Jasno
17°
Bratislava
Viola
18.5.2024
B.Bystrica zdolala Nitru, Zvolen zaskočil Slovan nielen prvou tretinou
Zdielať na

B.Bystrica zdolala Nitru, Zvolen zaskočil Slovan nielen prvou tretinou

HIGHLIGHTY: Stav oboch sérií je 1:1

2. zápas štvrťfinále play off:

Slovan Bratislava - HKM Zvolen 1:6 (0:5, 0:1, 0:1)
Góly: 60. Tulupov (Štajnoch, Ri. Huna) - 6. Pucher (Čierny), 15. Pucher (Baláž), 15. Čierny (Chovan), 19. Haščák (Szabo), 20. Chovan (Pucher, Čierny), 32. Haščák (Szabo). Rozhodcovia: D. Konc, Lokšík - Novák, Brath, vylúčení: 12:8 na 2 min., navyše Hudec (Slovan) 10 + DKZ za nešportové správanie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, striedania: v 15. min. Rybár za Konráda, od 34. Čajkovský (obaja Slovan), 2743 divákov
Na zápasy: 1:1

HIGHLIGHTY 2. štvrťfinále

Slovan si hneď v úvode stretnutia vytvoril tlak, k čomu mu pomohlo aj rýchle vylúčenie Valacha, avšak Laco v bráne Zvolena viacerým streleckým pokusom odolal. V 4. minúte unikol po pravom krídle Barinka, no Konrád si s jeho príklepom poradil. Čo sa nepodarilo Barinkovi, podarilo sa Pucherovi o dve minúty neskôr v presilovej hre, keď dotlačil za bránkovú čiaru puk, ktorý Konrád nemal pod kontrolou. V priebehu 15. minúty získali hostia už trojgólové vedenie, keď najprv Pucher zavesil puk pod hornú žŕdku a o ďalších 13 sekúnd skončil v bráne na prekvapenie všetkých aj ľahký nahodený puk z hokejky Čierneho. Po tomto momente sa do bratislavskej svätyne postavil Rybár. Studená sprcha hráčov Slovana nezobudila, minútu pred koncom úvodného dejstva vyrobili hrubú chybu na obrannej modrej a Haščák prečíslenie troch proti jednému zakončil strelou do pravého vinkla. Najčiernejšiu 20-minútovku Slovana v aktuálnej sezóne podčiarkol v 20. minúte piatym gólom Chovan.

Slovanu sa nepodarilo nadviazať na výkon z prvého vzájomného duelu ani v druhej tretine, ktorej priebeh narušilo niekoľko vylúčení na oboch stranách. Zvolen sa neuspokojil s pohodlným náskokom a naďalej hrozil ofenzívnymi výpadmi. V polovici stretnutia narobila Lacovi veľké problémy strela Tulupova, no v poslednej chvíli schoval puk do lapačky. V 32. minúte najskôr žŕdka zachránila zvolenského brankára po strele Hudeca, aby na druhej strane zahrmelo po šiestykrát, keď skóroval Haščák. Záver druhej tretiny nezvládol Hudec, ktorému sa nepáčilo jeho vylúčenie a po protestoch musel odísť pod sprchy.

Záverečné dejstvo prinieslo hokej nehodný play off, v ktorom si hostia strážili vedenie a Slovanisti, zmierení s prehrou, už zápas iba dohrávali. Hoci si belasí vypracovali niekoľko šanci, obzvlášť v presilových hrách, Laco bol nepriestrelný. Belasí sa snažili aspoň o čestný úspech a 32 sekúnd pred záverečnou sirénou sa to nakoniec podarilo Tulupovovi - 1:6. Zvolen pred ďalšími dvoma zápasmi na vlastnom ľade vyrovnal stav štvrťfinálovej série na 1:1.  

Antonín Stavjaňa, tréner Slovana: "Dnes by som vypichol predovšetkým disciplínu. Nikdy to nerobím, ale dnes použijem príklad. Ak bude Miro Lažo trikrát za zápas vylúčený, nemôžeme také zápasy zvládnuť. Dnes to bolo už potom jedným slovom zmar. Máme dva dni na prebratie."
Ernest Bokroš, tréner Zvolen: "Pre nás oboch trénerov bola ťažká úloha dať mužstvá dohromady. Po včerajšom debakli to bolo veľmi náročné, o to viac nás teší víťazstvo. Hráči sa viac sústredili na hru ako na zbytočné vylúčenia. Vždy je to o góloch, nám sa ich dnes podarilo dať viac. Samozrejme musím pochváliť Jána Laca, bez kvalitného brankára sa iba ťažko vyhráva."

HC'05 B. Bystrica - HC Nitra 2:1 (1:1, 1:0, 0:0)
Góly: 19. Pardavý (Tománek), 32. Tománek (Bambúch) - 16. Šinkovič (König, Novák). Rozhodcovia Valachovič, Jonák - Bednár, Tornay, vylúčení 4:5, navyše Kútny (Bystrica) 5+DKZ za napadnutie zozadu, presilovky 1:0, v oslabení 0:0, 3389 divákov.
Stav série 1:1.

Nitrania vyrukovali na domácich osvedčenou taktikou, ako sa však chceli gólovo presadiť, keď takmer vôbec nestrieľali, zostalo záhadou. V prvej tretine mohi byť šťastní, že v 16. min Šinkovič presne nasmeroval nahrávku Königa spoza bránky do siete. Domáci vytrvalo pokračovali v nátlakovej hre a žali aj ovocie, síce skromné, ale predsa. Najskôr však Kútny spôsobil päťminútové oslabenie, po napadnutí zozadu sa musel v 18. min pobrať aj z ľadu, no domácich to neotriaslo. V početnej prevahe štyroch na troch Pardavý v 19. min vyrovnal a prelomil streleckú smolu v zápase, v ktorom si inú možnosť ako víťazstvo 'barani' nepripúšťali. V druhej tretine sa gólovo presadil v 32. min Tománek, trochu aj so šťastím, keď strelou s miernym tečom od obetavého Ďuráka prekonal zaskočeného Lakosila. Bystričania si vypracovali podstatne viac šancí, v 19. min mohol skórovať Tománek, v 24. min po brejku Rumpel, o tri minúty neskôr Drotár strelou ponad a aj Češíkovi v 37. min mohol puk viac 'sadnúť' na čepel. V 38. min Dian takmer využil Jassovi chybu a v tom momente nitrianskemu hráčovi slúžilo ku cti, že chybu obetavo aj napravil. Nitriansku slabú streleckú potenciu sa snažil v efektivite vyšperkovať v 28. min Saliji, nebyť spoľahlivého Petríka v bránke. V úvode tretej tretiny Rumpel skúšal zblízka nachytať na hruškách Lakosila, na druhej strane aj Ručkay v 45. min prinútil Petríka k efektnému zákroku. Po vylúčení Liščáka mali Nitrania výhodu presilovky od 47. min, no v oslabení po chybe Ďuráka mal blízko ku gólu Bulík a aj Hlinka bombou dobre mieril neskôr medzi betóny nepriepustného Lakosila. Nitrania mali v závere problém niečo účinné vymyslieť a nepomohla im ani 45-sekundová power play, pri ktorej domáci Bulík netrafil prázdnu bránku.

Milan Staš, tréner B. Bystrice: "Išli sme pevne za svojím cieľom, nič sme nenechali na náhodu, zvýšili sme úsilie, perfektne korčuľovali a súpera prestrieľali. Vyhrali sme zaslúžene, po najlepšom výkone v sezóne."
Peter Oremus, kouč Nitry: "Kvalitné stretnutie, s agresivitou a súbojmi, play off sa presne takto hrá. Boli sme vyrovnaným súperom, odhodlanie chceme preniesť aj domov. Pozriem si ešte zákrok na Chrenka, ktorý je v nemocnici, možno dám aj protest na disciplinárku, ak sa ukáže úmyselné zavinenie."
Roman Tománek, autor rozhodujúceho víťazného gólu domácich: "Každý zápas je iný, aj chyby sa stávajú, no hokej je rýchla hra a nám sa teraz podarilo zvíťaziť. Hrali sme zodpovedne, Nitrania nás výborne bránili, sú na tom fyzicky dobre, no my sme boli o trochu lepší. Nervozita bola, prvý zápas sme prehrali, schopili sme sa a dúfam, že vyhráme celú sériu. Taktika bola zrejmá, viac sme napádali, pomáhali obrancov a víťazstvo sa dostavilo. Môj gól, to bolo o kúsku šťastia. Medzi hráčmi sme si niečo po prvom zápase povedali, hlavne sme si zdôraznili to, čo máme nosiť v hlave. Môj preliv vo vlasoch vznikol po dohode s niektorými hráčmi a zásahu v kaderníctve."

Súvisiace články