Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci zvládli na MS aj druhú prekážku, Francúzov zdolali 5:1
Zdielať na

Slováci zvládli na MS aj druhú prekážku, Francúzov zdolali 5:1

PETROHRAD / Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila na 80. majstrovstvách sveta v Rusku nad výberom Francúzska 5:1.

Skóre stretnutia základnej B-skupiny v petrohradskom Športovom paláci Jubilejnyj otvoril už v 69. sekunde Francúz Jordann Perret po rýchlom brejku, na 1:1 vyrovnal v 4. min delovkou od modrej čiary kapitán slovenského výberu Andrej Sekera. Druhý gól Slovákov pridal v 14. min Dominik Graňák. V II. tretine zvýšili náskok slovenského tímu Martin Bakoš a Libor Hudáček. V tejto časti duelu odstúpil z hry útočník Marko Daňo, ktorý má natiahnuté slabiny. Definitívnu gólovú bodku za zápasom dal v 58. min Christián Jaroš.
Dominik Graňák v 160. reprezentačnom zápase zaznamenal desiaty presný zásah, pre Andreja Sekeru to bol siedmy gól v národnom tíme, Martin Bakoš strelil piaty reprezentačný gól, Libor Hudáček trinásty zásah v najcennejšom drese a Christián Jaroš premiérový. Jubilejný stý štart v reprezentácii v nedeľu zaznamenal obranca Michal Sersen.

V 26. vzájomnom súboji sa zrodil devätnásty triumf Slovákov, Francúzi vyhrali štyrikrát a tri súboje sa skončili nerozhodne. V pondelok má slovenský tím voľno, v utorok 10. mája o 15.15 h SELČ nastúpi proti výberu Nemecka.

MS B-skupina (Petrohrad/Rus.):

Francúzsko - Slovensko 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Góly: 2. Perret (Beron) - 4. Sekera (L. Hudáček, Viedenský), 14. Graňák (Dravecký, Lušňák), 35. M. Bakoš (Meszároš, Sersen), 36. L. Hudáček (Jurčo, Viedenský), 58. Jaroš (Viedenský, Jurčo)
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Björk (Švéd.), Gebei (Maď.) - Lazarev (Rus.), Ritter (USA)

Francúzsko: Huet (41. Hardy) - Trabichet, Auvitu, Beron, Chakiachvili, Janil, Raux, Dieude Fauvel - D. Fleury, Bellemare, Desrosiers - Perret, Meunier, Y. Treille - Bertrand, Bozon, S. Treille - Claireaux, T. Da Costa, Ritz - Lamperier
Slovensko: J. Hudáček - Meszároš, Sersen, Marinčin, Sekera, Graňák, J. Mikuš, Jaroš, Švarný - M. Bakoš, Réway, Daňo - Jurčo, Viedenský, L. Hudáček - Dravecký, T. Marcinko, M. Bartánus - Lušňák, A. Šťastný, T. Hrnka

Slováci síce začali zápas aktivitou v útočnom pásme, ale Francúzi na gól premenili hneď prvý brejk - v 69. sekunde prekonal J. Hudáčka krídelník Perret. Táto skutočnosť však neotriasla s ofenzívnymi chúťkami hokejistov spod Tatier a v 4. min delovka Sekeru skončila za Huetom - 1:1. Druhý gól sa slovenskému mužstvu podarilo streliť pri hre štyroch proti štyrom, keď gólmana súpera prestrelil ďalší obranca Graňák.

Na začiatku druhej tretiny sa skóre nemenilo pri hre štyroch proti štyrom, neskôr sedel na trestnej lavici Graňák a slovenský tím sa ubránil tlaku súpera. Brankár J. Hudáček potom zneškodnil dva brejky Francúzov, keď nepochodili D. Fleury a neskôr ani Bozon. Zahrmelo na opačnej strane - v početnej výhode sa puk dostal k M. Bakošovi a ten zvýšil na 3:1. O 48 sekúnd neskôr si L. Hudáček "vychutnal“ Hueta a upravil už na 4:1 pre Slovensko.
V 45. min sa do dobrej šance dostal L. Hudáček, ale striedajúci gólman Hardy pri jeho pokuse nemusel zasahovať a neskôr si poradil so strelou M. Bartánusa. Slováci hrali aktívne a snažili o zvýšenie náskoku. V 58. min sa to podarilo Jarošovi po peknom prečíslení.

Súvisiace články