Jasno
22°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poprad sa odlepil od dna tabuľky, Slovan vyhral v Nitre
Zdielať na

Poprad sa odlepil od dna tabuľky, Slovan vyhral v Nitre

12.kolo hustej hokejovej extraligy

Pre domácich to bolo iba štvrté víťazstvo v sezóne, no hráči spod Tatier ukázali svoju ofenzívnu silu najmä v záverečnej tretine, keď súperovi nasúkali šesť gólov. Nitrania naopak klesli na poslednú priečku.

Nezaváhali úradujúci majstri z Košíc, ktorí doma zdolali Žilinu 4:0 a potvrdili vedúcu priečku v lige. Darilo sa aj druhému a tretiemu celku. Banská Bystrica vyhrala vo Zvolene 3:1 a Slovan si poradil na ľade Nitry 2:1.

HK K CERO Nitra - Slovan Bratislava 1:2 (0:1, 1:1, 0:0)
Góly: 27. G. Saliji - 3., 30. Lipiansky. Rozhodovali: Lokšík - Výleta, Šefčík, vylúčení: 5:8, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2120 divákov

Nitra nastúpila s príliš veľkým rešpektom a v tretej minúte na to doplatili. Krížna prihrávka Frühaufa našla pred odkrytou bránou Lipianského, ktorý bez problémov strelil prvý gól. Domáci mohli vyrovnať zásluhou Nováka, Konrád si však s jeho dobrou šancou poradil. V 1. tretine sa síce hral rušný hokej, ale mnoho veľkých šancí sa nezrodilo. Druhú časť začala náporom Nitra. Konrád bol v akcii pri strelách Garipa Salijiho, Špeldu, či Chrenka. V 27. minúte sa Nitrania dočkali vyrovnania. Štefanka posunul puk na G. Salijiho a domáci útočník medzi Konrádove betóny dostal puk do bránky. O tri minúty neskôr však znova viedol Slovan. Domáci nedokázali dostať puk von z obranného pásma. Kapuš z postu obrancu našiel úplne voľného Lipianského, ktorý pridal svoj druhý gól v zápase. Podobne ako v prvom prípade aj pri tomto zásahu triafal do odkrytej brány.       Posledné dejstvo otvorila presilová hra hostí. Nitra však tejto nevýhode odolala. Nový brankár Nitry Laco neskôr podržal Nitru pri dobrej šanci Róberta Hunu. Nitrania boli blízko k vyrovnaniu, ale dva nebezpečné teče Miroslava Štefanku a Garipa Salijiho skončili tesne vedľa. Podobne dopadol aj prienik Miroslava Kováčika. Nitra nevyrovnala ani pri záverečnej hre bez brankára. V zaujímavom zápase sa tak z víťazstva tešil Slovan.

Rudolf Uličný, tréner Nitry: "Chceli sme sa v tomto zápase chytiť, bohužiaľ s jedným gólom nemôžme uspieť. Hráči si zaslúžia pochvalu za bojovnosť i obrovskú snahu tento zápas vyhrať. Súperov brankár podal výborný výkon, my sa však v zakončení trápime. Pred zápasom sme hráčom zdôrazňovali, aby sa hostia nedostali do vedenia, ale tento zámer nám doma opäť nevyšiel."

Pavel Hynek, tréner Slovana: "Vedeli sme, že nás v Nitre nečaká ľahký zápas. Priebeh stretnutia to aj potvrdil. Vyšiel nám úvod, dali sme rýchly gól. Na začiatku druhej časti nás domáci dostali pod tlak a podarilo sa im vyrovnať. Dôležité bolo, že sme rýchlo odpovedali využitou presilovkou. V záverečnej tretine sme sa zamerali na obranu a vydolovali cenné body. Podržal nás aj brankár Konrád."

HKM Zvolen - HC'05 Banská Bystrica 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 39. Vosátko - 31. Kútny, 58. Tománek, 60. Hudec. Rozhodcovia Kubuš - Gajan, Tornay, vylúčení 2:3, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 3121 divákov

Pohronské derby nemalo už tradične favorita, domáce prostredie sa domácim príliš nestalo a špeciálny vlak vypravený z Banskej Bystrice pomohol vyrovnať aj divácke 'skóre'. Obe mužstvá mali oči na stopkách hlavne v obrane, príliš sa do útoku nehrnuli, aj preto v polovici zápasu svietilo na tabuli bezgólové skóre. V prvej tretine sa z mála vzruchu pred oboma bránkami vymykali možno len tri pokusy, v 3. min Bezákov po spolupráci s Macejkom, v 10-tej Pucherova možnosť v prečíslení po prihrávke od Chovana, Zvolenčania vyšli v počte možností takmer naprázdno, ako tak vzrušila len bomba Puchera ku koncu treniny mimo Šimonovičovu bránku. Po prestávke už padli aj góly, najskôr sa z neho v 31. min tešili hostia, najmä strelec Kútny. Minimálne polovicu gólu však vypracoval po šikovných kľučkách Tománek, stihol aj vystreliť a odrazený puk poslal už pohodlne Kútny za Škrečkov chrbát. O necelé dve minúty neskôr mohol Zuzin v prečíslení s Juríkom pri presnejšej trefe vyrovnať, na druhej strane zasa Rumpelovi veľa nechýbalo, aby zvýšil. V 39. min sa konečne presadili aj domáci rytieri spod Pustého hradu, a to úplne nenápadným spôsobom, z ľavej strany od mantinelu forhendovou strelou cez brániaceho Bezáka trafil Vosátko pod žŕdku, keď Šimonovičovi v lepšom zákroku zabránil zakrytý výhľad. Na začiatku záverečnej tretiny zabudnutý Vartovník pred bránkou riešil situáciu komplikovane, akoby sa zľakol šance, 'barani' spod Urpína však zatlačili a vynútili si aj presilovku, s najväčšou možnosťou Šechného. Hostia z tlaku nič efektívne nevyťažili, a tak mohlo udrieť aj na druhej strane, delovka Čierneho v 49. min len tesne minula bránku. Sedem minút pred koncom po prihrávke Rumpela korčuľoval Šechný úplne sám na Škrečka, nedal však ani on, ani onedlho Paľov a dvakrát Sýkora. Palmu nepretržitých domácich víťazstiev Zvolenčanov 'zoťal' najlepší strelec extraligy Tománek v 58. min, keď po nahrávke Sýkoru premenil brejk  v zaslúžené víťazstvo Bystričanov. Presne 42 sekúnd pred koncom pri power play Zvolenčanov vybojoval puk Tománek a Hudec do prázdnej bránky prikrášlil konečné skóre.

Ernest Bokroš, tréner Zvolena: "Videli sme príťažlivé stretnutie, s dobrým hokejom, taktické, od stavu 1:1 bola otázka, kto strelí víťazný gól. Nič nové nepoviem, ťažko strieľame góly, mužstvo sme síce poskladali aj so skúsených, no chýba nám produktívnejší útok, alebo hráči typu Tománka, Hudeca, Šechného, ktorí pravidelne získavajú body. Už je to raz tak, hráč buď má na to, aby strieľal góly, alebo nemá a my tréneri ho góly dávať nenaučíme. Prehrali sme čestne, po dobrom výkone, mňa strata bodov ako trénera mrzí, no žeby som prehru nezvládol, to nie. Šance boli na obidvoch stranách, opakujem, zápas rozhodol jeden hráč - Tománek."
Milan Staš, kouč Banskej Bystrice: "Domáci nám dali jasne najavo, že sa odtiaľto body vozia ťažko, v prvej tretine nás k ničomu nepustili. Až v tretej sa hralo správne derby, dramatické, s Romanom Tománkom, katom zvolenského hokeja, samozrejme v úvodzovkách. Pri jeho nájazde na konci zápasu som si povedal, prišla jeho chvíľa. Šance zvykne využiť a táto bola taká, že som nepochyboval. Či v nájazdoch, alebo v hre rozhoduje zápasy, presne tak, ako od neho očakávame. Sme v tabuľke hore, no my nerátame, či budeme na výslní, chceme ukázať vždy svoju hru, iné nás nezaujíma."
Roman Tománek, ústredná postava Bystričanov: "Trpezlivosť ruže prináša, teraz mi priniesla peknú ružičku s dôležitým gólom. Derby má vždy špecifickú atmosféru, do poslednej chvíle to bolo otvorené aj teraz, priznávam, mali sme trochu šťastie. Chýlilo sa k predĺženiu, aj s takýmto variantom sme rátali. Mne to v zápasoch sype, bol by som veľmi rád, keby som takto pokračoval a nezostal iba pri 11-ke strelených gólov. Pri mojom góle som vedel stopercentne, že nemôžem ísť do blafáku, cítil som za sebou obrancu, videl, že brankár sa sťahuje, vyskúšal som reflexívne strelu a padlo to tam."

MHC Mountfield - HK 36 Skalica 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)
Góly: 9. Jabrocký - 6. Zálešák, 26. Konečný, 34. Višňovský, 60. Lušňák. Rozhodovali: Jonák - Návratek, Horínek, vylúčení: 4:7, navyše: Gründling (Skalica) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1800 divákov

Súboj dvoch súperov zo štvrťfinále play off minulej sezóny našiel v prvej tretine v lepšej forme Záhorákov. V 6. minúte využili chybu domácej obrany a ujali sa vedenia po góle Zálešáka. Domáci kontrovali v 9. minúte, keď vyrovnal Jabrocký. V ďalších minútach dominovali obrany nad útokmi. V 16. minúte Martin podržal brankár Šimko, keď si poradil s tvrdou strelou Zálešáka. Domáci mu mohli ďakovať aj v 20. minúte, keď zachránil pri šanciach Tvrdoňa a Jankoviča. V 25. minúte ho však prekvapil Konečný strelou švihom a hostia opäť viedli. Domácim sa v druhej časti strelecky nedarilo a tak išli do kabín zaslúžene s dvojgólovým náskokom hostia, keď na 3:1 zvýšil v 34. minúte úplne voľný Višňovský. Hokejové umenie domácich skončilo aj v tretej tretine na pozornej obrane hostí a brankárovi Lakosilovi. A keď Martin nevymyslel nič ani pri 2-minútovej dvojnásobnej presilovke a nepresadil sa ani pri hre bez brankára, nemohlo to skončiť inak, ako zaslúženým víťazstvom hostí, ktoré potvrdil ešte dve sekundy pred koncom gólom do prázdnej bránky Lušňák.

Július Pénzeš, tréner MHC: "Smutno mi je najmä kvôli divákom. Výkony z ľadu súperov nedokážeme potvrdiť na domácom ľade. Kým v Trenčíne sme ukázali vôľu po víťazstve, hernú disciplínu a bojovnosť, dnes sme to všetko zabudli v kabíne. Týka sa to najmä mladších hráčov, ktorí sa prebrali až v tretej tretine, ale to už bolo neskoro."
Martin Pešout, asistent trénera Skalice: "V Martine sme mali trojnásobnú motiváciu. Vypadli sme s ním vlani v play off a prehrali sme s ním aj prvé stretnutie doma. Zároveň sme v minulom týždni naštartovali úspešnú sériu, ktorú sme dnes chceli potvrdiť. Sme radi, že sme všetky tri úlohy splnili a po zodpovednom výkone sme tu zaslúžene zvíťazili."

HK Poprad - Dukla Trenčín 8:1 (1:0, 1:0, 6:1)
Góly: 4. Kmiť, 37. Nagy, 47. Klouda,, 49. Lapšanský, 50., 59. Rapáč, 52. Kmiť, 55. Škovira - 58. Pardavý. Rozhodovali: Ország - Kalina, Korba, vylúčení: 3:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 2232 divákov

Poprad sa pred zápasom síce nachádzal na samotnom dne extraligovej tabuľky, no jeho hráči ukázali, že tam nepatria.  Najskôr sa domáci len zastreľovali, ale už v 4. minúte rozvlnil sieť Kmiť, ktorý po Nagyovej žŕdke prehodil puk ponad ležiaceho Hiadlovského. V ďalšom priebehu sa do šancí dostali aj hostia a Melicherčík sa musel mať na pozore. Mladý gólman Popradu však zneškodnil šance Koložváryho, Lintnera, či Tybora a do kabín išli Podtatranci s jednogólovým náskokom. V 23. minúte spálil obrovskú šancu domáci Paločko, keď sám pred trenčianskym brankárom neuspel. Trenčiansky gólman kryl i strelu Kmiťa a Poprad mohol za nevyužité šance pykať. Dukla však nevyužila ani 78 sekundovú početnú výhodu o dvoch hráčov a na gólovom konte vojakov stále svietila 0. A tak udrel Poprad. V 37. minúte prenikol do útočnej tretiny Nagy a z kruhu švihom zvýšil na 2:0. Tretiu dvadsaťminútovku otvorila spálená šanca Melichárka, ktorý sám pred Melicherčíkom netrafil bránku. Podtatranci sa potom naplno rozstrieľali a strelili ešte šesť gólov. Ich gólostroj odštartoval v 47. minúte, keď divákom pripravil hokejovú lahôdku Nagy, ktorý okabátil Hiadlovského a Klouda dopravil bez problémov puk do prázdnej bránky - 3:0. Štvrtý zásah pridal Lapšanský po rýchlej akcii, piaty gól zase Rapáč z trestného strieľania a pri šiestom góle sa po Krotákovych kľučkách a Kmiťovej koncovke zakrútilo v hlave nejednému trenčianskemu bekovi. Hiadlovského ešte stihol prekonať aj Trenčan Filo, ktorý tečoval Škovirovu prihrávku do vlastnej siete. V 58. minúte Pardavý zaznamenal čestný úspech hostí a korigoval na 7:1, no Podtatranci ešte pridali Rapáčom aj ôsmy gól po katastrofálnej hrúbke trenčianskej defenzívy.

Róbert Spišák, asistent trénera Popradu: "Zápas sme začali v kŕči pod vplyvom postavenia v tabuľke. Ani prvý gól nás veľmi nenakopol. V prvých dvoch tretinách nás podržal brankár Melicherčík. Ustáli sme oslabenie o dvoch hráčov a druhý s tretím gólom nás nakopli. Potom sme excelovali a pobavili vynikajúce popradské publikum."
Dušan Gregor, tréner Trenčína: "Za stavu 1:0 sme mali šance a mali sme presilovku, ktorú sme nepremenili. Po dvoch dobrých tretinách v tretej vybuchneme, keď za stavu 2:0 nedáme gól a dostaneme tretí, tak potom sa to už vezie. Robíme chyby, ktoré sa absolútne nemôžu stať. Výsledok je pre nás krutý. Takto to ďalej nejde."

HC Košice - MsHK DOXXbet Žilina 4:0 (2:0, 2:0, 0:0)
Góly: 14. Haščák, 17. Pašek, 24. Kriška, 26. Grman. Rozhodovali: J. Konc - Smrek, Štefik, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, striedania: 60. min. Šeliga zapojil sa do hry, 4642 divákov

V košickej Steel aréne sa začalo vo vlažnom tempe, pričom sa útoky striedali na oboch stranách. Až v 7. minúte sa do prvej vážnejšej príležitosti dostal Bartoš, ktorý však prestrelil Lacovu bránu. Domáci si s pribúdajúcim časom vypracovali mierny tlak, no až o sedem minút neskôr ho korunovali vedúcim gólom z hokejky Haščáka, ktorému poslal peknú prihrávku spoza brány Kristek. Košičania pokračovali v útočnej aktivite aj v oslabení o jedného hráča a tesne pred jeho skončením sa dostal po chybe obrancu Ďurkecha na modrej čiare k puku Haščák, no Laco si s jeho blafákom poradil. O pár sekúnd neskôr už však vyberal puk zo siete, keď sa v skrumáži najlepšie zorientoval Pašek a zvýšil na 2:0. Vstup do druhej tretiny vyšiel lepšie domácim, ktorí sa v 24. minúte po góle Krišku ujali trojgólového vedenia. Gólu predchádzali dve dobré príležitosti Haščáka, ktorý najprv z dobrej pozície minul a vzápätí trafil žŕdku. "Vlci" sa nestihli ani spamätať a na 4:0 zvýšil v početnej výhode o jedného hráča strelou od modrej čiary obranca Grman. Po tomto momente sa Žilinčania sústredili na útok, ale ich najväčšiu príležitosť z 30. minúty nepremenil Hreus, ktorého pekne lapačkou vychytal Halász. O štyri minúty neskôr sa rútili na košickú svätyňu Drevenák so Smotrilom, ale domáci gólman v perfektnom zákroku zmaril druhému menovanému radosť. V závere druhého dejstva mohli Košičania zvýšiť, ale Laco po šanci Frolíka bravúrne zasiahol na bránkovej čiare. Posledná tretina sa začala v rýchlom tempe, hostia sa častejšie dostávali pred košickú bránu, avšak bez patričného zakončenia. V ďalšom priebehu prevzali iniciatívu na svoje hokejky hráči domácich a v 48. minúte bol blízko ku gólu opäť aktívny Haščák, ale Laco jeho strelu vytlačil na žŕdku a následne puk prikryl do lapačky. Košičania v zostávajúcich minútach s prehľadom kontrolovali priebeh hry a do tabuľky si pripísali ďalšie tri body.

Pavol Zubek, asistent trénera Košíc: "Mužstvo hralo počas celých šesťdesiatich minút veľmi disciplinovane a podalo dobrý výkon. Trochu nás opäť mrzí množstvo nepremenených šancí. Vďaka tomu bol aj výsledok k súperovi veľmi milosrdný."
Anton Tomko, tréner Žiliny: "Výsledok naznačuje, že bez streleného gólu sa nedá vyhrať. Napriek tomu, že sme si vytvorili niekoľko sľubných príležitostí, tak Halász dobre nahradil Hudáčka a podržal svoj tím. Nechceli sme hrať uzavretú partiu, zápas sme brali ako prípravu na ďalšie duely. Dostali príležitosť aj juniori, aby si skúsili hokej v prostredí akým je Steel aréna a aby získali skúsenosti. Myslím si, že Košičania vyhrali zaslúžene, no mohli sme streliť jeden, dva góly."

Súvisiace články