Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Návrat Slovana do domácej hokejovej ligy. Toto si myslia ostatné kluby
Zdielať na

Návrat Slovana do domácej hokejovej ligy. Toto si myslia ostatné kluby

BRATISLAVA / Slovan Bratislava v pondelok večer oznámil, že po 7. ročníkoch končí v Kontinentálnej hokejovej lige. Klub by chcel pokračovať v najvyššej hokejovej súťaži na Slovensku, z ktorej odišiel po sezóne 2011/2012. Aktuálne nemá podpísané zmluvy s hráčmi a nemá ani trénera. Čo však má - tak to sú poriadne dlhy.

Hokejovému Slovanu poriadne zatieklo do topánok a záchranná dáždnik v podobe peňažnej investície mu nikto neponúkol. Aspoň nie na to, aby mohol ďalej účinkovať v KHL. Hovorí sa, že jeho dlhy presiahli čiastku 3 milióny eur. "V KHL sme oznámili, že investor sa nám nepotvrdil. To znamená, že sa na budúcu sezónu sa prihlásime do extraligy," vysvetlil Juraj Široký ml., člen predstavenstva HC Slovan Bratislava. 

Podľa dostupných informácií väčšiu časť tejto sumy tvoria nevyplatené peniaze hráčom. Niektorí to riešili a riešia prostredníctvom arbitráže KHL, ďalší podali trestné oznámenie. "Ja som to dal na arbitráž KHL už dávno. Teraz sa to rieši. Za mňa to bude riešiť môj právnik. Už to nechávam na ňom všetko. Som zvedavý ako to dopadne. Je škoda, že nepokračujú v KHL," povedal Marek Čiliak, bývalý hráč HC Slovan Bratislava. Dlhy HC Slovan voči mestu Bratislava za prenájom štadióna sú už evergreenom. "Ten posledný údaj, ktorý máme je z pondelka tohto týždňa. Hovoríme o zhruba 1,2 milióna eur za Slovan mužov a ďalších približne 130 tisíc za mládež," informoval Peter Bubla, hovorca magistrátu Bratislavy. 

A k tomu je potrebné pripočítať niekoľko žalôb na súde. S magistrátom mesta Bratislavy HC Slovan o svojej novej situácii zatiaľ nerokoval a do tejto chvíle ani nenavrhol žiadne stretnutie, čo magistrát považuje za dosť neštandardný postup. "Informácia, že Slovan nebude pokračovať v KHL prekvapila aj nás. Dozvedeli sme sa to z médii," poznamenal Bubla. 

Až potom dostali od klubu aj oficiálny list. "Predpokladáme, že so Slovanom sa budeme rozprávať. V každom prípade my už teraz hľadáme alternatívy ako zimný štadión využívať pre iné kultúrne, športové podujatia pre prípad, že Slovan na štadióne naozaj skončí," dodal Bubla, hovorca magistrátu Bratislavy. 

Vyjadrenie slovenských hokejových klubov

Belasí prejavili záujem vrátiť sa do najvyššej slovenskej hokejovej súťaže po siedmych sezónach. "Príchod Slovana do Tipsport extraligy by bol prínos. Samozrejme otázne je to technické prevedenie, že či je to vôbec možné a za akých podmienok," vyjadril sa prezident 05 iCLINIC Banská Bystrica Michal Longauer. "Osobne som sa veľmi potešil tomuto rozhodnutiu. Ja som sa tým názorom nikdy netajil, že som presvedčený, že Slovan by mal hrávať na Slovensku v slovenskej lige," povedal prezident HK Nitra Miroslav Kováčik. 

"Pre nás to bude mať špeciálnu príchuť, keďže my, mesto Michalovce, budeme prvýkrát súťažiť v extralige. Odkedy včera bolo oznámené, že sa Slovan vracia, prišlo množstvo podnetov, kedy už budú permanentky v predaji," dodal prezident Dukly Ingema Michalovce Martin Burinský. 

"Ja osobne som tomu rád a rád by som privítal Slovan v extralige. Iste to bude mať priaznivý dopad na jej úroveň," poznamenal prezident HKM Zvolen Dušan Mráz.  Zvolen ako aj ďalšie kluby už na minulo týždňovom stretnutí s prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja však potvrdili, že tak ako oni aj Slovan si musí splniť podmienky udelenia licencie. "Musia si splniť záväzky voči hráčom, trénerom a iným klubom. Musia deklarovať štadión, na ktorom budú hrať domáce zápasy," vyjadril sa Peter Jánošík, hovorca SZĽH. Prihlášku do extraligy musí Slovan podať do polnoci 31. mája.

Súvisiace články