Zatiahnuté
18°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Budaj ako tretí Európan v histórii najlepším gólmanom AHL
Zdielať na

Budaj ako tretí Európan v histórii najlepším gólmanom AHL

ONTARIO / Slovenského hokejového brankára Petra Budaja z klubu Ontario Reign vyhlásili v zámorskej AHL za najlepšieho gólmana celej sezóny 2015/2016 a získal ocenenie Aldege "Baz" Bastien Memorial Award.

Tridsaťtriročný rodák z Banskej Bystrice si na svoje konto pripísal v tejto súťaži 41 víťazných duelov a nezmazateľne sa zapísal do histórie AHL. Hranicu štyridsiatich víťazstiev totiž za ostatných 50 rokov dosiahol iba on a v sezóne 2004/2005 aj Ryan Miller, ktorý si tiež pripísal 41 triumfov.

Peter Budaj je lídrom tohtosezónnych brankárskych štatistík v AHL. Na svojom konte má spomedzi všetkých brankárov najväčší počet štartov (59), víťazstiev (41), shutoutov (9), priemer inkasovaných gólov na jeden duel (1,74) aj úspešnosť zákrokov (93,2 %). Túto excelentnú bilanciu si môže slovenský gólman ešte zlepšiť, jeho klub Ontario Reign totiž absolvuje ešte dva duely v základnej časti.

Banskobystrický rodák Budaj je prvým Slovákom, ktorý získal Aldege "Baz" Bastien Memorial Award. Spomedzi Európanov je až tretí, ktorému ju udelili. Naposledy v sezóne 2012/2013 ju dostal Švéd Niklas Svedberg. V minulosti ju získali napríklad aj Jake Allen, Jonathan Bernier, Cory Schneider, Michael Leighton, Ryan Miller, Dwayne Roloson, Martin Biron, Manny Legace, Jim Carey, Corey Hirsch či Felix Potvin.

Súvisiace články