Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko po prehre s Českom iba do boja o záchranu
Zdielať na
Hokej

Slovensko po prehre s Českom iba do boja o záchranu

Zdroj: SITA/Tomáš Somr

<b>Slovensko - Česko 2:5. </b>Naši mladí hokejisti už na majstrovstvách sveta v podstate skončili. V skupine A sú predposlední a nezískali ani jediný bod.

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov prehrali aj vo svojom treťom vystúpení na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie v Pardubiciach s domácim tímom Česka 2:5 (0:2, 1:2, 1:1) a definitívne tak budú bojovať iba v skupine o záchranu v elitnej kategórii.

Česko vstúpilo do dôležitého duelu drvivým tlakom, ktorého výsledkom bolo iba vylúčenie Lušňáka. Presilovku zahrali súperi mladých Slovákov veľmi dobre, gólovo sa však nepresadili, no aktivita zostala na ich hokejkách a nebezpečne podkurovali slovenskej defenzíve. Skóre duelu otvoril v 8. min po peknej prihrávke Kuběnu útočník Slavie Praha Jakub Sklenář - 0:1.

V 13. min unikol na druhej strane obrane súpera Erik Čaládi, v rozhodujúcom momente ho však podrazil český útočník Strapáč. Nariadené trestné strieľanie však Marcinko nezvládol a poslal puk mimo Neuvirthovej svätyne. Domácich fanúšikov upokojil sekundu pred prvou sirénou Frolík, ktorý po prihrávke Voráčka zvýšil na 2:0. Druhé dejstvo začali lepšie mladí Česi, ktorý v 25. a 27. min upravili stav už na hrozivých 0:4 z pohľadu Slovenska.

V polovici prostrednej tretiny predvádzali obidva kolektívy vlažný hokej. Necelé dve minúty pred koncom druhej časti hry slovenský výber dokázal znížiť na 1:4. Oliver Ďuriš nikým nekrytý s pukom prenikol až do útočného pásma Česka a presnou strelou prekonal Neuvirtha.

Záverečná tretina priniesla niekoľko šancí na oboch stranách, ktorými sa prezentovali Bališ a Lušňák na jednej, resp. Voráček a Strapáč na druhej strane. Iskierku nádeje pre slovenských mladíkov vykresal v 53. min počas presilovej hry o dvoch korčuliarov Erik Čaládi, ktorý po peknej kombinácii s Marekom Slovákom poslal puk do prázdnej bránky a znížil na 2:4.

O dve minúty sa však počas oslabenia presadil Látal a stanovil na konečných 5:2 pre českú dvadsiatku.

Slovensko "20" - Česko "20" 2:5 (0:2, 1:2, 1:1)
Góly: 39. O. Ďuriš (M. Slovák, D. Jančovič), 53. Čaládi (M. Slovák) - 8. Sklenář (Kuběna), 20. Frolík (Voráček), 25. D. Bartek (Voráček, Boruta), 27. Sklenář, 55. Látal (D. Bartek)

Posledný zápas v skupine hráme zajtra o 18. hodine proti Dánsku.

Hlas:
Jozef Frühauf (generálny manažér a asistent trénera SR):

"Na našich hráčoch ležala veľká ťarcha, zápas sme nezvládli najmä psychicky. Úvod stretnutia poznačila naša kŕčovitosť a zlý prechod do útočného pásma. Vrcholom toho bol druhý český gól, ktorý nám strelili sekundu pred koncom prvej tretiny. Bol to jeden zo zlomových momentov zápasu, ktorý predznamenal vývoj stretnutia. V záverečnej tretine sme zdramatizovali duel druhým úspešným zásahom, mali sme aj ďalšie šance, no piaty český gól pri našej presilovke definitívne rozhodol. Musíme na tento zápas čo najskôr zabudnúť, dobre sa zregenerovať, lebo v nedeľu nás čaká prvý duel, ktorý sa už bude rátať do skupiny o záchranu. Do stretnutia s Dánskom pôjdeme jednoznačne s cieľom získať tri body."

Aktuálna tabuľka A-skupiny:
1. Švédsko 2 2 0 0 0 14:4 6
2. Kanada 2 2 0 0 0 5:0 6
3. Česko 3 2 0 0 1 10:7 6
--------------------------------------------------
4. Slovensko 3 0 0 0 3 5:11 0
5. Dánsko 2 0 0 0 2 3:15 0

Zdielať na