Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Stümpel jedným z "drevených" mohykánov
Zdielať na
Hokej

Stümpel jedným z "drevených" mohykánov

Zdroj: MPR/ilustračné

V NHL hrá iba 17 hokejistov so starými hokejkami z dreva

Slovenský útočník Florida Panthers Jozef Stümpel je jedným zo 17 hokejistov kanadsko-americkej NHL, ktorí ešte stále hrávajú s drevenou hokejkou. Táto skupinka tvorí iba 2,6% všetkých hráčov profiligy.

"Nikdy som si nedokázal zvyknúť na nové materiály. Raz za čas som vždy vyskúšal nové hokejky, no nebolo to to isté a nehralo sa mi s nimi dobre," povedal skúsený 35-ročný center. Jeho spoluhráč obranca Noah Welch sa pokúšal presedlať na kompozitové hokejky počas pôsobenia na univerzite, no rýchlo si to rozmyslel.

"Môj tréner volal každý deň výrobcom Sher-Wood-iek, aby zistil, kde mám nové hokejky, lebo s tými ´umelými´ som hral hrozne," zavtipkoval Welch. Medzi známych hokejistov, ktorí naďalej uprednostňujú pred "karbónom" drevo, patria napríklad veteráni Bobby Holík, Roman Hamrlík, Markus Näslund, ale aj 25-ročný Jason Spezza.

"Pred piatimi - šiestimi rokmi to naplno začalo a viacero hráčov prešlo na kompozitové hokejky. Postupom času sa týmto smerom vydali takmer všetci. Niektorí by sa možno radi vrátili k dreveným, ale podľa mňa to už nie je možné," skonštatoval Spezza.

Jednoznačným zástancom kompozitných hokejok je napríklad Stümpelov spoluhráč Olli Jokinen. "S tými starými môžu hrať iba hráči, ktorí majú naozaj vynikajúce ruky. Sú totiž ťažké a zle sa s nimi strieľa. O desať rokov už s drevenými podľa mňa nebudú hrať ani deti," vysvetlil fínsky center.

Jeho krajan Sami Kapanen patrí medzi tých pár výnimiek, ktoré sa dokázali vrátiť k drevu. Asi najväčšia súčasná hviezda NHL Sidney Crosby teší fanúšikov špeciálnym kusom hokejky, jej čepeľ je drevená a shaft z hliníka.

"Som trochu staromódny. Chcem cítiť puk na drevenej čepeli. Možno to trošku znehodnocuje moju strelu, no podľa mňa sa ňou lepšie prihráva a aj strely bekhendom sú nepríjemnejšie," vyjadril sa Crosby.

Zdielať na