Zatiahnuté
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Úspešný štart Chicaga a Philadelphie, Halák inkasoval štyrikrát
Zdielať na

Úspešný štart Chicaga a Philadelphie, Halák inkasoval štyrikrát

NHL: Philadelphia-Montreal 6:0, San Jose-Chicago 1:2

Slovenský gólman Jaroslav Halák sa po necelej polovici zápasu porúčal z bránky Canadiens, keď sa mu zo 14 striel domácich podarilo zastaviť iba desať.

semifinále play off NHL - 1. zápasy:

finále Východnej konferencie:

PHILADELPHIA - MONTREAL 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)
Góly: 4. Coburn (Hartnell, Leino), 21. van Riemsdyk (Giroux), 25. Briere (Carle), 30. Gagne (Coburn, Leino), 53. Hartnell (Briere, Carle), 54. Giroux (Asham, van Riemsdyk). Brankári: Leighton – HALÁK (30. Price). Diváci: 19.927.
Stav série: 1:0.

Po vyradení víťaza základnej časti Washingtonu a posledného držiteľa Stanleyho pohára Pittsburghu lietali Montrealčania poriadne vysoko v oblakoch. Po prvom súboji finále Východnej konferencie s Philadelphiou však spadli z výšin bolestivo na zem. V meste "bratskej lásky" sa Canadiens nevedeli vysporiadať s tvrdosťou a miestami až brutálnosťou domácich a na provokácie "letcov" odpovedali faulami, ktoré Flyers kruto trestali. V úvodných dvoch tretinách premenili dve zo štyroch presiloviek, ďalšie dva góly dotlačili do siete zo vzdialenosti poldruha metra od bránkoviska a tak už v polovici zápasu bolo o osude stretnutia rozhodnuté. Slovenský brankár Jaroslav Halák zaznamenal iba 10 úspešných zákrokov a v 30. minúte za stavu 4:0 pre domácich prenechal miesto Careymu Priceovi. Ten z 11 striel inkasoval ešte dvakrát. Canadiens tak po poltuctovom debakli precitli do krutej reality. "Nemám na našu prehru žiadne vysvetlenie. Musíme sa z chýb poučiť a tento zápas čo najrýchlejšie hodiť za hlavu," povedal obranca hostí Hal Gill. "Dnes sme nepôsobili ako tím. Hrali sme príliš individuálne a s takým prístupom sa nedá pomýšľať na úspech," vyhlásil tréner Montrealu Jacques Martin. Haláka za inkasované góly nikto nevinil. "Nemáme žiadnu starosť o našich brankárov. Jaro aj predtým v play off pustil nejaké góly a vždy sa vrátil a zachytal veľkolepo," myslí si krídelník "Habs" Mike Cammalleri. Po historickom obrate v sérii s Bostonom z 0:3 na 4:3 nechcela Philadelphia tentoraz nič nechať na náhodu a k zápasu pristúpila veľmi zodpovedne. K suverénnemu víťazstvu jej pomohol aj stopercentný výkon brankára. "Vyleteli sme na nich. Keďže sme nastrieľali toľko gólov, chytalo sa mi o čosi jednoduchšie," vyslovil sa gólman Michael Leighton, ktorý nepustil za chrbát ani jeden z 28 pukov, ktoré na neho smerovali, a v treťom vystúpení v play off si pripísal premiérový shutout. Flyers mali výhodu domáceho prostredia na začiatku série po prvý raz od 2. kola v roku 2004 a využili ju ukážkovo. "Je fajn streliť šesť gólov, ale či je skóre 1:0 alebo 6:0, stále je to iba jedno víťazstvo," zdôraznil domáci útočník Claude Giroux.

finále Západnej konferencie:

SAN JOSE - CHICAGO 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)
Góly: 12. Demers (Marleau, Boyle) – 28. Sharp (Keith, Brouwer), 54. Byfuglien (Kane, Toews). Brankári: Nabokov – Niemi. Diváci: 17.562.
Stav série: 0:1.

Chicago po náročnej sérii s Vancouvrom prehrávalo s trochu viac odpočinutými Sharks od 12. minúty 0:1, keď gólmana jastrabov Anttiho Niemiho prekvapil presne umiestnenou strelou švihom nováčik Jason Demers. Potom však začal fínsky brankár úradovať, keď zlikvidoval dovedna 44 striel domácich a ďalší gól nepustil. O obrat sa presnými zásahmi postarali Patrick Sharp a Dustin Byfuglien. "Bol to jeden z mojích najlepších výkonov v play off," pochvaľoval si hrdina Niemi, ktorý predviedol za stavu 1:1 zákrok z ríše snov. Na konci prostredného dejstva Ryan Clowe dorážal do úplne odkrytej bránky "jastrabov" a už-už dvíhal ruky nad hlavu, keď sa mu Fín v poslednej chvíli vrhol do strely lapačkou. "Takéto zákroky vám zdvihnú sebavedomie. Keby z toho padol gól, zápas sa uberá úplne iným smerom," pochválil svojho brankára obranca Chicaga Duncan Keith. "Mali sme dostatok šancí, aby sme sa ujali vedenia, no nevyužili sme ich. Musíme to napraviť v stretnutí číslo dva," tvrdí kanonier "žralokov" Dany Hetley. Slovenský útočník Marián Hossa sa stal so šiestimi pokusmi najčastejšie strieľajúcim hráčom hostí a bol na ľade pri vyrovnávajúcom góle spoluhráča Sharpa, takže si zapísal plusový bod. Jeho krajan Tomáš Kopecký sa na súpiske neobjavil.

Súvisiace články