Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nitra zlomila prvé finále presilovkami v tretej tretine
Zdielať na

Nitra zlomila prvé finále presilovkami v tretej tretine

NITRA / Po prvom zápase finále Slovnaft play-off slovenskej hokejovej Tipsport ligy Nitra vedie nad Banskou Bystricou 1:0.

Nitrania v utorok večer využili výhodu domáceho prostredia a zdolali Banskobystričanov 3:1 (1:0, 0:1, 2:0). Vo vyrovnanom a herne kvalitnom zápase domáci rozhodli o svojom triumfe dvoma presilovkými gólmi v tretej tretine. Najprv v 44. min obranca Jameson Milam posunul Nitru do vedenia 2:1 a predčasné rozhodnutie priniesol gól Mareka Slováka v 56. min pri vylúčení Milana Kytnára.

Druhý zápas série hranej na štyri víťazstvá sa hrá v stredu 13. apríla opäť v Nitre so začiatkom o 19.30 h.

Hokej - Slovnaft play-off Tipsport ligy 2015/2016 - finále - prvý zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):

HK Nitra - HC ´05 iClinic Banská Bystrica 3:1 (1:0, 0:1, 2:0) - stav série: 1:0

Góly: 11. Kutálek (Beca, Mezei), 44. Milam (Laliberté, Ordzovenský), 56. M. Slovák (Milam, Laliberté) - 31. Hvila (Šmach, Bast)
Vylúčení: 4:6 na 2 min, navyše: Kytnár (B. Bystrica) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 2:0, oslabenia: 1:0. Rozhodovali: Lauff, Kubuš - M. Korba. Gajan, 3600 divákov

Nitra: Valent - Ordzovenský, Milam, Mezei, Podhradský, F. Kuzma, Baker, Milo, P. König - Stloukal, M. Slovák, Laliberté - Kutálek, Beca, H. Ručkay - Bajtek, J. Štefanka, Macík - Pupák, Bene, Piačka
Banská Bystrica: Bacashihua - I. Ďatelinka, Šmach, Ivan Majeský, Pujacs, Gründling, V. Čížek, Bajaruns, Sandgren - Majdan, Bast, R. Tománek - Hvila, Kytnár, Gillies - Matoušek, Zigo, Lunter - Bezúch, Handzuš, Bortňák



Úvodné minúty pripomínali šachovú partiu, ale čoskoro začali mať domáci viac z hry. Nitrania ktorí nastúpili bez produktívneho útočníka Blackwatera, v útoku zbytočne nekombinovali a nahadzovali puky do predbránkového priestoru, kde boli nebezpeční. Prvú presilovku však hrala pri vylúčení Ručkaya Banská Bystrica a v 9. min rozkrútila pred domácou bránkou poriadnu kolotoč. Paradoxne však gól padol na druhej strane a krásny. V rýchlom protiútoku a ukážkovej spolupráci Becu s Kutálkom druhý menovaný zakončil do prázdnej bránky - 1:0. Bol to ôsmy Kutálkov gól v play-off. Vzápätí si zahrali prvýkrát presilovku Nitrania a americký obranca Milam z dobrej pozície vyskúšal pozornosť krajana Bacashihuu. Druhý gól Nitry bol na spadnutie aj v 14. min, keď strelu Ručkaya zastavila až žŕdka hosťujúcej bránky. V závere prvej tretiny mal ešte príležitosť Štefanka, ale skóre sa už v úvodnej časti hry nezmenilo. Aj presilovku na začiatku druhej tretiny zahrali hostia dobre, ale opäť nedali gól. Tentoraz však aspoň neinkasovali. Banskobystričania boli aj naďalej aktívni a odmeny sa dočkali v polovici zápasu, aj keď gól to bol dosť šťastný. Puk sa po strele Šmacha odrazil od korčule Hvilu do bránky Nitry. Keďže to nebol vedomý zásah korčuľou, gól bol uznaný. V 34. min mohli hostia ísť do vedenia, ale v prečíslení dvoch proti jednému Majdan mieril len do žŕdky. Ďalšiu žŕdku pridal, tentoraz na domácej strane, na začiatku tretej tretiny Štefanka.

V 43. min šiel druhýkrát v zápase na trestnú lavicu Handzuš a domáci to potrestali. Obranca Milan strelou bez prípravy od modrej prestrelil všetko pred sebou vrátane Bacashihuu - 2:1. V 51. min mal tutovku na hokejke Macík na 3:1, ale Bacashihua bol proti. Na opačnej strane prakticky z protiútoku mohol vyrovnať Lunter, ani on neuspel. Päť minút pred koncom tretej tretiny bystrický kapitán Kytnár tvrdým zákrokom poslal na ľad Podhradského a v zápase predčasne skončil. Nastala päťminútová presilovka Nitry a v nej už po niekoľkých sekundách po peknej kombinácii domácich predčasné rozuzlenie z hokejky Slováka - 3:1.

Súvisiace články