Skoro jasno
15°
Bratislava
Ference presviedča kabínu o ekológii, Chára jazdí bicyklom
Zdielať na
Hokej

Ference presviedča kabínu o ekológii, Chára jazdí bicyklom

Zdroj: SITA/AP Photo/Elise Amendola

Chára, Ference a Kobasew jazdia do haly v Bostone na bicykloch.

V kabíne hokejistov Boston Bruins sa pravidelne hovorí o ekológii.

Obranca Andrew Ference síce v práci oblieka čierno-zlatý dres "medveďov", v súkromí sa však angažuje v zelených farbách ochranárskych organizácií. Na tréningy a zápasy často chodí na bicykli, aby šetril životné prostredie.

Ference už dokázal presvedčiť kapitána mužstva Zdena Cháru a Chucka Kobasewa, aby s ním do práce chodili na dvoch kolesách a za použitia vlastnej energie. Chára je veľkým fanúšikom cyklistiky, v minulosti nechýbal pri trati na Tour de France. "Chára, ja a Chuck mávame naše bicykle zamknuté pri hale," smeje sa pre Boston Herald Ference, ktorý je vášnivým bojovníkom proti emisiám CO2.

V ekologických združeniach sa angažoval už počas predchádzajúceho pôsobenia v Calgary. Dvadsaťosemročný obranca využíval v Kanade dom, do ktorého získaval energiu prostredníctvom vetra, a jazdil na aute s hybridným pohonom.

Zároveň začal platiť ekologické emisné príplatky za leteckú prepravu a pobyt v hoteloch počas zápasov Flames na súperových klziskách. "Na každého hráča pri 40 cestách na zápasy na klziskách súperov vychádza 24 ton emisií CO2, čo je v prepočte 700 dolárov. Neexistuje dôvod, aby som ich nezaplatil. Má to dvojitý efekt. V rozvojových krajinách sa vďaka týmto platbám môže vybudovať nové prírodu šetriace energetické zariadenie a nemusia postaviť tepelnú elektráreň," dodal Ference.

Zdielať na