Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Husté hetriky Hudeca a Šatana zničili Nitru so Žilinou
Zdielať na

Husté hetriky Hudeca a Šatana zničili Nitru so Žilinou

Hokejová extraliga - husté 11.kolo

HC'05 B. Bystrica - HK Nitra 7:2 (1:1, 2:0, 4:1)
Góly: 8., 33. a 41. Hudec, 35. Vartovník, 44. Šechný, 51. Kolba, 58. Paľov - 12. Štefanka, 60. Chrenko. Rozhodcovia Grečko - Valach, Snášel, vylúčení 8:10, navyše Slovák (Nitra) 10 min za nešportové správanie, presilovky 4:1, v oslabení 0:0, navyše 41. Novák, 44. Kmeč (obaja Nitra), 1159 divákov.

Favoritovi zápasu dlho trvalo, zhruba polovicu zápasu, kým sa presadil aj strelecky a nalomil odpor súpera. Nitrania vsadili na pohyb, v prvej tretine sa snažili súpera prekorčuľovať a dlho sa im to aj darilo. Aj keď domáci otvorili účet zápasu už v 8. min v presilovke po šikovnom doklepnutí puku od Hudeca a výhodu početnej prevahy zužitkovali po 11 sekundách, nechali sa potom vylučovať a sami si skomplikovali zápas. Nitrania zrovnali skóre pri hre štyroch na štyroch, v ktorom mal prsty najmä priebojný Spilár a v konečnom dôsledku gól Štefanku zblízka. Po prestávke už bolo z hry baranov cítiť závan väčšej snahy, presadili sa však až v 33. min. Opäť s presilovky a znovu Hudec sa prebil, uvoľnil a vsietil pod žŕdku. O necelé dve minúty neskôr Hamrák pretlačil puk  a Vartovník s premiérovým gólom v drese 'baranov' do prázdnej bránky potrestal čoraz častejšia okienka v obrane súpera. Hostia akoby strácali dych, často sa dostávali pod zámok a východiskovú pozíciu pred záverečnou dvadsaťminútovkou si značne skomplikovali. Mrzieť ich mohlo najmä 92 sekúnd početnej prevahy o dvoch hráčov, z ktorej v polovici zápasu nič nevyťažili. Z tretej tretiny neuplynulo viac ako 15 sekúnd a Šechný krížnou nahrávkou opäť v presilovke excelentne nabil Hudecovi na hetrik. Takýto začiatok ofenzívy si Nitrania nepredstavovali, najmä keď onedlho Šechný pri hre štyroch na troch po nahrávke Vantrobu poľahky pridal ďalší gól domácich. Jednoznačné víťazstvo, najvyššie v sezóne, ešte prikrášlili v 51. min Kolba strelou od modrej a v 58. min Paľov po spolupráci s Macejkom. Slabou útechou pre Nitranov bol šťastný gól Chrenka osem sekúnd pred koncom v presilovke.

Vladimír Országh, asistent kouča B. Bystrice: "Nitra bola dve tretiny vyrovnaným súperom, našťastie párkrát nás podržal brankár. My sme boli efektívni v presilovkách a na konci sme už hrajúci v pohode ukázali viacero pekných akcií. Potrebovali sme vyhrať, pre nás je to dôležité víťazstvo proti Nitre, ktorá nemá zlé mužstvo a len dúfam, že iných potrápi viac ako nás."
Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "My sme prišli po neuspokojujúcich výsledkoch s odhodlaním niečo uhrať. Do polovice zápasu to bolo rovnocenné, každá maličkosť bola dôležitá. Rozhodli dve situácie, prvá pri jeden a polminútovej presilovke piatich na troch sme nevyužili početnú prevahu a na konci druhej tretiny sme zasa po hrubej chybe nášho obrancu zbytočne inkasovali. V záverečnej tretine mužstvo odišlo psychicky i fyzicky."
Strelec zápasu s tromi gólmi Michal Hudec: "Vyšlo mi to, no za stavu 1:1 pri presilovke Nitry sa zápas mohol zlomiť aj inak. Pomohol nám druhý gól, oni sa rozsypali a nám sa hralo v pohode a aj nám to gólovo lepilo. Je len začiatok ligy, času dosť, treba strelecké kvality potvrdzovať neustále. Nezostal som pri strieľaní gólov sám, zapájajú sa aj ďalší chalani, ktorí pomáhajú v zložitých situáciách. Od Nitry som čakal, že bude zomknutejšia a viac bude bojovať. Aj preto som rád, že sme vyhrali, no na trestnej lavici v oslabení o dvoch hráčov mi nebolo všetko jedno. Tréner nás len hecoval, aby sme korčuľovali a hrali to, na čo sme si navykli. Zdobí nás, keď súpera dostávame pod tlak, ak poľavíme, máme problémy."

Slovan Bratislava - MsHK DOXXbet Žilina 7:2 (3:0, 1:2, 3:0)
Góly: 2.,18. a 46. Šatan, 7. Hujsa, 25. Vaic, 41. Kapuš, 45. Richard Huna - 29. Milovanovič, 37. Hreus. Rozhodovali: Lokšík - Šefčík, Stano, vylúčení: 2:5, presilovky: 3:2, oslabenia: 0:0, striedania: 27. Laco za Lipovského, 3380 divákov

Domáci mali bleskový vstup do zápasu, keď Šatan už po 63 sekundách otvoril skóre z prvej strely na žilinského brankára. Hostia inkasovali druhý úder v 7. minúte po presnom zásahu Hujsu, ktorý sa najlepšie zorientoval v skrumáži pred Lipovského bránou. O minútu neskôr mohol znížiť Stupka, no v prečíslení troch proti dvom nechal vyniknúť Konráda. Domáci korunovali svoju prevahu v prvom tretine dve minúty pred jej koncom a opäť bol v hlavnej úlohe Šatan. Hviezdny hráč v službách Slovana si v útočnom pásme nenechal zobrať puk a z otočky nechytateľnou strelou vymietol vinkel žilinskej svätyne.

Aj druhú tretinu začali lepšie domáci. Lipovský najskôr v 24. minúte zneškodnil veľkú šancu Richarda Hunu, no o minútu neskôr ho pri presilovke prekonal Vaic - 4:0. Po štvrtom góle sa do žilinskej brány postavil Laco. Obrana domácich, ktorej prišli na mesiac vypomôcť bývalý hráč Skalice Robert Schnabel a z tímu SR 20 Peter Trška, inkasovala až v 29. minúte z hokejky slovinského obrancu Milovanoviča. Hostia po presilovkovom góle ožili a necelé štyri minúty pred druhou sirénou využil ďalšiu početnú výhodu kapitán Hreus - 4:2. Slovanu sa naskytla možnosť zveľadiť náskok v záverečných 49 sekundách tretiny, no s jedinou šancou kapitána Kapuša si Laco hravo poradil.

Hostia sa v záverečnej dvadsaťminútovke sami obrali o prijateľný výsledok, keď opäť nezachytili úvod tretiny. Všetko odštartoval Kapuš pri dohrávanej presilovke o jedného hráča, ktorý využil Lacov zakrytý výhľad a tvrdým príklepom zvýšil na 5:2. Šiesty gól pridal po individuálnej akcii v 45. minúte Richard Huna a o ďalšiu minútu zavŕšil hetrik Šatan - 7:2. V 50. minúte sa dostal do samostatného úniku Drevenák, no domáci gólman jeho zakončenie zneškodnil. V zostávajúcom priebehu mal Slovan ešte ďalšie šance, ale Laco sa blysol niekoľkými výbornými zákrokmi a do konca zápasu už neinkasoval.

Anton Tomko, tréner Žiliny: "V poslednom čase sa boríme s problémami, vrátane zdravotných. Na hráčoch to bolo vidno, ich výkon nebol oslnivý. Mali sme prílišný rešpekt a málo sme korčuľovali. Na druhej strane Miro Šatan ukázal, ako vyzerá strelecká efektivita. Jeho góly boli fantastické. Nám najlepšie vyšla druhá tretina. Chceli sme hrať útočný a aktívny hokej, ale chyby, najmä v úvode zápasu nás stáli výsledok."
Miroslav Miklošovič, asistent trénera Slovana: "Teší nás víťazstvo. Sme spokojní s dvoma tretinami, v druhej sme však poľavili a prišli vylúčenia. Bol to večer Mira Šatana, strelil pekné góly a mal tam aj pekné prihrávky. Veľmi ma mrzí, že naši mladí hráči sa nedokázali presadiť. Majú nad čím rozmýšľať, koľko práce ich ešte čaká, aby sa dostali na úroveň starších hráčov. Nevidel som veľký rozdiel medzi mladými v žilinskom a našom mužstve."

HK 36 Skalica - HKM Zvolen 4:3 pp,sn (1:2, 2:1, 0:0 - 0:0)
Góly: 18. Zálešák, 24. Višňovský, 30. Konečný, rozhodujúci nájazd Kutálek - 5. Baláž, 8. a 29. Otčenáš. Rozhodovali: Rudý - Horínek a J. Tvrdoň, vylúčení: 0:2, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, striedania: 8. Kotvam za Lakosila, 1774 divákov.

Domáci nastúpili na zápas so Zvolenom povzbudení dvoma víťazstvami na ľade súperov. Od úvodných minút prejavovali väčšiu útočnú aktivitu, šanca Tvrdoňa sa však neujala. Pri pri vylúčení Juríka však domáci zahrali zle a hostia sa po obrannej chybe ujali vedenia presnou strelou Baláža. Šanca domácich po nahodenom puku od modrej Michalom Školiakom v 6. minúte zostala nevyužitá. Skaličania nepotrestali ani vylúčenie Hranáča za vyhodenie puku, keď v dobrých príležitostiach neuspeli ani Gründling ani Višňovský. Zvolenčania vzápätí zvýšili na 0:2, keď sa za Lakosila odrazil puk od domáceho obrancu po strele Otčenáša. Domáci tréner Oremus si vyžiadal oddychový čas, po ktorom nastúpil do brány Kotvan. V tejto časti hry hostia kontrolovali vývoj zápasu a domáci sa očividne trápili, najmä v koncovke. Až v 18. minúte sa podarilo domácemu Zálešákovi znížiť na 1:2. V 24. minúte Višňovský potrestal chybu Ďalogu, keď mu vypichol puk a v úniku, hoci tiesnený, vyrovnal na 2:2. Tradičnú hrubku domácej obrany potrestal pohotovým gólom v 29. minúte strelecky disponovaný Otčenáš. V nasledujúcej minúte však prestrelil od modrej Škrečka na 3:3 peknou strelou Konečný. V tejto časti hry sa útoky prelievali z jednej strany na druhú. V poslednej 5-minútovke 2. tretiny však domáci pritlačili hostí a tí len s vypätím síl odvracali ich útočne akcie, v ktorých sa vo viacerých dobrých príležitostiach ocitol najmä Zálešák. Jeho individuálna akcia sa však gólom neskončila ani v poslednej minúte 2. tretiny. V 42. minúte nevyužil dobrú prihrávku Šátka pred Škrečkom Kutálek. V 44. minúte Zálešák nepremenil Klossov pas, Škrečkovi puk pod betónmi do siete neprenikol. Hostia sa v tejto časti hry viac zamerali na bránenie remízy, ale útočné akcie domácich robustná obrana hostí na čele s brankárom Škrečkom riešila s dostatočným dôrazom. Hostia vyrovnali hru až v poslednej desaťminútovke. Obe mužstvá sa snažili strhnúť viťazstvo na svoju stranu, ale o konečnom výsledku sa nerozhodlo. V predĺžení zaujal iba prienik domáceho obrancu Jaborníka pred Škrečka, ale nedal, takže na rad prišli samostatné nájazdy. Hostia nepremenili ani jeden, domáci svoje dva áno, a tak v Skalici zostali s náročným súperom pre domácich dva body.

Martin Pešout, asistent trénera Skalice: "My sme radi, že sme konečne po 8 stretnutiach, vrátane play off, dokázali vyhrať doma, aj keď na samostatné nájazdy. Treba hráčom poďakovať za to, že sa dokázali zo stavu 0:2 zdvihnúť a nebolo to pre zlú hru súpera, ale pretože sme pridali  a dokázali vyprodukovať 52 striel s vedomím, že pri našej zlej koncovke musíme častejšie strieľať, lebo dávame málo gólov. Preto sme neprehrali nájazdy už boli aj o šťastí."
Ernest Bokroš tréner Zvolena: "Nie každý súper nám umožní vedenie vonku na 2:0. Myslím si, že sme toto vedenie mali lepšie využiť, ale musím uznať, že Skalica bola od stavu 2:0 aktívnejšia a vypracovala si veľa šancí, zatlačila nás k našej bránke. Aj vyrovnanie na 2:2 bolo pre domácich povzbudením, hoci sme dali na 3:3 opäť sme si nedokázali ustrážiť vedenie. Od stavu 3:3 sme si povedali, že berieme aj bod a zamerali sme sa na obranu. Trestné strieľania, tam sme tradične veľmi slabí, takže nám musí stačiť bod."

HC Košice - HK Poprad 3:1 (1:1, 0:0, 2:0) 
Góly: 20. Gron, 50. Jenčík, 60. Bartoš - 12. Kroták. Rozhodovali: Gašparík - Gajan, Tornay, vylúčení: 7:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4462 divákov  

Obidve mužstvá začali opatrne, útoky sa striedali na oboch stranách. Prvú šancu mal v 5. minúte domáci Bartoš, ale z výhodnej pozície minul cieľ. V 12. minúte  hrali hostia presilovku 5:3 a v nej Kroták otvoril skóre. Táto sprcha však domácich neschladila a naďalej hrali aktívne a výsledkom ich tlaku bol vyrovnávajú gól v závere úvodnej tretiny z hokejky Grona. V druhej tretine domáci zvýšili tlak na súperovú bránku, Hričina ani na dvakrát nedokázal prekonať Melicherčíka. Potom sa strelecky nepresadil ani Haščák. V 30. minúte sa v presilovke dostal do ideálnej šance Jenčík, brankár Melicherčík však jeho strelu zneškodnil. Tento hráč sa aj v 30. minúte nedokázal pred bránkou hostí zorientovať a strelil vedľa. Po ňom ani Pašek, ktorý sa dostal zoči-voči brankárovi Melicherčíkovi strelecky neuspel. V záverečnej 20-minútovke najprv  Škovira neprekonal Hudáčka a o 5 minút neskôr sa ocitol sám pred bránkou hostí Kriška, ale mieril vedľa. Až v 50. minúte po biliardovej akcii po osy Grman -Vorel sa presadil Jenčík a dostal domácich do vedenia. Tri minúty pred koncom sa mohli do streleckej listiny zapísať Haščák i Kriška, ale z tutových šancí neprekonali Melicherčíka. Hostia minútu a 30 sekúnd pred koncom odvolali brankára a v power play 30 sekúnd pred koncom Bartoš stanovil konečný výsledok.

Rostislav Čada, tréner Košíc: "Svojou agresivitou sme to v úvodnej tretine prehrali. Až v druhej časti sme mali viac šancí, ale s ich premieňaním nie som spokojný. V záverečnej tretine sme dokázali strhnúť víťazstvo na svoju stranu."
Róbert Spišák, asistent trénera Popradu: "Zápas sme začali veľmi dobre, využili sme presilovku, ale následne sa chlapci dopustili taktickej nedisciplinovanosti. Súperovi sme dali viac priestoru, čo nás stálo dosť síl a v závere nám nevyšla ani power play."

Dukla Trenčín - MHC Mountfield 3:5 (1:1, 0:4, 2:0)
Góly: 11. Pardavý, 41. Vala, 49. Filo - 15. Jabrocký, 22. Markovič, 31. Važan, 35. Galamboš, 36. Mikula. Rozhodovali: Valuška - M.- Orolín a Jankovič, vylúčení: 0:6, navyše: Halavačka trestné strieľanie za podrazenie Markoviča, bez využitia, striedania: 31. Hiadlovský za Murína, 41. Tomko za Hlavačku (Trenčín), 2880 divákov.

Zápas priniesol úvodné svižné tempo hlavne zo strany domácich. Tí v 11. minúte dosiahli Pardavým gól, ktorý ho priblížil na jediný bod k 400-bodovej hranici produktivity. Ďalšie šance Tybora, Valu a Jánoša zostali nevyužité. Hostia sa zatiaľ dostávali pred Murína sporadicky, ale v 15. minúte Dukla zaváhala s rozohrávkou a Jabrocký vyrovnal. Úvod 2. tretiny dokonale vyšiel hosťom, ktorí už v 22. minúte Markovičom prenenili trestné strieľanie za podrazenie strelca Hlavačkom. Gól utlmil aktivitu domácich, čo v 31. minúte hostia využili pri obliehaní brány Dukly na tretí gól, ktorého autorom bol Važan. V ďalšom priebehu hry hostia strelili ešte 2 góly a o stretnutí bolo prakticky rozhodnuté. O bezmocnosti Dukly svedčí aj to, že nezužitkovala ani 4 presilovky. V úvode 3. tretiny znížil Vala na 2:5, ale gól hostí nevzrušil. Keď v 49. minúte dal Filo tretí gól, to už začalo byť horúco, najmä keď Dukla hrala dve neúspešné presilovky. Od 59. minúty začali hrať domáci bez brankára, ale stav sa im už zmeniť nepodarilo a hostia s vyrovnanými päťkami dosiahli zaslúžené víťazstvo.

Dušan Gregor, tréner Trenčína: "Nedostali sme sa z útlmu po tretej tretine zo Zvolena a keď sme neuspeli v nádejnej prvej tretine, dostali sme sa do starých koľají. Máme toho ešte veľa na práci."
Július Pénzeš, tréner MHC: "Podstata úspechu bola v tom, že sme eliminovali domácich v prvej tretine. Po nej nás dostalo na koňa úspešné trestné strieľanie, a keďže sme forčekovali po celom ľade, domáci sa nedostali k úspešnému zakončovaniu. Postupne sme dosiahli výsledok 5:1 a domáci ho len skrášlili na 5:3."

Súvisiace články