Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Rusi na majstrovstvách sveta? Samozrejme, že áno, tvrdí Fico. Je mu ľúto Hudáčka
Zdielať na

Rusi na majstrovstvách sveta? Samozrejme, že áno, tvrdí Fico. Je mu ľúto Hudáčka

Zdroj: TASR

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico sa na Hodine otázok v národnej rade vyjadril aj k vyhadzovu hokejového brankára Júliusa Hudáčka z Kladna a štartu hráčov z KHL na svetovom šampionáte. Je za tým fakt, že bývalý reprezentant chytal v KHL a Rusko rozpútalo vojnu na Ukrajine.

"Patrím do generácie ľudí, ktorí študovali a pracovali za socializmu a pamätám si, že nám veľmi zatvárali jedno oko a snažili sa nás presvedčiť, že je len jedna pravda a nie je správne, ak máme na niečo iný názor názor," porovnal Fico situáciu za socializmu s tou dnešnou. "Dostávame sa opäť do obdobia, keď nám jedno oko zakrývajú a ešte kontrolujú, či nevidíme toho veľmi veľa. Je tu nebezpečné obdobie jedného jediného povinného názoru. Aj na rokovaní Európskej rady je vnímané vybočenie z názoru ako extrémizmus, ako niečo, čo nie je povolené," povedal.

Nechcel komentovať situáciu v hokejovom klube z Kladna, ale premiér tvrdí, že odmietal politiku trestania športovcov. "Či sú z Ruska, Bieloruska alebo z iných krajín, že sa im zakazuje účasť na medzinárodných podujatiach," povedal. Spomenul aj to, že slovenskí hokejisti z ruskej nadnárodnej KHL, kde hral ešte pred vojnou aj bratislavský Slovan, dstali stopku na svetovom šampionáte v roku 2023. "Ako je možné, že ruskí hokejisti hrajú v NHL? Je to nebezpečná politika jedného názoru, ktorú ja odmietam," zopakoval Fico.

"Je mi ľúto, čo sa stalo Hudáčkovi, ja odmietam takéto zaobchádzanie. A nikdy by som nevťahoval športovcov do týchto politických hier," povedal Fico vo štvrtok v pléne národnej rady.

​Fico dostal v národnej rade aj doplňujúcu otázku, či by teda podľa neho mali slovenskí hokejisti z KHL štartovať majstrovstvách sveta. "Samozrejme, že áno. To sú športovci a tí hľadajú najlepšie podmienky pre športové vyžitie. Ak je NHL najlepšia liga na svete a KHL druhá na svete. Ak hokejista hrá v druhej najlepšej lige na svete, je to poslaním športovca, jeho snom. Čo to má spoločné s tým, že mu niekto povie, že nemôže reprezentovať Slovenskú republiku, lebo hrá v krajine, ktorá je v konflikte s Ukrajinou?" spýtal sa Fico.   

Povedal, že je za účasť športovcov z Ruska a Bieloruska na medzinárodných športových podujatiach. "Ak pôjde o účasť Rusov a Bielorusov na medzinárodných podujatiach, tvrdím, že tam majú byť, majú športovať a konkurovať najlepším športovcom. Potom je aj hodnota medailí podstatne nižšia, ak ti najlepší športovci, ktorí často pochádzajú z Ruska alebo Bieloruska, sa týchto súťaží nemôžu zúčastniť," pozrel sa na situáciu zo športového pohľadu.

Súvisiace články