Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Veľký úspech: Slovenka ide pískať hokej na olympiádu
Zdielať na

Veľký úspech: Slovenka ide pískať hokej na olympiádu

BRATISLAVA / Slovensko bude mať na zimných olympijských hrách v kórejskom Pjongčangu zastúpenie i v ženskej časti hokejového turnaja. Medzinárodná hokejová federácia nominovala do rozhodcovského tímu aj Nikoletu Celárovú.

Nikoleta pískala už dvakrát na majstrovstvách sveta, vždy s číslom 27. "V roku 2010 sme sa ako zázrakom prebojovali na olympiádu do Vancouveru. Sú to neopísateľné zážitky." Teraz ju čakajú olympijské hry v Pjongčangu. Postaví sa ale už do inej pozície. Nie ako hráčka, ale ako rozhodkyňa. 

Nikoleta už píska 5 rokov pre IIAF, čo je Medzinárodná hokejová federácia. "Nie je to veľa, ale asi som mala dobré výkony, keď ma nominovali," usmieva sa sympatická rozhodkyňa. 

Novinky a zákazy

Napriek tomu, že ide o ženský šport, v porovnaní s mužským hokejom nie je jemnejší. "Čo sa týka hry a zápalu, určite nie," potvrdzuje Nikoleta. Jediný rozdiel medzi ženským a mužským je, že ženy sa nesmú narážať o mantinel. Novinkou na zimnej olympiáde bude, že pri pískaní musí mať na ústach mikrofón. "Hlavné rozhodkyne budú musieť mať mikrofón a keď prídu k časomiere a ukazujú trest, za aký vylučujú, musia ho opísať v angličtine."

Príprava

Okrem fyzických tréningov si musia rozhodcovia naštudovať materiály k olympiáde. Po príchode na Kórejský poloostrov ich čaká niekoľko stretnutí, kde im budú púšťať videá a vysvetľovať im podrobnosti. To, aké západy bude Nikoleta pískať sa dozvie až deň pred konkrétnym západom. 

Športovci prisahali u prezidenta, že budú na olympiáde čestne hrať a reprezentovať Slovensko: 

Súvisiace články