Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Hokejisti NHL neužívajú doping
Zdielať na
Hokej

Hokejisti NHL neužívajú doping

Zdroj: REUTERS

Jonathan Weatherdon (hovorca NHLPA): "Hokejoví hráči sú už niekoľko rokov testovaní na medzinárodnej úrovni. Užívanie nedovolených podporných prostriedkov nepatrí k ich kultúre."

Americká bejzbalová MLB sa spamätáva z dopingovej aféry, ktorú odštartovalo zverejnenie správy vyšetrovateľa a bývalého amerického senátora Georgea Mitchella.

Tá odhaľuje dopingové zákulisie profesionálnej MLB a objavili sa v nej aj zvučné mená tohto športu. Podobné problémy však odmietajú predstavitelia zámorskej hokejovej súťaže (NHL).

"Nemyslím si, že by sme mali niekedy podobný problém," uviedol zástupca komisára NHL Bill Daly a dodal: "Hokejoví hráči sú už niekoľko rokov testovaní na medzinárodnej úrovni. Užívanie nedovolených podporných prostriedkov nepatrí k ich kultúre. Od januára 2006 sme vykonali množstvo testov a iba jeden bol pozitívny."

Obranca Minnesoty Wild Sean Hill dostal minulú sezónu ešte v drese New York Islanders 20-zápasový dištanc za pozitívny nález anabolických steroidov v jeho vzorke. "NHLPA a NHL má fungujúcu antidopingovú politiku a efektívne v tejto oblasti hráčov vzdeláva, testuje a trestá," konštatoval hovorca NHLPA Jonathan Weatherdon.

K tomu ešte dodal: "Pokračujeme vo vylepšovaní programu. Snažíme sa, aby sa užívanie podporných prostriedkov nestalo problémom nášho športu." Antidopingovú politiku zámorskej súťaže však viackrát kritizoval šéf Svetovej antidopingovej agentúry Dickom Poundom.

Ten uviedol, že antidopingový program je "naozaj veľmi zlý" a v roku 2005 šokoval správou, že každý tretí hráč NHL užíva podporné prostriedky. Predstavitelia hokejistov však oficiálne popreli toto tvrdenie.

Zdielať na