Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nová sezóna aj s vyše dvadsiatkou Slovákov opäť vyrovnaná
Zdielať na
Hokej

Nová sezóna aj s vyše dvadsiatkou Slovákov opäť vyrovnaná

Zdroj: SITA/Peter Kapusta

V sobotu sa v Londýne začína jubilejný 90. ročník hokejovej NHL

Najsledovanejšia hokejová liga na svete - kanadsko-americká NHL v sobotu vstupuje do svojej jubilejnej 90. sezóny s novými očakávaniami. Pre európskych fanúšikov budú súboje v Londýne medzi obhajcom Stanleyho pohára Anaheimom a Los Angeles aj so Slovákmi Višňovským, Handzušom a Nagyom lahôdkou, pre zámorských rozbehom pred kolotočom ďalších 1228 zápasov v základnej časti NHL, ktorý sa naplno rozbehne 3. októbra.

Aj tento rok by mala byť NHL veľmi vyrovnaná a na Stanleyho pohár môže siahnuť takmer každý z tridsiatky účastníkov. Vlani sa to podarilo hokejistom Anaheim Ducks, ktorí v päťzápasovom finálovom boji zdolali Ottawu. Víťazná trofej sa tak po trojročnej nadvláde tímov z Východnej konferencie (New Jersey, Tampa Bay, Carolina) a jednej vynechanej sezóne dostala do rúk tímu zo "západu".

Obhajcovia Stanleyho pohára z Anaheimu vstupujú do sezóny 2007/2008 bez dvoch skúsených veteránov Scotta Niedermayera a Teemu Selänneho, ktorí sa zatiaľ nerozhodli, či budú pokračovať v kariére. Fín bol najlepším strelcom Ducks (48 gólov), Niedermayer zasa najlepším nahrávačom (54). Oveľa dôležitejšie je, že klubu budú chýbať ich líderské schopnosti v kabíne. "Ako tréner nemôžem žiť v nereálnom svete. Musím pracovať s tým, čo máme k dispozícii," poznamenal tréner Ducks Randy Carlyle.

Anaheim začne sezónu v britskom Londýne dvojzápasom s kalifornským rivalom z Los Angeles. Práve Kings pred novým ročníkom prebudovali mužstvo. Ľubomír Višňovský sa môže v tíme tešiť na spoluprácu s krajanmi Michalom Handzušom a Ladislavom Nagyom, do mužstva pribudol aj Kyle Calder. Vedenie Kings s oboma Slovákmi podpísalo ako s voľnými hráčmi nové kontrakty. Handzuš získal štvorročnú zmluvu na 16 miliónov dolárov, Nagy sa Kings upísal na jeden rok za 3,75 miliónov dolárov. Višňovský predĺžil spoluprácu s "kráľmi" o ďalších päť rokov, v tíme by mal byť do konca sezóny 2012/2013.

K favoritom ročníka bude opäť patriť Ottawa Senators, ktorého mladší hráči ako Dany Heatley, Jason Spezza i Slovák Andrej Meszároš môžu ťažiť zo skúseností z uplynulej sezóny. Klub z kanadskej metropoly urobil najväčšie zmeny v realizačnom tíme, tréner Bryan Murray sa posunul na pozíciu generálneho manažéra a na jeho miesto nastúpil John Paddock.

S rastom talentu Sidneyho Crosbyho stúpa výkonnosť Pittsburghu a Penguins chcú ukázať progres aj v novej sezóne. V centrálnej divízii na západe môže byť čiernym koňom Chicago, ktorého manažment bol počas leta jedným z najvyťaženejších. Navyše sa Blackhawks môžu opierať o služby mladíkov Patricka Kana a Jonathana Toewsa, odchádzajúcich Handzuša s Radimom Vrbatom nahradili Yanic Perreault, Robert Lang a Sergej Samsonov.

V Minnesote chcú opäť do play off, hlavnými ťahúňmi budú Slováci Pavol Demitra a Marián Gáborík. Wild si veľa sľubujú najmä od Gáboríka a dúfajú, že konečne odohrá kompletnú sezónu. Výkonnostný progres chce potvrdiť aj Atlanta, ktorej tím na čele s Mariánom Hossom či Iľjom Kovaľčukom sa veľmi nezmenil. Útoky na najvyššie ciele na západe avizujú v Detroite, silný tím poskladalo opäť San Jose, sklamanie z neúčasti v play off nechcú znovu zažiť v Colorade. Na východe vyhlásili útok na Stanleyho pohár New York Rangers. "Jazdci" sa výrazne posilnili o Scotta Gomeza a Chrisa Druryho, kabíne bude opäť šéfovať Jaromír Jágr.

Na nevydarenú poslednú sezónu zabúdajú vo Philadelphii, pozmenený tím už nechce bojovať o posledné priečky. Budovanie mužstva sa skončilo vo Washingtone, kde sa všetko točí okolo Alexandra Ovečkina, a Capitals by chceli preniknúť medzi ligovú špičku. Čakanie tradičných bášt Toronta a Montrealu na Stanleyho pohár by sa malo v tejto sezóne ešte predĺžiť. Do nového klubu sa presťahoval okrem Nagya a Handzuša aj ďalší známy Slovák Richard Zedník, ktorý po minulosezónnom pôsobení vo Washingtone a NY Islanders okúsi, ako chutí NHL na Floride v tíme Panthers. Spoločnosť mu tam bude robiť dvojica Jozef Stümpel a Branislav Mezei.

V predsezónnom júnovom drafte v americkom Columbuse sa najvyššie draftovaným Slovákom stal odchovanec topoľčianskeho hokeja Milan Kytnár. Osemnásťročného stredného útočníka si vybral kanadský tím Edmonton Oilers, ale až v 5. kole zo 127. pozície. Kytnár je jedným z troch slovenských hokejistov, ktorých si kluby NHL v tohtoročnom pre Slovensko "chudobnom" drafte vybrali, v kempe sa do prvého tímu Oilers nedostal.

V úvode sezóny by mohlo dostať šancu v zápasoch 19 až 22 Slovákov. Okrem brankára Jaroslava Haláka v Montreale o svoje miesta v kádroch ešte tvrdo bojujú Marek Zagrapan a Andrej Sekera v Buffale. "Prognózy pred novou sezónou NHL sú veľmi zložité, sila mužstiev sa ukáže až v priebehu decembra a januára. Som presvedčený, že zoskupenie v Los Angeles dáva predpoklad, že Slováci tam vytvoria dobrú enklávu. Verím, že k Demitrovi s Gáboríkom nájdu dobrého centra a títo hráči budú celosezónnym prínosom. Dúfam, že hráči budú so svojimi klubmi schopní dostať do bojov o Stanleyho pohár. Na druhej strane by sme ich potrebovali na majstrovstvách sveta. Myslím si, že tento rok bude slovenským streleckým ťahúňom jeden z dvojice Mariánov - Hossa, Gáborík. Pokiaľ bude Gáborík zdravý a Minnesota bude zaberať naplno celú sezónu, bude Hossovi šliapať na päty, lebo jeho strelecký potenciál je obrovský," uviedol pred nastávajúcim ročníkom NHL tréner majstrov sveta z Göteborgu 2002 Ján Filc.

V novej sezóne by sa mali opäť objaviť v NHL aj dvaja slovenskí brankári. Peter Budaj si už vybudoval stabilnú pozíciu v Colorade, do sezóny by mal pri rehabilitujúcom Josem Theodorovi vstúpiť v pozícii jednotky. O post dvojky bojuje v Montreale Jaroslav Halák. "Verím, že brankári si vytvoria vo svojich kluboch dobré pozície a do bránky sa budú dostávať čo najčastejšie. Dúfam však, že jeden z nich bude na MS aj v našej bránke," dodal Ján Filc.

Úvodný program sezóny 2007/08 v kanadsko-americkej hokejovej NHL:
Sobota 29. septembra: Los Angeles - Anaheim
Nedeľa 30. septembra: Anaheim - Los Angeles
Streda 3. októbra: Detroit - Anaheim, Carolina - Montreal, Toronto - Ottawa, Colorado - Dallas

Zoznam slovenských hokejistov, ktorí môžu hrať v úvodných zápasoch nového ročníka NHL:
Atlanta: Marián Hossa
Boston: Zdeno Chára
Buffalo: Marek Zagrapan, Andrej Sekera
Colorado: Marek Svatoš, Peter Budaj
Detroit: Tomáš Kopecký
Florida: Jozef Stümpel, Branislav Mezei, Richard Zedník
Los Angeles: Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Ladislav Nagy
Minnesota: Marián Gáborík, Pavol Demitra, Branko Radivojevič
Montreal: Jaroslav Halák
New York Islanders: Miroslav Šatan
New York Rangers: Marcel Hossa
Ottawa: Andrej Meszároš
Philadelphia: Štefan Ružička
Washington: Milan Jurčina

Zdielať na