Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Filca strieda Hanlon do Soči, chce sa učiť jazyk i tradície
Zdielať na

Filca strieda Hanlon do Soči, chce sa učiť jazyk i tradície

Zmluva znie na štyri roky

Nový kouč podpísal zmluvu na štyri roky do ZOH 2014 v Soči. Zostávajú asistenti trénera František Hossa a Ľubomír Pokovič, takisto generálny manažér Peter Bondra a odborný konzultant Václav Nedomanský.

Filc naďalej zostáva členom exekutívy, ako aj viceprezidentom zväzu a hoci nie priamo, predsa v úzkej koordinácii s Hanlonom. "Po prvé chcem poďakovať trénerovi Filcovi, realizačnému tímu a celej generácii hráčov, ktorí priniesli veľké momenty hrdosti pre Slovensko. Demitra, Chára, či Handzuš nastavili latku veľmi vysoko pre ich nasledovníkov. Samozrejme, na týchto hráčov sa budeme spoliehať aj naďalej, no do tímu privedieme aj mladých, ktorí musia zaplniť tú dieru a popasovať sa s novou latkou," konštatoval po rokovaní VV SZĽH Hanlon. Opätovne zdôraznil Filcove zásluhy: "Videl som, aký veľký rešpekt má tréner Filc na Slovensku a chcem pokračovať v jeho práci. Budeme neustále spolupracovať, či už na MS alebo ZOH. Je na mne, aby som zapadol do tejto funkcie, integroval sa do slovenského prostredia a naučil sa jazyk a tradície."  

Na poste šéfa realizačného tímu brankár strieda brankára. Podobne ako Filc aj Hanlon spojil svoju hokejovú kariéru s maskou, betónmi a lapačkou. V NHL odchytal v základnej časti 477 a v play off 35 zápasov. Ako tréner zažil toho v profilige tiež neúrekom, ale preslávil sa najmä úspechmi na striedačke reprezentácie Bieloruska. Viedol ju na troch šampionátoch, pričom v roku 2006 s ňou, aj na úkor Slovenska, obsadil šieste miesto. Vlani jeho bieloruskí zverenci skončili na ôsmom mieste, a keď sa na jeseň Hanlon vzdal tejto pozície, zanechal za sebou kopec viditeľnej práce, najmä v rebríčkovom posune. Päťdesiattriročný Kanaďan sa ešte predtým v priebehu sezóny porúčal zo striedačky Dinama Minsk a v súčasnosti si plní angažmán trénera brankárov v klube NHL Vancouver Canucks.

Súvisiace články