Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Halák vytlačil Montreal do finále konferencie! Habs vyhrali v pittsburskom siedmom zápase 5:2
Zdielať na

Halák vytlačil Montreal do finále konferencie! Habs vyhrali v pittsburskom siedmom zápase 5:2

Halák opäť prvou hviezdou duelu i celej NHL

Hokejisti Montrealu sa v noci na štvrtok prebojovali do finále Východnej konferencie zámorskej NHL. K obrovskému prekvapeniu na úkor obhajcov Stanleyho pohára z Pittsburghu v semifinálovej sérii významne prispel aj brankár Canadiens Jaroslav Halák, ktorý v rozhodujúcom siedmom zápase zneškodnil až 37 striel domácich, dopomohol k triumfu 5:2 a ako prvý slovenský gólman v histórii doviedol svoj tím do konferenčného finále.

Vo finále atlantickej vetvy sa Montreal stretne s víťazom série Boston - Philadelphia.

Flyers v šiestom zápase zvíťazili na domácom ľade 2:1 a vyrovnali stav série na 3:3. Z dvojice Slovákov v dresoch Bruins sa presadil len kapitán Zdeno Chára, ktorý asistoval pri góle Milana Lucica minútu pred koncom. Chára bol zároveň s piatimi pokusmi aj najčastejšie strieľajúcim hráčom Bruins, Miroslav Šatan pálil neúspešne trikrát. Philadelphia sa v prípade triumfu v siedmom zápase stane len tretím tímom v histórii súťaže, ktorému sa podarilo otočiť nepriaznivý stav série 0:3 na postupových 4:3.

Vo vypredanej Mellon Arene v Pittsburghu si Halák vyslúžil aj ocenenie pre najväčšiu hviezdu zápasu. Za stavu 4:0 pre Habs síce následne dvakrát inkasoval, no v záverečnej časti odolal aj počas najväčšieho tlaku domácich. Hneď v úvode poslednej tretiny zlikvidoval počas presilovky tučniakov v priebehu niekoľkých okamihov najskôr bombu ruskej hviezdy Jevgenija Malkina a vzápätí aj dorážku voľne stojaceho ostrostrelca Sidneyho Crosbyho, ktorému dovolil v celej sérii tešiť sa z gólu len jediný raz. Už v 1. kole Halák doviedol Montreal k vyradeniu víťaza Prezidentskej trofeje pre najlepšie mužstvo základnej časti NHL z Washingtonu a vyradil tak gardu okolo ruského kanoniera Alexandra Ovečkina.

Vo finále Západnej konferencie sa stretnú San Jose a Chicago.

      štvrťfinále play off NHL:
      semifinále Východnej konferencie:
      7. zápas:
      Pittsburgh - Montreal 2:5 (Halák za hostí 37 zákrokov z 39 striel)
      /konečný stav série: 3:4, do finále konferencie postúpil Montreal/

      6. zápas:
      Philadelphia - Boston 2:1 (za hostí Chára 0+1)
      /stav série: 3:3/


View Larger Map

Súvisiace články