Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Po konci v Kladne Hudáček prehovoril: Vyhadzov ako pre rasu, náboženstvo či orientáciu
Zdielať na

Po konci v Kladne Hudáček prehovoril: Vyhadzov ako pre rasu, náboženstvo či orientáciu

Zdroj: TASR

KLADNO / Chcel nad tým všetkým mávnuť rukou, ale po tom, ako prišla dcéra domov s plačom, rozhodol sa vyjadriť. Július Hudáček zaslal médiám stanovisko s tým, že ďalšie informácie pôjdu už len cez jeho právnikov. Ťažké srdce má na bývalého predsedu predstavenstva Dukly Trenčín Miloša Radosu a bývalého českého hokejistu a dnes televízneho experta Jakuba Koreisa.

"Zlu, ohováraniu aj obyčajným lžiam a manipuláciám je nutné sa brániť. A ubezpečujem pána Radosu, že vysúdené peniaze venujem na dobročinné účely," napísal. "Prosím novinárov, hokejových odborníkov, komentátorov a významné hokejové osobnosti, aby dôkladne zvážili, čo píšu a hovoria, pretože to má obrovský dopad. Slovo mnohokrát raní viac ako fyzické násilie. Využite svoju verejnú silu na šírenie pozitívnych vecí a nie na šírenie nenávisti, lží a ohovárania," pokračoval.

Hokejový brankár Július Hudáček tak reagoval na udalosti z posledných dní. Minulý týždeň sa dohodol na zmluve s českým Kladnom, ktorého majiteľ je Jaromír Jágr. Po troch dňoch však klub kontrakt so Slovákom rozviazal po tlaku médií a fanúšikov. Bývalý reprezentačný brankár minulú sezónu strávil v drese kazašského Barysu Astana, ktorý hráva v KHL. "Samozrejme, klub hrá súťaž KHL aj proti množstvu ruských klubov. Ide však o kazašský klub a môj život v Kazachstane. Ak je toto dôvod k verejnému lynčovaniu, potom si myslím, že svet nie je v poriadku," napísal Hudáček.

​Expertom a fanúšikom prekážalo, že Hudáček chytal v KHL aj po tom, ako Rusko začalo vojnu proti Ukrajine. Na svetovom šampionáte v roku 2023 nesmeli viaceré krajiny reprezentovať hráči z tejto súťaže, ktorá podporuje ruský režim a je prepojená na politiku.

TASR

"V prvom rade chcem jasne a dôrazne prehlásiť, že som a vždy som bol úplne jednoznačne proti vojne na Ukrajine. Rovnako tak chcem úplne jednoznačne zdôrazniť, že som nikdy, verbálne, ani žiadnym gestom ani ničím iným nevyjadril podporu ruskému režimu. To je holý fakt a snaha podsúvať mi čokoľvek iné, je účelová manipulácia," napísal Hudáček.

Priznal, že život v Rusku bol kvalitný a normálny a odohrával sa primárne v klube a s vlastnou rodinou - ako to v živote hokejistu býva všade na svete. Upozornil, že rovnako na tom bolo množstvo hokejistov prakticky z celej Európy, aj z Česka, Slovenska, Fínska, Švédska a dokonca aj z Kanady. "Napriek tomu som sa, bohužiaľ, stal obeťou nenávistnej kampane, v ktorej si ľudia typu pána Koreisa či Radosu vybíjajú svoje frustrácie na mojej osobe a pod zástavou strážcov falošnej morálky ničia životy a kariéry normálnych hokejistov. Keby išlo len o mňa, asi by som nad tým mávol rukou. Ja som svojím pôsobením dokázal, že hrať hokej viem, že sa vždy bijem za svoj tím, na ľade aj mimo neho odovzdávam to najlepšie, čo vo mne je a hlavne ctím zásady fair play. V športe aj v živote."

Hudáček uviedol, že útoky prerástli z hokejového prostredia do celej spoločnosti a stali sa ukážkovým prípadom, ako je možné zničiť kariéru človeka, ukončiť mu pracovnú zmluvu, aj keď ju nijako neporušil. "A to len kvôli domnelým názorom a evidentnému ohováraniu v médiách. V mojich 35 rokoch si s tým už viem poradiť, ale čo by niečo podobné urobilo s kariérou 20-ročného hokejistu, je zrejmé. Doba, keď ľudia boli za svoje i len domnelé názory vyhadzovaní z práce, nie je tak vzdialená a ja sa do nej určite nechcem vracať," zdôraznil.

Zdôraznil, že v roku 1989 si Slováci vybojovali demokraciu, slobodu slova a tak isto slobodu cestovať a žiť a pracovať v krajine podľa svojho rozhodnutia. "Ja rešpektujem názory ostatných a veľmi si prajem, aby sa s podobným rešpektom pristupovalo ku všetkým. Aj k tým, ktorí na hranie v KHL či akúkoľvek inú prácu v Rusku majú odlišný názor. Je to rovnaké, ako keby ste niekoho vyhodili len kvôli jeho rase, náboženskému presvedčeniu alebo sexuálnej orientácii, čo je v rozpore s Listinou základných práv a slobôd," tvrdí.

Súvisiace články