Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hala pre MS 2011 na Tehelnom poli, stavať sa začne v roku 2009
Zdielať na
Hokej

Hala pre MS 2011 na Tehelnom poli, stavať sa začne v roku 2009

Zdroj: Sean Russell/ilustračné

Nová viacúčelová hala v Bratislave bude stáť na Tehelnom poli v Bratislave

Nová viacúčelová hala v Bratislave bude stáť na Tehelnom poli. Poslanci mestského zastupiteľstva v Bratislave schválili vo štvrtok výmenu pozemkov, na ktorých by sa mala stavať športová hala pre majstrovstvá sveta v hokeji v roku 2011.

Aréna bude stáť na území súčasného Národného cyklistického štadióna Vlastimila Ružičku na Tehelnom poli. "My sme radi, že sa ukončila ročná etapa hľadania pozemku pre umiestnenie viacúčelovej haly. Teraz začína etapa tvrdej práce a musíme sa pripraviť, aby sme sa dopracovali k položeniu základného kameňa v roku 2009. Je to úľava, že konečne môžeme začať pracovať a nestojíme na mieste," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Marketing SZĽH Martin Ryba.

Mesto na základe rozhodnutia poslancov vymení nehnuteľnosti pod cyklistickým štadiónom, ktoré sú vo vlastníctve spoločnosti Strabag, za mestské pozemky v lokalite Machnáč v okolí Drotárskej ulice. Spoločnosť Strabag navyše musí doplatiť rozdiel v hodnote zamieňaných pozemkov vo výške 20,35 milióna korún, keďže transakciou získa plochu o takmer 1200 m2 väčšiu.

Mesto následne po dotiahnutí zámeny so Strabagom prenajme pozemky Slovenskému zväzu ľadového hokeja, resp. jeho dcérskej spoločnosti Arena 2011, ktorá už pripravuje podklady na architektonickú súťaž. Hodnota budúceho mestského pozemku je 226 345 725 korún. "Týmto symbolicky odovzdávam štafetu výstavby haly štátu, resp. SZĽH. Úloha mesta je v tejto chvíli splnená," uviedol primátor mesta Bratislava Andrej Ďurkovský.

Za schválenie zámeny pozemkov bolo zo 70 prítomných poslancov 65, piati sa hlasovania zdržali. V diskusii primátor Bratislavy uviedol, že do úvahy pripadala aj myšlienka zbúrať súčasný zimný štadión a na jeho mieste postaviť nový, čo by však mohlo zruinovať hokejový Slovan, a to by si mesto nechcelo zobrať na svoje plecia.

Plánovaná aréna tak bude situovaná v mestskom prostredí, kde stoja športové objekty. Spojením s futbalovým štadiónom by sa zredukovali náklady a čas realizácie celého projektu. Negatívom lokality je najmä preťaženosť dopravy v okolí ulíc Trnavská cesta - Bajkalská, veľké podujatia by bolo preto vhodné organizovať až po 19.00 h.

"Mesto disponuje odborníkmi, ktorí posúdili vhodnosť lokality. Keď tak rozhodli, my to iba akceptujeme. Komunikácie v okolí budú mať nové riešenia. Hala sa napojí na Trnavskú a Bajkalskú ulicu, doprava sa rozdelí do troch smerov, čím by malo prísť k odľahčeniu," hovorí Martin Ryba.

V minulosti sa v súvislosti s výstavbou arény spomínali viaceré lokality, v hre boli najmä pozemky medzi mostmi Apollo a Prístavným, či pri Letisku M. R. Štefánika. Napokon v mestskom zastupiteľstve dostal zelenú areál Tehelného poľa.

"Vzdialenejšie lokality od centra by si vyžiadali podstatne väčšie nároky na investície zo strany mesta, či na budovanie dopravnej infraštruktúry. Aj v iných podobných mestách stavajú haly bližšie k centru. V budúcnosti by nás nemali čakať problémy s parkovaním, aké sú v tejto lokalite v súčasnosti. Dohoda so Strabagom bola najrýchlejším riešením, ktoré sme mohli uzavrieť. Poslanci si uvedomovali, že záujem zo strany mesta je treba podporiť. Prebehlo už veľa času stráveného hľadaním vhodnej lokality. Toto bola posledná možnosť, ktorú som mohol navrhnúť bez toho, aby sme museli zasahovať do územného plánu. Prípadnými zásahmi by sa totiž asi nestihla samotná výstavba," tvrdí Andrej Ďurkovský, ktorý teraz čaká, že štát s hokejovým zväzom prídu s návrhom, ako budú arénu prevádzkovať.

Mesto sa na prevádzke či budovaní haly už finančne podieľať nebude, keďže poskytuje pozemok za vyše 200 miliónov korún. Spolufinancovať bude iba budovanie prístupových komunikácií. "Pripravovaná nájomná zmluva bude dlhodobá, predpokladám, že minimálne na 30 rokov. Suma bude symbolická, keďže naším cieľom nie je zarábať, ale umožniť výstavbu. Mesto nemá zdroje na výstavbu," uviedol A. Ďurkovský.

Novú arénu by po schvaľovacích procesoch mala stavať fínska spoločnosť Jokerit OHC, ktorá má dlhoročné skúsenosti s realizáciou projektov viacúčelových hál. "Investorom stavby bude stopercentná dcéra zväzu prostredníctvom dvoch ciest - v spolupráci s vládou a cez úvery," hovorí M. Ryba.

Prvé výsledky výstavby bude vidieť až v roku 2009, hokejový zväz chce v priebehu roka 2008 zvládnuť všetky legislatívne procesy, vybavovanie stavebných povolení, zorganizovať súťaže a verejné obstarávania na stavbu.

"To, že sme dnes získali pozemky, neznamená, že už teraz sa začne stavať. Až po tejto procedúre môžeme začať kresliť plány novej arény," dodal Martin Ryba.

Zdielať na