Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Hossa a Gáborík tvoria historické kapitoly trhov s voľnými hráčmi
Zdielať na

Hossa a Gáborík tvoria historické kapitoly trhov s voľnými hráčmi

Zdroj: TASR

Trejdy v NHL

Gáborík je historicky spätý so zavŕšením rozširovania súťaže na 30 tímov. Talentovaný slovenský hokejista bol drahokamom tvorby kádra Minnestoy Wild, celých 9 rokov bol jej najvýraznejším hráčom a v roku 2007 zostal posledným členom jej prvotného kádra. Až do 1. júla tohto roku, keď na voľnom trhu prestúpil k NY Rangers.

S nastupujúcim klubom 18-ročný chlapec podpísal v roku 2000 nováčikovský kontrakt, zmluva znela na základnú ročnú gážu 1 milión 75 tisíc dolárov a celková trojročná suma 3 milióny 225 tisíc bola nielen maximom podľa regúl pre čerstvo draftovaných novicov NHL, ale aj absolútnym rekordom histórie profiligy. Navyše mu garantovali bonusy za podpis a najmä za produktivitu. Ak by bol Gáborík odohral v NHL všetky tri prvé sezóny celé a s optimálnou produktivitou, mohol si zarobiť niečo vyše 7 miliónov dolárov...

Po vypršaní prvého kontraktu prišiel v roku 2003 druhý. Podpisom zmluvy so slovenským hokejistom sa rozpočet klubu zvýšil na 26,8 milióna, čím sa divosi odlepili z dna platovej tabuľky, ktoré im patrilo predtým s výdavkami 20,8 milióna, a dostali sa na 27. miesto. Gáborík mal ročnú mzdu takmer trikrát vyššiu ako predtým, z 1,075 milióna 2,9 milióna.

Do tretice trojročná zmluva a 19 miliónov. A slovenský hokejista šiel príkladom. Sám sa síce dohodou tesne vyhol arbitráži, ale išlo o hodnotu dohody. Ročný kontrakt v hodnote 5 miliónov dolárov prisúdila arbitráž útočníkovi Buffala Danielovi Brierovi a pre nezávislého sudcu bola pri jeho rozhodovaní kritériom Gáboríkova zmluva.

Vplyv na iný významný kontrakt mal aj Marián Hossa. Bolo to vlani, keď nepriamo pomohol Jevgenijovi Malkinovi ku kvalifikovanej zmluve v ročnej sume 8,7 milióna dolárov. Návrh Pittsburghu na 5-ročné predĺženie jeho kontraktu sa z povinného základu, ktorým si zaviazal práva na hráča, vyvíjal. Sám Malkin bol ochotný ísť aj pod 8 miliónov na rok, ale čakalo sa na Hossu. Suma a termín dohody na Malkinovom kontrakte mal úzky súvis s detroitským kontraktom Slováka, lebo Pittsburgh sa o neho usiloval v rozmedzí 7-7,5-miliónovej ročnej gáže. Keby bol býval Hossa podpísal tučniakom, neboli by mohli v platovom strope utopiť toľko dolárov na troch hráčov, lebo cifra 8,7 svietila aj u kapitána Sidneyho Crosbyho. Malkin po odchode Hossu mohol dostať aj viac, čo tiež súviselo s Hossom, lebo Penguins sa ešte predtým v nádeji opätovného angažovania Slováka zbavili "5-miliónového" Ryana Malonea.

Na letnom trhu sa však Hossa preslávil sám ako obmedzený voľný hráč ešte v roku 2005. Slovenský hokejista vtedy za senzačných okolností prestúpil z Ottawy do Atlanty. Kluby transfer Hossu a obrancu Grega DeVriesa uskutočnili výmenou za útočníka Danyho Heatleyho. Hossa sa len niekoľko hodín predtým tesne vyhol arbitrážnemu konaniu, keď podpísal kontrakt na tri roky s garanciou lukratívnych 18 miliónov dolárov. Túto sumu Ottawa nebola ochotná zaplatiť, preto sa s vedením Atlanty ešte pred arbitrážou dohodla na okamžitej výmene, ale do jej termínu nemohla vykonať transakciu. Takisto sa predtým Thrashers s Heatleym dohodli na trojročnej zmluve za 13,5 milióna.

Celý "trejd" vošiel do dejín ako unikátne paradoxný, keďže Atlanta za 13,5-miliónového hráča získala o 5 miliónov viac ohodnoteného a k tomu skúseného a uznávaného beka. Transakcia bola prototypným príkladom bizarnosti trhu s obmedzenými i neobmedzenými voľnými hráčmi NHL po zavedení platového stropu klubov. Ottawa už mala uzavreté zmluvy v hodnote 31 miliónov, Hossov kontrakt by ju pritlačil tesne k 39-miliónovému limitu. Naopak v Atlante, pomerne novom klube NHL, mali v perspektívne budovanom kolektíve finančného priestoru dosť.

Hossa v prvom roku zmluvy inkasoval 5 miliónov, v sezóne 2006/2007 6 miliónov a v poslednej sezóne 7 miliónov. To už ale od februára 2008 prevzal záväzky Pittsburgh, v lete na voľnom trhu Hossa prešiel do klubu jeho finálového premožiteľa Detroitu a teraz 1. júla zopakoval niečo podobné smerom k mamutiemu kontraktu v Chicagu.