Washington Capitals Martin Feherváry má tiež sezónu plnú zranení. 17. februára v zápase proti reprezentačnému kolegovi Jurajovi Slafkovskému a jeho Montrealu utrpel zranenie dolnej časti tela po ktorej zostal na barlách a odvtedy vymeškal 5 zápasov. ,,Jeho zranenie nebude vyliečené zo dňa na deň, pravdepodobne to bude z týždňa na týždeň a teraz sledujeme, či to bude 1 alebo 2 týždne," povedal po pondelňajšom tréningu tréner Capitals Spencer Carbery. Capitals majú podľa The Athletic iba 10-percentnú šancu na postup do play-off, takže je veľmi pravdepodobné, že ak zostane bez zranení, uvidíme ho v máji v Ostrave.

Zdielať na