Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nezabudnuteľná noc! Prvý kariérny hetrik Pánika v NHL
Zdielať na

Nezabudnuteľná noc! Prvý kariérny hetrik Pánika v NHL

CHICAGO / Nezabudnuteľnú noc má za sebou slovenský hokejový útočník Richard Pánik v drese Chicaga. K víťazstvu svojho tímu nad Nashvillom (5:3) prispel hetrikom, ktorý bol pre 25-ročného rodáka z Martina prvým počas kariéry v NHL.

Pánik v 11. min zvýšil už na 3:0 pre domácich, neskôr síce hostia znížili na 2:3, ale slovenský krídelník sa opäť zaskvel v tretej tretine v 45. a 59. min, keď pečatil na konečných 5:3. Výrazne sa tak postaral o prvé sezónne víťazstvo jedného z favoritov na zisk Stanleyho pohára. Pri góle na 5:3 zohral dôležitú úlohu Patrick Kane. Najproduktívnejší hráč uplynulého ročníka NHL zatiaľ nestrieľa góly, ale minútu a pol pred koncom tretej tretiny našiel Pánika tak parádne, že tomu stačilo nastaviť hokejku na gól do odkrytej bránky hostí. Krásny bol aj prvý gól slovenského útočníka v zápase. V ňom ukázal nesporné individuálne majstrovstvo, keď si chrbtom k bránke prikryl puk pred obrancom Mattom Carlem, posunul si ho na bekhend a zasunul popod ľavý betón brankára Nashvillu Marka Mazanca.

"Mojím najväčším problémom doteraz bola nestálosť výkonov. Bodaj by ma takýto úvod nakopol a dostal ma viac do hry," zaželal si Richard Pánik na webe TSN. "Má za sebou výborný zápas. Ukázal, čoho je schopný v ofenzíve, s pukom dokáže veľké veci," pochválil Pánika tréner Chicaga Joel Quenneville.

Pánik má po troch zápasoch sezóny na konte 4 góly a 1 asistenciu a spolu s torontským nováčikom Austonom Matthewsom sú na čele tabuľky strelcov celej súťaže. V kanadskom bodovaní patrí Pánikovi so 4 bodmi štvrtá priečka, na čele je mladučký kapitán Edmontonu Connor McDavid so 6 bodmi. "V prvých dvoch zápasoch sezóny som dostal šancu v prvom útoku a oba sme prehrali. Nepotešilo nás to, ale teraz sme zvíťazili a sme všetci spokojní," skonštatoval Richard Pánik podľa webu NHL.

Pánikov skúsenejší krajan z útoku Blackhawks Marián Hossa síce ani v treťom zápase sezóny nedosiahol 500. gól v zámorskej kariére, ale k triumfu svojho tímu prispel jednou asistenciou. Stála za to. Počas presilovej hry v 45. min sa Hossa natlačil pred brankára Predators, ale namiesto strely zvolil prihrávku na Pánika a ten dosiahol vtedy svoj druhý gól v stretnutí.

V zápase Toronto - Boston sa zrodilo víťazstvo domácich 4:1, čiže z minisúboja slovenských obrancov vyšiel víťazne Martin Marinčin. Dvadsaťštyriročný košický rodák si pripísal aj jednu asistenciu. Podieľal sa na góle českého útočníka Milana Michálka, ktorý v 44. min uzavrel skóre na 4:1. Skúsený obranca Bostonu Zdeno Chára si pripísal až 7 trestných minút, tiež 2 hity a 2 mínusové body. Chára sa v tretej tretine pobil so zlým mužom v drese Toronta Mattom Martinom.

V sobotu sa predstavil aj útočník Detroitu Tomáš Tatar, ale do tabuľky produktivity neprispel. Jeho Detroit prehral na ľade Floridy 1:4. Už 44-ročný český útočník Jaromír Jágr si vo svojej 23. sezóne v NHL pripísal prvý bod, keď prihral Alexandrovi Barkovovi na tretí gól Floridy. Je to 1120. asistencia Jágra v základnej časti NHL, zatiaľ čaká na 750. gól. Brankár Panthers Roberto Luongo predviedol 21 zákrokov a dosiahol 438. víťazstvo kariéry v NHL, čím sa osamostatnil na šiestej priečke historického rebríčka najúspešnejších gólmanov pred Jacquesom Plantom. Informoval o tom portál NHL.

Sobotňajšie sumáre NHL:

Chicago - Nashville 5:3 (3:1, 0:1, 2:1)
Góly: 7. Schmaltz (Motte), 9. Seabrook (Keith, P. Kane), 11. Pánik (Hjalmarsson, Keith), 45. Pánik (Hossa, Anisimov), 59. Pánik (P. Kane, Seabrook) - 19. C. Wilson (Neal), 39. C. Smith (Subban, Ribeiro), 51. Arvidsson (Ekholm)
Richard Pánik odohral 17:14 min, 3 góly, 4 strely, 1 pluska, 1 hity, Marián Hossa (obaja Chicago) odohral 14:46 min, 1 asistencia, 1 strela, 2 zblokované strely

Súvisiace články