Skoro jasno
16°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Sieň slávy NHL obohatili Yzerman, Hull, Robitaille, Leetch a Lamoriello
Zdielať na

Sieň slávy NHL obohatili Yzerman, Hull, Robitaille, Leetch a Lamoriello

V pondelok oficiálne vstúpili do Siene slávy NHL v Toronte štyri hráčske legendy profiligy.

Trio útočníkov je naozaj z vyberanej spoločnosti. Z hokejistov, z ktorých by sa dala postaviť kompletná formácia, patria všetci do Top 10 historicky najlepších strelcov, spolu majú na konte 2101 gólov v profilige. Leetch bol na druhej strane klziska dlhé roky obrannou stálicou ligy a je dvojnásobným držiteľom prestížnej Norrisovej trofeje.  

Yzerman je vzorom klubovej vernosti, všetkých 22 sezón strávil ako "obyvateľ" Joe Louis Areny v Detroite. Už v 21 rokoch ho Red Wings menovali za svojho kapitána, od prvej sezóny sa centrovi podarilo prekonať súperových brankárov 692-krát, čo ho radí na hostorické 8. miesto. "Ďakujem NHL, že nám umožnila pracovať v tom, čo nám naozaj išlo na úrovni. Mal som šťastie hrať po boku tých najlepších a pozorovať takých skvelých hokejistov, ako sú napríklad spoločne so mnou ocenení. V histórii ligy bolo niekoľko pozoruhodných hráčov, byť s nimi v jednej skupine ma dojíma," vyjadril sa v slávnostnej reči Yzerman, ktorý si dokáže obsadiť tri prsty šperkom za víťazstvo Stanleyho pohára. V súčasnosti pracuje ako viceprezident Red Wings a výkonný riaditeľ kanadskej reprezentácie.

Na pravom krídle sa zapísal navždy do análov profiligy Brett Hull. Možno podľa odborníkov nie tak výrazne ako jeho "veľlegendárny" otec Bobby Hull, ale minimálne v skórovaní ho prekonal, a tak o zdedení hokejových génov nemôže byť žiadnych pochýb. Počas 19 sezón za Flames, Blues, Stars, Red Wings a Coyotes stihol kanonier nastrieľať 741 gólov a v tabuľkách je tretí. Rovnako ako Yzerman získal aj Hull dva Stanleyho poháre. "Ako sa tu pozerám po ostatných zaradených do Siene, trochu sa hanbím stáť tu medzi nimi," povedal skromne útočník, ktorý prežil najhviezdnejšie roky v St. Louis.

Žiaden iný ľavý krídelník neskóroval viackrát ako Luc Robitaille, 668 gólov preňho znamená 10. miesto v streleckých štatistikách, ktorá sa vedie od prvého ročníka NHL v roku 1917. "Lucky Luc" z Montrealu sa vpísal do pamätí ako líder LA Kings, od sezóny 1986/87 neklesla jeho produkcia počas 8 sezón pod 44 presných zásahov. Na krátky čas to skúsil v Pittsburghu i v newyorskej Madison Square Garden, ale Stanleyho pohár si od neho počas rokov vždy držal väčší alebo menší odstup. Víťazne ho mohol dvíhať nad hlavu až ako hráč Red Wings, v sezóne 2001/02 dovŕšil víťazne, podobne ako rok pred ním Ray Bourque s Coloradom, jedno z dvoch najdlhších čakaní na vytúžený pohár v ligovej histórii. "Chcem poďakovať všetkým, ktorí hrali, hrajú a budú hrať túto hru. Je tou, ktorú naozaj milujem," povedal v súčasnosti člen vedenia Kings.

Nezabudnuteľným článkom obrany Rangers bude navždy Brian Leetch, ktorý si ale na sklonku kariéry pohneval niektorých fanúšikov hraním v drese arcirivalov - Toronta a Bostonu. Je jediným Američanom zo štvorice, Stanleyho pohár si pripísal na konto v sezóne 1993/94, dva ročníky predtým prekonal hranicu na obrancu nevídaných 100 bodov. "Začal som hrať hokej, lebo to bola zábava, nikdy, ani v tých najdivokejších snoch, sa mi ani len nesnívalo, že raz tu budem stáť," pozrel sa späť Leetch, ktorému pri mene bude stáť 1028 dosiahnutých bodov. 

Lou Lamoriello je najdlhšie slúžiacim generálnym manažérom NHL v New Jersey Devils. Kormidlo ťahá od roku 1987, hokeju obetoval zo svojich 67 rokov života štyri desaťročia. "Mal som šťastie počas celého života. V New Jersey som bol za viac než 20 rokov požehnaný senzačnými hráčmi, trénermi i fanúšikmi. Všetci by si zaslúžili byť tu so mnou, lebo bez nich by som na toto pódium nikdy nevystúpil."


Zväčšiť mapu