Polojasno
17°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Skalica vyhrala v Nitre, v šlágri prehral Slovan v Košiciach
Zdielať na

Skalica vyhrala v Nitre, v šlágri prehral Slovan v Košiciach

10.kolo: Nitra-Skalica 2:5, Poprad Mountfield 5:0

HK K CERO Nitra - HK 36 Skalica 2:5 (0:2, 2:2, 0:1)
Góly:       26. Kmeč, 27. Podstavek - 5. Zálešák, 20. Lušňák, 25. Tvrdoň, 39. Školiak, 58. Jarolín. Rozhodovali: Müllner - Stano, Výleta, vylúčení: 3:4, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:1, striedania: 45. Fikrt za Hroneka (Nitra), 1923 divákov

Nitra začala zápas proti Skalici nedisciplinovane. Za úvodných 180 sekúnd sa dvakrát dopustila faulu. Druhú početnú výhodu hostia aj využili. Osamotený Zálešák pred Hronekom nezaváhal. Nitra potom pritlačila, v koncovke sa však trápila. Asi najväčšiu šancu zahodil Moravec. Keď sa už všetci chystali na prvú prestávku, znova udreli hostia. Zálešáková prihrávka našla za obranou Nitry Lušňáka, ktorý blafákom pridal druhý gól hostí. Nitru úvodná tretina rozhodila a nevýrazne vstúpila aj do druhej časti zápasu. Hostia to využili v 25. minúte, keď sa strelou z ľavého kruhu presadil Tvrdoň. Domáci sa ozvali hneď po inkasovaní tretieho gólu. Najprv sa v 26. minúte zapísal do listiny strelcov Kmeč a o minútu ho nasledoval Podstavek. Tréner hostí si zobral oddychový čas, čím otupil domáci tlak. Zaujímnavé  veci sa diali krátko pred koncom druhej tretiny. Skalický Lušňák nastrelil Hronekovu žŕďku, zakrátko zahodil skvelú šancu domáci Polák. Z nasledujúceho protiútoku v 39. minúte pridali štvrtý gól hostia. Po asistenciách brankára Lakosila a útočníka Višňovského poslal puk do siete R. Školiak. Snaha sa v poslednej tretine nedala Nitranom uprieť. Výborne brániaca Skalica i spoľahlivý Lakosil však odolávali. V 58. minúte sa dopredu vydali hostia a hneď bol z toho gól. Posledným strelcom zápasu bol hosťujúci Jarolín. V posledných sekundách zneškodnil Lakosil skvelú šancu Moravca a bol koniec. Domáci diváci si v závere neodpustili neustále opakovanie slova "hanba".

Karol Kolečáni, asistent trénera Nitry: "Skalica sa na nás dobre pripravila, výborne korčuľovala. Chceli sme v úvode streliť gól, ale namiesto toho sme boli dvakrát vylúčení, čo rezultovalo do inkasovaného gólu. Musžtvo nie je v pohode, hráči robia neuveriteľné chyby. Chce to čas, nedá sa všetko zmeniť lusknutím prsta. Súper sa dnes pripravil a vyhral zaslúžene."
Peter Oremus, tréner Skalice: "Mojím hráčom musím poďakovať, sme spokojní. Hrali sme agresívne, v dobrom pohybe a dali sme aj góly. Na našom konte pribudnú tri body, čo je teraz najdôležitejšie."

HK ŠKP Poprad – MHC Mountfield Martin 5:0 (1:0, 3:0, 1:0)
Góly: 4. Jasečko, 26. Škovira, 29. Mlynarovič, 38. Kramár, 57. Rataj, Rozhodcovia: J. Konc - Bundil, Štefik, vylúčení: 7:6, navyše Uram /Martin/ 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 2:0, oslabenia 0:0, striedania: 41. Šimko /Matin/ za Dzubinu, 2455 divákov

Zverenci popradského extrénera J. Pénzeša zvíťazili v Turci v úvodnon kole nového ročníka na Popradčanmi doma až v predĺžení 2:1. A tak sa dnes chystala odveta zo strany domácich, ktorí nastúpili s ďaľšou vo svete známou posilou Ladislavom Nagym s č. 17 na ľavom krídle prvého útoku. Milým prológom zápasu bolo odovzdanie šeku na 3000 eur výkonným riaditeľom HK ŠKP Tiborom Turanom a kapitánom mužstva Arne Krotákom riaditeľovi popradskej nemocnice Jozefovi Tekačovi a jeho zástupcovi na zakúpenie monitoru vitálnych funkcií pre centrálny príjem nemocnice. Na obnos prispeli dobrovoľnými finančnými čiastkami v charitatívnej akcii pred zápasmi diváci a k celkovej sume svojou hrivnou sa pridali aj hráči HK.

Forma kamzíkov má vzostupnú formu a potvrdili ju už v prvej tretine. Ako osy sa pustili do súpera z Turca. Veď už pri prvom vylúčení hráča zápasu Berana v 4 minúte dovolili mu odsedieť iba 29 sekúnd , pretože takmer od modrej obranca Jasečko poriadne vymietol delovkou pavúčiny Dzubinovej brány – 1:0. Mužstvo nasadlo na koňa a vytváralo pred martinskou bránou doslova koncert. Len škoda, že Sviatana, Paločko, Kmiť sa minuli cieľa, Mlynarovič poriadne zazvonil na ľavú žrď Dzubinu a neuspel ani Nagy. Tretina bola v plnej réžii ŠKP, aj keď miestami ,zaštípali,, nebezpečnými atakmi aj Martinčania.

V 25. minúte rýchym prienikom na Dzubinovú bránu prenikal Nagy, neuspel, lebo Hriňa ho poriadne sekol. K Hriňovi si za chvíľu sadol za vyhodenie puku aj Drgoň. Ale až v presilovke 5:4 Popradčania znova využili prevahu a Škovirom zvýšili na 2:0. V tempe s chuťou hrajúci kamzíci neúprosne pálili puky na Dzubinu, ktorý v 29. min tretí raz lovil puk zo siete po strele Mlynaroviča. Na ľad prešla nervozita, začalo sa vylučovať a 10. min za nešportové chovanie si vyslúžil Martinčan Uram. Liace zápasu aj naďalej držali pevne domáci a martinský gólman sa prekonával. V 38. však znova kapituloval pri štvrtom góle kamzíkov. Turčania do poslednej tretiny nastúpili v bráne so Šimkom, ktorý vystriedal menej spoľahlivého Dzubinu. Martin sa snažil korigiovať nahadzovaním pukov nepriaznivý stav – Melichcerčík v domácej bráne bol proti! Nedali ani čestný úspech. Na taktickejšie hrajúcich kamzíkov nedorástli. Po ukážkovej rýchlej spokupráci Krotáka s Nagym druhý menovaný v 51. netrafil bránu hosti... Po ňom ani Rataj a Troliga. Aj ďalším nájazdom domácich Šimko bránil, nie však piatemu gólu Rataja. Podtatranci poriadne splatili svoj dlh súperovi z Turca a diváci ich vyprevadili potleskom.

Ján Jaško, tréner Popradu: "Súhlasím s kolegom, že sa rozhodlo v druhej tretine. Mali sme aj výpadok, stratili koncentráciu a takmer sme súpera posadili na koňa. Keby Martin dal gól, mohol sa zápas vyvíjať inak. No my sme ho dotiahli do víťazného konca. Od zápasu so Zvolenom sa naša hra uberá správnym smerom.
Július Pénzeš, tréner Martina: "Začiatok zápasu sme celkom zvládli, vzdorovali domácim, hoci v oslabení sme dostali gól. Na našej strane boli aj šance. Podľa môjho názoru výsledok sa zrodil v II. tretine, kde sme mali vylúčených veľa hráčov. Viac nemám čo povedať... "

MsHK DOXXbet Žilina - HC'05 Banská Bystrica 4:3 pp a sn (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 36. Drevenák, 37. Kopecký, 41. Kokavec, rozhodujúci samostatný nájazd premenil Smotrila - 5. Paľov, 33. Hudec, 51. Šechný Rozhodovali: Husička, Minář (obaja ČR) - Valach, T. Orolin, vylúčení: 5:5 na 2 min, navyše: Hájnik (Žilina) 10 min za filmovanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 1034 divákov

Opatrný úvod stretnutia narušila len príležitosť Stupku, ktorého kľučku do pravej strany Šimonovič zneškodnil. Prvá možnosť hostí v stretnutí sa skončila gólom, keď v 5. minúte po prihrávke Rumpela spoza brány prestrelil Lipovského Paľov. V polovici prvej tretiny sa uvoľnil v útočnom pásme počas presilovej hry Kolarz, strážca banskobystrickej svätyne však jeho pokus vytiesnil nad brvno. Žilinčania mohli vyrovnať v 17. minúte, ale Palovčík na gólmana súpera nevyzrel. Z protiútoku zasa nenamieril presne po individuálnej akcii Rumpel.

Prvá polovica prostredného dejstva sa niesla v znamení tlaku Banskej Bystrice, kedy hostia hrali až trikrát v početnej výhode. Najväčšie šance nepremenili Šechný a Paľov, keď nedokázali namieriť do odkrytej Lipovského brány. Ojedinelú možnosť domácich mal Drevenák, ale z bezprostrednej blízkosti nepretlačil puk za Šimonoviča. V 31. minúte unikol žilinskej obrane Rumpel, no puk zakončil len do lapačky domáceho gólmana. O 120 sekúnd sa už ale strelou spomedzi kruhov presadil Michal Hudec a dostal svoj tím do dvojgólového vedenia. Vlkov to nepoložilo a do konca druhej časti hry dokázali vyrovnať. V priebehu 27 sekúnd rozvlnili sieť za Šimonovičom Drevenák a Kopecký.

Do tretej tretiny vstúpili domáci vo veľkom štýle a po 31 sekundách ich dostal do vedenia strelou od modrej čiary Kokavec. Žltozelení mohli hneď na to pridať ďalší gól, ale Kolarz nedokázal podvihnúť puk ponad Šimonovičov betón. V 51. minúte vystrelil Šechný a puk prekvapujúco prešiel pomedzi Lipovského betóny až do siete. V závere riadneho hracieho času mali „barani“ výhodu presilovej hry o jedného hráča. Žilinčania sa však bez väčších problémov ubránili. Následne mali aj oni sami možnosť skrátenej početnej výhody. Keďže Kokavec trafil len spojnicu hosťujúcej brány, zápas dospel do predĺženia. V ňom sa domáci snažili ohrozovať Šimonoviča opäť z väčších vzdialeností. S Kolarzovým pokusom skúsený gólman hostí problémy nemal. V 63. minúte takmer prekvapil Lipovského ľahkou strelou Hudec. Keď 30 sekúnd pred sirénou Sýkorove zakončenie do odkrytej brány zázračným zákrokom zlikvidoval Lipovský, o víťazovi museli rozhodnúť samostatné nájazdy. Ten rozhodujúci premenil domáci Smotrila a zaistil Žilinčanom cenné dva body.

Anton Tomko, tréner Žiliny: „Zápas začal v rýchlom tempe. Dostali sme prvý gól a v druhej tretine i druhý. Mali sme viacero presilových hier, ktoré sme nedokázali využiť. Musím vyzdvihnúť silu mužstva, ktoré sa ani za stavu 0:2 nevzdalo. Boli sme trpezliví a čakali na chyby súpera. Podarilo sa nám vyrovnať, čo nám dodalo sily do tretej tretiny. Hneď na jej začiatku sme sa dostali do vedenia. Škoda chyby v našom obrannom pásme, keď súper vyrovnal. Tak, ako sme mohli v riadnom hracom čase vyhrať, mohli sme v predĺžení prehrať. Nakoniec sme teda veľmi radi za dva body. Najviac ma však teší, že sa chlapci nevzdali ani za nepriaznivého stavu, zabojovali a zvrátili výsledok v náš prospech.. “
Miroslav Chudý, asistent trénera Banskej Bystrice: „Mali sme dobrý vstup do zápasu a ujali sme sa vedenia. Hrali sme, čo sme chceli, i keď si súper v presilovkách vypracoval nejaké šance. O dobrý výsledok sme prišli v druhej tretine, ktorú sme totálne nezvládli. V tretej časti sme dostali nešťastný gól. Zdvihli sme však hlavy, začali sme dobre korčuľovať a podarilo sa nám vyrovnať. Nájazdy zvládli lepšie domáci. Dnes nám vôbec nešli presilové hry. Mali sme v nich dosť príležitostí, aby sme ušli súperovi, čo sa nám nepodarilo. Súperovi k zisku dvoch bodov gratulujem.“

HKM Zvolen - Dukla Trenčín 6:2 (1:1, 1:1, 4:0)
Góly: 12., 53. Chovan, 36. Ďaloga, 42., 60. Barinka, 52. Baláž - 15. Vala, 22. Martin Chovan. Rozhodovali: Lauff - Kalina, Bednár, vylúčení: 8:10, navyše: 20. Kovář 10 min. za napadnutie hlavy a krku - 53. Klíma 10 min. za nešportové správanie, presilovky: 3:1, oslabenia: 1:0, striedania: 31. Bednár za Ďuriša (Trenčín), 1522 divákov

Už v 5. minúte zazvonila po strele Kovářa žŕdka Hiadlovského bránky. V 10. minúte mali hostia výhodu presilovky o dvoch hráčov, ale domáci sa ubránili. Následne v presilovke Pucher nahral Michalovi Chovanovi spoza brány a ten strelou zblízka poslal puk do bránky. O tri minúty z rýchleho protiútoku vyrovnal Vala.

V 22. minúte už bolo 1:2, keď Martin Chovan využil chybu domáceho Hraška. V 34. ušli Jánoš s Koložvárym, ale šancu nevyužili. V oslabení ušiel z obranného pásma Ďaloga a delovkou prekvapil Hiadlovského.

V 43. minúte Juraškovu prihrávku zužitkoval Barinka, ktorý presne trafil odkrytý priestor Hiadlovského bránky. O 9 minút neskôr získal Baláž puk na červenej čiare a z prvého kruhu po ľade prestrelil bránku. Vzápätí po strele Barinku vyrazený puk poslal späť do bránky Michal Chovan. Tri a pol minúty pred koncom duelu dostal dvojminútový trest tréner hostí Dušan Gregor, ktorý hodil na ľad plastovú fľašu. Bodku za zápasom dal 6 sekúnd pred koncom Barinka.

Ernest Bokroš tréner Zvolena: "Vedeli sme, že nás čaká ťažké stretnutie. Po prvej tretine sme presviedčali hráčov, že sa dá vyhrať. Sme šťastní, že sme dotiahli stretnutie do víťazného zakončenia. Vyšli nám oslabenia. Mali sme viac šťastia v produktivite i využitých presilovkách."
Dušan Gregor tréner Trenčína: "Takto darovať body som už dávno nezažil. Body Zvolenu sme darovali svojou nedisciplinovanosťou. Dúfam, že to bolo naposledy."

HC Košice - Slovan Bratislava 2:1 (1:0, 1:1, 0:0)
Góly: 5. Tomík, 22. Bartoš - 32. Ró. Huna. Rozhodovali: D. Konc - Gajan, M. Novák, vylúčení: 3:2, navyše Haščák 10. minút za napadnutie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 8093 divákov

V šlágri kola sa v košickej Steel aréne začalo vo svižnom tempe a príležitosti sa striedali na oboch stranách. Domáci však začali lepšie a už v 5. minúte sa po góle Tomíka ujali vedenia 1:0, keď ho Bartoš peknou prihrávkou našiel pred bránou hostí. O minútu neskôr nahodil puk na Hudáčkovu bránu Jendek, kde ho tečoval Richard Huna, no ten skončil tesne vedľa pravej žŕdky. Vzápätí sa dostal do samostatného úniku Kristek, ale Konrád chladnokrvne zakročil. Oba tímy pokračovali v pozornom bránení a unikali do rýchlych brejkov. V 12. minúte sa v jednom z nich ocitli Gron s Jenčíkom, ale druhý menovaný v dobrej streleckej príležitosti neprekonal s ľahkosťou chytajúceho gólmana hostí. Do konca prvej tretiny sa súperi predbiehali v zahadzovaní šancí, pričom nechali vyniknúť najmä brankárov. Vstup do druhého dejstva vyšiel opäť "oceliarom" a už po dvoch minútach zvýšili na 2:0. Gron šikovne prenechal na obrannej modrej čiare puk Bartošovi a ten svoje sólo pred Konrádovu bránu zakončil strelou do ľavého horného rohu. Domáci pokračovali v ofenzívnych chúťkach, ale bez gólového efektu. Slovanisti postupne zlepšili pohyb, prechod do útočného pásma, spresnili prihrávku a v 32. minúte znížili na rozdiel jediného gólu - 1:2. Kováčik počas presilovej hry o jedného muža vypálil od modrej čiary, puk sa od mantinelu priamo odrazil na hokejku Róberta Hunu a ten poľahky skóroval. Do konca druhej dvadsaťminútovky sa stav nezmenil napriek sľubným príležitostiam na oboch stranách. Súperi pokračovali v ofenzívnom hokeji aj v tretej tretine, no s pribudajúcim časom narastala aj nervozita a hra sa miestami pritvrdila. V 47. minúte sa po chybnej rozohrávke domácich hráčov zmocnil zadarmo puku Lipiansky, no zoči-voči Hudáčkovi nepochodil. Košičania si vytvorili tlak počas presilovky o jedného hráča, avšak Slovan dobre bránil a vykrýval voľný priestor pred Konrádom. Domáci v ďalšom priebehu vychádzali najmä zo zabezpečenej obrany a čakali na chybu súpera. Belasí pridali smerom dopredu, dobre napádali rozohrávku súpera, čoho výsledkom boli množiace sa príležitosti na ich hokejkách. V samom závere si ešte hostia zahrali power play o dvoch hráčov, keďže odvolali brankára a na trestnej lavici sedel domáci obranca Homer. "Oceliari" si však už víťazstvo nenechali újsť a zaslúžene sa tešili po výsledku 2:1.

Rostislav Čada, tréner Košíc: "Nám sa podaril vstup do stretnutia, odohrali sme veľmi dobrú prvú tretinu. Musíme byť nespokojný s tým, že sme v nej nerozhodli celý zápas. V druhej tretine sme mali taktiež viac z hry. Záver duelu bol vďaka vylúčeniam veľmi dramatický a nervózny. Mali sme dve obrovské šance, ktoré sme nevyužili a tak sme samotný záver zvládli vďaka bojovnosti všetkých hráčov a vďaka dobrému výkonu brankára Hudáčka."
Pavel Hynek, tréner Slovana: " Gratulujem domácim k víťazstvu. Mali výborný vstup do zápasu, kde dobre korčuľovali a boli agresívny. Prvý gól nám strelili po zdanlivo nenápadnej situácii, keď sme mali puk pod kontrolou my. Mrzí ma gól na 2:0 hneď z úvodu druhej tretiny, pretože išlo o hrubú nedisciplinovanosť jedného z kľúčových obrancov. Dokázali sme vrátiť do zápasu počas presilovky, no v tretej sme nevyužili príležitosti, ktoré nám niekedy vypracoval aj súper. Bod sme si v dnešnom zápase zaslúžili."

Súvisiace články