Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Gáborík sa inšpiroval Bureho kanonádou z Nagana 98
Zdielať na
Hokej

Gáborík sa inšpiroval Bureho kanonádou z Nagana 98

Gáborík si vo štvrtkovom zápase Minnesota - New York Rangers pripísal na svoje konto 5 gólov a zaradil sa tak do elitnej spoločnosti kanonierov NHL ako Kurri, Fiodorov, Bondra, Lemieux či Gretzky

Slovenský krídelník v službách tímu NHL Minnesoty Wild Marián Gáborík sa vo štvrtkovom zápase proti New York Rangers na domácom ľade tučnými písmenami zapísal do histórie NHL.

Dvadsaťpäťročný rodák z Trenčína sa na víťazstve Wild 6:3 podieľal piatimi gólmi a jednou asistenciou. Päť presných zásahov do čierneho sa v riadnej hracej dobe v najprestížnejšej hokejovej lige na svete naposledy podarilo dosiahnuť pred 11 rokmi legendárnemu Mariovi Lemieuxovi.

"V posledných troch zápasoch hral naozaj veľmi dobre. Veľa toho nakorčuľuje a keď má puk, tak je veľmi nebezpečný," pochválil svojho zverenca kouč "divochov" Jacques Lemaire.

"Na každom tréningu si hovorím, ako veľmi som rád, že som súčasťou tohto mužstva. Som skutočne šťastný, že nemusím stáť v bránke proti Gáboríkovi. Má vynikajúcu strelu a dokáže neuveriteľné veci, talent toho chlapca sa nedá dostatočne opísať," povedal brankár Minnesoty Josh Harding.

Zdá sa takmer neuveriteľné, že pred zápasom s Rangers si "Gabby" ráno pozrel päťgólové predstavenie ruského rýchlika Pavla Bureho v semifinálovom zápase ZOH v Nagane v roku 1998 Rusko - Fínsko (7:4).

"Môj priateľ mi poslal videoklip na YouTube. Povedal som si, že aj ja musím niečo takéto predviesť. A ono sa mi to napokon podarilo," povedal so smiechom Marián Gáborík, ktorý sa zaradil do hviezdnej zostavy hráčov ako napríklad už spomínaný Lemiuex, Sergej Fiodorov, Jari Kurri, Peter Bondra či Wayne Gretzky.

"Je to pre mňa česť. Bolo to skvelé víťazstvo, neviem, čo by som k tomu viac dodal," povedal Gáborík, "trojka" draftu z roku 2000. Marián Gáborík má na svojom konte 9 z celkových 13 hetrikov Wild v ich sedemročnej histórii. "Myslím si, že je to jeden z troch - štyroch najlepších útočníkov v súčasnosti," zložil poklonu mladému Slovákovi veterán v drese Rangers Brendan Shanahan.

"Bolo úžasné sledovať jeho výkon. Lietal po ľade, využil brejkovú situáciu, hral sa s pukom medzi hráčmi, dal nádherné góly. Keď sa hráč ako on cíti vo forme, súper sa má čoho obávať," chválil Gáboríka kapitán Wild Mark Parrish a zažartoval: "Je to úžasné, pozrel si video na YouTube, prišiel na ľad a päťkrát skóroval. Muselo ho to nabudiť. Teraz bude musieť pozerať to video pred každým zápasom."

Zdielať na