Jasno
16°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Nový tréner Hanlon sa predstavil hokejistom. Kto mu nerozumel?
Zdielať na

Nový tréner Hanlon sa predstavil hokejistom. Kto mu nerozumel?

Hanlon privítal v Skalici 21 hráčov

Do kádra na dva zápasy s Českom v piatok (18.00) a v sobotu (15.00) v Prostějove nominoval 23 korčuliarov a dvoch brankárov. Na zraze v Skalici chýbala trojica zo zámoria Richard Pánik, Tomáš Tatar a Vladimír Mihálik i obranca švédskeho Rögle Dominik Graňák, ktorí sa k tímu pripoja neskôr. "Je to naozaj naše prvé stretnutie. Tréner Glen Hanlon sa hráčom predstavil, teraz nás čaká tá práca. Všetci hráči, ktorých sme očakávali, sú tu, niektorí ešte pribudnú, pretože len priletia z Ameriky alebo zo Švédska ako Domino Graňák," povedal asistent Ľubomír Pokovič, ktorý je presvedčený, že spolupráca so zahraničným trénerom sa nebude príliš líšiť od doterajšej s bývalým kormidelníkom Filcom. "V podstate tie pocity nie sú až také dôležité, tie sú úplne normálne. Takže ja si myslím, že tu bude vládnuť normálna pracovná atmosféra a normálny pocit, ako býva vždy v príprave pred majstrovstvami sveta," dodal.

Vo výbere nechýbajú dlhoročné opory reprezentácie (Lintner, Graňák, Starosta, Čiernik, Vydarený), ale aj nastupujúca generácia (Mihálik, Záborský, Pánik, Tatar...). "Je tu niekoľko mladých hráčov, ktorí mi dúfam ukážu, že majú budúcnosť v národnom tíme a sú tu aj skúsení hokejisti, ktorí dostanú možnosť zahrať si na šampionáte v Nemecku," zdôraznil Hanlon. Desať hráčov je z domácej extraligy, pätica z ruskej KHL, trojica z Česka a zo zámorskej AHL dvaja hráči z Fínska, a po jednom zástupcovi z Nemecka a Švédska. Kanadského kormidelníka prijemne prekvapilo, že väčšina z nich nemala problém so slovenčinou. "Sú hladní po hokeji. Už som sa s niektorými z nich stretol, a všetci slovenskí hráči sú výborní. Dobrá správa je, že iba traja nevedeli po anglicky, ostaní nemali problém," komentoval komunikáciu s hráčmi.

Hanlon si dal väčšinu z hráčov otestovať už v neoficiálnom minikempe, ktorý sa konal pod vedením asistentov Ľubomíra Pokoviča a Františka Hossu minulý týždeň v Trenčíne. Z tohto kempu sa v súčasnom kádri predstavili obaja brankári, piati obrancovia a až deväť útočníkov. V Nemecku by však mali tvoriť základ kádra hlavne skúsení hokejisti z KHL a ďalších popredných európskych líg. Do úvahy pripadajú aj posily zo zámoria, črtá sa príchod Mariána Gáboríka, ktorý nepostúpil so svojim NY Rangers do play off NHL a rovnako sa zámorská sezóna skončila aj pre obrancov Andreja Meszároša a Borisa Valábika. Nový kouč si navyše môže nechať voľné miesta aj pre hráčov, ktorí skončia účinkovanie vo vyraďovačke profiligy už po 1. kole, keďže to sa končí takmer dva týždne pred úvodným zápasom Slovenska na MS. "Máme pár hráčov, o ktorých dúfame, že sa tu ukážu. No chceme im nechať čas, aby si oddýchli. Sme v kontakte so všetkými hráčmi a tým, čo ešte hrajú v play off, prajeme veľa šťastia," povedal Hanlon.

Vo výbere nechýba ani dlhoročný reprezentant Ivan Čiernik, ktorý privítal, že sa príprava začala skôr, pretože so svojim Kölner Haie nepostúpil do play off nemeckej ligy. "Je to dobré pre tých hráčov, ktorí vypadli skôr a sú tu tie prípravné zápasy. Ostaneme v zápasovom tempe a tiež môžeme ukázať, že dokážeme zabojovať o MS. Pozvali nás na zraz a ďalej sa uvidí," povedal skúsený útočník. Z mladíkov sa dostal do kádra napríklad Tomáš Záborský. Aj keď mu podľa vlastných slov sezóna vo fínskom Ässät Pori príliš nevyšla, pozvánke sa veľmi potešil: "Je to milé prekvapenie, že som sa dostal do reprezentácie po sezóne, akú som mal. Som spokojný a teraz je to pre mňa oveľa väčší cieľ, pretože môžem hrať nejaké prípravné zápasy a dokázať, že na to mám a ten hokej viem hrať. Chcem sa pobiť o miestenku na svetový šampionát."

Slováci sa po dvojzápase s Českom v príprave pred 74. svetovým šampionátom predstavia aj v mieste bývalého Hanlonovho pôsobenia. V bieloruskom Minsku si od 21. do 25. apríla na medzištátnom turnaji zmerajú sily s domácim výberom, Švajčiarskom a Nemeckom. Záver prípravy sa opäť presunie do Skalice, kde Slováci 2. a 3. mája privítajú Lotyšov.

Nominácia SR:
      brankári - Rastislav Staňa (Severstal Čerepovec/Rus., KHL), Peter Hamerlík (HC Oceláři Třinec/ČR)
      obrancovia - Dominik Graňák (Rögle BK, Švéd.), René Vydarený (Sparta Praha/ČR), Tomáš Starosta (Neftechimik Nižnekamsk/Rus., KHL), Richard Lintner (Dinamo Minsk, Biel./KLH), Juraj Valach (HKm Zvolen), Ivan Švarný (HC Litvínov/ČR), Peter Frühauf (HC 05 B. Bystrica), Martin Gründling (HK 36 Skalica), Tomáš Slovák (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.,KHL), Vladimír Mihálik (Norfolk Admirals/AHL)
      útočníci - Tomáš Záborský (Ässät Pori/Fín.), Marek Zagrapan (Severstal Čerepovec/Rus.,KHL), Tomáš Jaško (SaiPa Lapperanta/Fín.), Michal Chovan (HKm Zvolen), Miroslav Zálešák (HK36 Skalica), Ivan Čiernik (Kölner Haie/Nem.), Roman Tománek (HC 05 B. Bystrica), Tomáš Bulík (HC 05 B. Bystrica), Tomáš Tatar (Grand Rapids Griffins/AHL), Marek Bartánus (MHK 32 L. Mikuláš), Dávid Buc (HK ŠKP Poprad), Radoslav Tybor (Dukla Trenčín), Richard Pánik (Norfolk Admirals/AHL)
     

Súvisiace články