Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Golonka by peniaze pre Hanlona venoval hokejovej mládeži
Zdielať na

Golonka by peniaze pre Hanlona venoval hokejovej mládeži

Ruskú vlnu strieda vlna - Kanadská

Golonka tvrdí, že Kanaďan nemôže rozumieť slovenskej mentalite: "A Slovákovi jednoznačne viac záleží na výsledku nášho národného mužstva, ako nejakému Kanaďanovi, ktorý si povie - tak som tu a keď sa nebude dariť, zbalím sa a idem domov. To je môj názor na vec. Túto orientáciu niekto našim nakukal. Neviem, či je tu nejaká skupina ľudí, ktorí žijú v Amerike a snažia sa sem presadiť kanadských trénerov. Ja si to neviem predstaviť. V Rakúsku tento model skúšali a nakoniec prišli na to, že majú svojho trénera. Niečo iného je, keď kanadský tréner trénuje v mužstvo v Nemecku, kde má päť-sedem národností, ktoré sa musia vedieť prispôsobiť, ale niečo iné je už trénovať národné mužstvo. Národné mužstvo je čisto slovenská záležitosť"

Golonka sa obáva, že nejde o lacnú záležitosť. A myslí si, že lepšie by bolo, keby sa peniaze investovali do mládeže: "A popularizovala by sa viac naša liga ako NHL. Pomaly o našich hráčoch, ktorí hrajú v lige, nikto nič nevie, ale o nejakom hráčovi, ktorý je obrancom siedmej kategórie NHL, o tom píšeme na teletexte, správach a kade-tade. Takto však rozhodol hokejový zväz. Môj názor je, že mlyn môže vtedy mlieť, keď má nejaké obilie. Keď nemá obilie, tak nemelie nič. To je úplne jednoduché. Ja sa z toho všetkého smejem, lebo ja viem z čoho to pochádza a od koho to pochádza. My máme trend obracať sa teraz vo všetkom momentálne na západ, manažér žijúci v Kanade, druhý manažér v Kanade, tretí má rodinu v Kanade, takže to bude aj tréner z Kanady."

Podobne, hoci trochu menej vášnivo sa vyjadril aj majster sveta z roku 1985 Igor Liba: "Je to prvý kanadský tréner, ktorý príde trénovať slovenskú reprezentáciu. Nie som istý, či to nie je predčasné, pretože každý národ má inú mentalitu. Neviem, či jeho ponímanie hry a vnášanie nových prvkoch do nej pochopia hráči, vedenie, keďže toto bude určite najväčší problém. V Kanade je iný prístup, iná mentalita. My na to nie sme pripravení, bude to mať určite ťažké. Ak by bolo po mojom, tak ja by som sa priklonil k trénerovi Říhovi, ktorý pozná naše pomery, keďže na Slovensku aj trénoval. Ľudia vo vedení, však rozhodli ako rozhodli a čas nám ukáže viac."

Libov spoluhráč zo zlatého tímu Vincent Lukáč naopak túto zmenu víta, aj keď s malou výhradou: "Je to divné, keď po všeobecnom názore, že sme vo Vancouveri mali úspech, sa reprezentačný tréner vzdá svojej funkcie. Určite sa ťažšie pracuje s profíkmi ako hráčmi z našej extraligy. Ale som nadšený, že prišiel na post reprezentačného trénera práve Kanaďan, pretože konečne príde na striedačku osobnosť a s ňou aj rešpekt a disciplína. Toto nám určite chýbalo. Možno vďaka jeho príchodu dostanú šancu aj niektorí mladší hráči. Som presvedčený, že prinesie do nášho štýlu hry aj typické prvky kanadského hokeja, aj keď je pravdou, že národ neprevychová nikto, aj keby prišlo desať Kanaďanov."

Súvisiace články