Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hokejová tragédia Slovenska: hráme o záchranu
Zdielať na
Hokej

Hokejová tragédia Slovenska: hráme o záchranu

Zdroj: IIHF Images/Jukka Rautio

<b>Slovenský hokej padá na úplné dno. Na majstrovstvách sveta budeme hrať len o záchranu v elitnej skupine.</b>

Slovenskí hokej ešte nebol od postupu do najlepšej skupiny majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji tak hlboko, ako tento rok. V Kanade sa odohráva naša národná hokejová tragédia. Po prehre Nemcov s Nórmi v riadnom hracom čase bude Slovensko bojovať o záchranu.

Napriek tomu, že Nemci vyhrali prvú tretinu súboja s Nórmi, nemali ani v tejto časti hernú prevahu. Dôvodom boli najmä časté vylúčenia. Niekedy neprešla medzi dvoma oslabeniami ani minúta, raz dokonca hrali oslabení o dvoch hráčov. Nóri neustále útočili a tlačili svojich súperov pred ich vlastnú bránku. Paradoxne to však boli Nemci, kto prvý skóroval: viedli po Sturmovom góle už od 7. minúty.

Z tohto pohľadu je paradoxné, že Nemci dokázali v druhej tretine dokonca svoj náskok ešte zvýšiť. Už 5 minút po jej začiatku skóroval Gogula a Nemci v tej chvíli viedli dvoj gólovým rozdielom. Vzhľadom na turnajovú matematiku tým nepotešili len svojich fanúšikov, ale aj všetkých Slovákov, ktorých nádeje na postup boli spojené práve s úspechom Nemcov.

Časté oslabenia však brali našim premožiteľom veľa síl. A tak rovnako, ako oni, aj Nóri dali svoj prvý gól v presilovke. Bolo to 5 minút pred koncom druhej tretiny, ale na zásadný zvrat vo vývoji zápasu to predsa len nevyzeralo.

V skutočnosti to bol začiatok gólovej žatvy Severanov, ktorá pokračovala v poslednej tretine. V jej polovici Nóri najskôr vyrovnali a iba 4 minúty pred koncom zápasu, opäť počas presilovky, strelili aj tretí gól, na ktorý Nemci už nestihli odpovedať. Výsledok tohto zápasu nepotešil Nemcov, ale šokoval Slovákov. 

Náš tím totiž skončil v tabuľke základnej skupiny posledný, s rovnakým bodovým ziskom ako Nemecko, lenže v jeho prospech hovorí vzájomný zápas, ktorý sme odohrali zle a prehrali sme. Nemci teda postupujú ďalej bez jediného bodu, lenže Slováci budú potupne hrať len o záchranu v elitnej skupine MS v hokeji.

Nórsko - Nemecko 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Góly: 35. Holtet (Trygg, Ask), 48. Zuccarello Aasen (M. Hansen, Trygg), 56. Ask (Trygg, M. Hansen) - 7. Sturm (Busch, Ustorf), 25. Gogulla (Hackert, Wolf)

Slovákov čaká play out na dve víťazstvá s posledným tímom B-skupiny Slovinskom. Prvý duel je na programe v piatok 9. mája o 21.30 nášho času, druhý o deň neskôr, prípadný tretí zápas sa bude hrať v utorok 13. mája. Slovenská hokejová reprezentácia bude o záchranu v elitnej kategórii hrať prvýkrát v histórii.

Všetky výsledky v skupine C nájdete tu.

Konečná tabuľka skupiny C - kliknite sem.

Zdielať na