Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Popularita hokeja v africkej Keni rastie, aj vďaka Slovákom
Zdielať na
Hokej

Popularita hokeja v africkej Keni rastie, aj vďaka Slovákom

NAIROBI / Slováci hrávajú hokej aj v trópoch. A pomerne úspešne Miestni hráči z nich nedokážu spustiť oči. Po priateľských zápasoch nacvičujú na ľade “slovenské” grify. Slováci zasa majú pred africkými hokejistami rešpekt. Hrajú totiž nečakane tvrdo.

V tropických horúčavách je hokej príjemným osviežením. Holdujú mu aj Slováci v kenskom Nairobi. Chodievajú si zahrať na plochu, ktorá je jediná v celej východnej Afrike. "Chalani, s ktorými hrávam doma, mi neverili, že tu nájdem ľad," hovorí Slovák žijúci v Keni Andrej Kulich.

"To, že sa tu dá hrať hokej som zistil predtým ako sme sem prišli. Nebola to podmienka nášho sťahovania, ale tešil som sa," dodáva ďalší Slovák Marcel Kaba.

"Sme tu štyria Slováci a chodia sem aj Fíni, Kanaďania, Američania, aj Rus je tu. A tiež domáci Keňania. Dokonca sem chodia hrať aj dievčatá a ženy, tak je to pestré," hovorí Ľubomír Oláh.

Miestni hokej objavujú

Kým Slováci na ľade v rovníkovej Afrike hviezdia, miestni hráči čaro ľadového hokeja ešte len objavujú. Odrastajú však na tvrdom pozemnom hokeji. Aj preto majú našinci pred kenskými hokejistami rešpekt. "Z niektorých som prekvapený, že sa vôbec vedia korčuľovať. Nie je to ich šport," hovorí Ľubomír Oláh.

"Sú kvalitní hlavne čo sa hry do tela týka," dodáva Slovák žijúci v Keni Andrej Kulich.

Popularita rastie

Popularita ľadového hokeja v Keni rastie aj vďaka slovenským hráčom. Ešte ale potrvá nejaký ten rok, kým v tropickej Keni zostavia národný hokejový tím. Tvrdí to aj najskúsenejší miestny hokejista.

"Hrám už päť rokov. K ľadovému hokeju ma priviedol kamarát z Kanady. Pre Keňanov je to drahý šport. Nedá sa zohnať výstroj a nemáte vlastne ani poriadne s kým hrať," hovorí kenský hokejista Ben Azegere.

Pozrite si reportáž Silvie Mabeny z Nairobi:

Zdielať na

Súvisiace články