Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prezidentom SZĽH sa stal Kohút. Splnil sľub Filkovi
Zdielať na

Prezidentom SZĽH sa stal Kohút. Splnil sľub Filkovi

BRATISLAVA / Prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) sa stal Martin Kohút. Na najbližšie tri roky do júna 2019 ho zvolili delegáti štvrtkového mimoriadneho Kongresu SZĽH v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton počtom 150 z celkového počtu 278 hlasov.

Neúspešným protikandidátom bol Tibor Turan. Predchádzajúcich päť rokov viedol zväz Igor Nemeček, ktorý tentokrát nekandidoval. Do nového výkonného výboru sa dostali aj bývalí skvelí hokejisti Robert Švehla či Jozef Stümpel, ale neuspeli ich niekdajší nemenej úspešní kolegovia z reprezentácie Ľubomír Višňovský či Richard Lintner.

M. Kohút na svojej prvej tlačovej konferencie po polnoci zo štvrtka na piatok prítomným novinárom vysvetlil, čo ho definitívne presvedčilo, aby kandidoval na najvyššiu funkciu v slovenskom hokeji.

"Mal som kamaráta, bol šikovný, múdry, vyštudoval ekonómiu a chcel zmeniť veľa vecí na Slovensku. Na Veľkonočný pondelok tohto roku sa však utopil v Dunaji. Na našom poslednom stretnutí pred smrťou mi Martin Filko povedal, aby som šiel do hokeja a urobil tam poriadok. On bol spúšťačom všetkého, čo sa chystám v hokejovom hnutí urobiť. Povedal mi vtedy netušiac, čo sa neskôr s ním stane: ´Teším sa na hokej!´ Ja sa chcem svojej novej funkcii venovať tak, aby ľudia mali radosť a tešili sa z hokeja na Slovensku. Je to pre mňa obrovská výzva, momentálne určite väčšia ako moje podnikanie, ktorému sa venujem," informoval s pohnutím v hlase nový prezident SZĽH Martin Kohút.

Kohút ďalej uviedol, že zvolenie za šéfa slovenského hokeja je pre neho aj obrovský záväzok. "Vnímam to s obrovskou pokorou. Chcem, aby všetci tí ľudia, ktorí pracujú v hokeji v ťažkých podmienkach, sa mali lepšie. Chcel by som im všetkým pomôcť, nech sa hokej zmení na obraz fungujúcej firmy. Môj prvý krok - zjednotenie hokeja. Chcem sa osobne stretnúť s každým členom hnutia a všetkých presvedčiť, že zväz je tu pre hnutie a nie hnutie pre zväz. Že spoločne musíme pracovať na tom, aby sme hokeju pomohli a neútočili na seba," pokračoval M. Kohút. Opätovne pripomenul, čo vravel už pred voľebným kongresom, že bývalý skvelý hokejista Miroslav Šatan je pre neho najlepší kandidát na funkciu generálneho manažéra reprezentácie. "Hneď v sobotu zavolám Mirovi Šatanovi a budem sa s ním rozprávať. Verím, že spolu so súčasným generálnym manažérom Robom Švehlom, ktorý sa dostal do výkonného výboru, nájdeme riešenie, ako budeme ďalej pokračovať," zdôraznil M. Kohút.

Schválená mesačná odmena prezidenta SZĽH bude 3500 eur brutto. Martin Kohút o tieto peniaze reálne nemá záujem. "Nie je to pre mňa o peniazoch. Plat nebudem poberať pre vlastnú potrebu, budem ho posúvať naspäť do hnutia," vyhlásil nový prezident SZĽH

Štyridsaťpäťročný Martin Kohút viedol úspešnú IT firmy NESS, ktorá so SZĽH spolupracuje už niekoľko rokov. "Cítim veľkú zodpovednosť a mám rešpekt pred týmto náročným poslaním. Pristupujem k tejto výzve s pokorou. SZĽH musí byť silná, moderná a servisne orientovaná organizácia. Mám jasnú predstavu a program, ako tento cieľ naplniť. Mojimi životnými piliermi sú rodina, priatelia, blízki spolupracovníci a viera. Verím, že s ich podporou, ako aj s podporou hokejovej verejnosti, hráčov, fanúšikov, partnerov, sponzorov a funkcionárov sa nám podarí postupne realizovať môj hokejový program. Má štyri body a prvým je infraštruktúra. Veľké zimné štadióny musíme prestavať na multifunkčné centrá, ako sa to deje pri futbale. Do roku 2019 zabezpečíme, aby podmienky v oblasti kvality a množstva hokejovej infraštruktúry pre ľadový hokej na Slovensku zodpovedali minimálne 7. miestu vo svete. Druhým bodom je podpora mládeže, od roku 2017 spustenie projektu hokejových akadémií. Do roku 2019 zvýšime objem finančných prostriedkov poskytnutých na rozvoj mládežníckeho hokeja o 80 percent. Nesmieme zabudnúť na kvalitné vzdelávanie a úpravu formátu súťaží, aby boli atraktívnejšie pre fanúšikov, partnerov, sponzorov a širokú hokejovú verejnosť," priblížil ešte pred voľbami svoj program Kohút, v sezóne 2015/2016 člen výkonného výboru SZĽH.

Na strane Martin Kohúta boli pred voľbami zástupcovia popradského hokeja na čele s legendárnym Arnem Krotákom, skúsený obranca Ľubomír Višňovský, niekdajší reprezentant a aktuálne funkcionár v Dukle Trenčín Eduard Hartmann, aktuálny šéf Fortuna ligy Richard Lintner, zástupca MHC Martin Michal Taliga, podporu mu prostredníctvom verejnej výzvy vyjadrili aj Marián Hossa, Marián Gáborík, Peter Bondra, Oto Haščák či Luboš Bartečko.

V porovnaní s predchádzajúcim rokom hlasovanie prebehlo inak. Každý seniorský tím z najvyšších súťaží členských krajín IIHF mal po novom 5 hlasov, prvoligový tri a ostatné po jednom. Týka sa to aj mládeže - po jednom hlase mala v každom klube úroveň mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov a juniorov. Jedným hlasom disponoval aj zástupca všetkých registrovaných členov, športových odborníkov a hráčov. V starom systéme mali extraligové kluby tri hlasy, prvoligové dva a ostatné kluby vrátane mládežníckych po jednom. Hlasovali aj členovia odborných komisií SZĽH.