Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pre Višňovského prioritou NHL. KHL vypúšťa z plánov!
Zdielať na

Pre Višňovského prioritou NHL. KHL vypúšťa z plánov!

BRATISLAVA / Slovenský hokejista a hráč tímu NHL New York Islanders Ľubomír Višňovský uviedol na utorkovom popoludňajšom stretnutí so zástupcami médií v Bratislave, že kontakty s predstaviteľmi rakúskeho KAC Klagenfurt boli iba v informačnej rovine a prioritou pre neho zostáva účinkovanie v NHL.

"Do prvého júla som hráčom Islanders, nemôžem rokovať s inými klubmi," vyjadril sa 38-ročný skúsený obranca (nar. 11. augusta 1976) a pokračoval: "Je to príjemné, keď nejaký tím má záujem o hráčov. Ľudia z Klagenfurtu sa boli pozrieť v zámorí. Môj rakúsky klubový spoluhráč Michael Grabner mi povedal, že by mi súťaž EBEL mohla vyhovovať, nie je taká náročná, sú tam slušné podmienky. Konkrétne, napríklad o zmluve či platových podmienkach, sme sa však vôbec nerozprávali. Iba som sa informoval o súťaži a základných veciach, čisto len v teoretickej rovine, ako by to vyzeralo, keby som išiel do Klagenfurtu. Nejaké médiá do novín uverejnili, že som s KAC rokoval. V pondelok sa mi ozval generálny manažér z Klagenfurtu a ospravedlňoval sa mi, že takéto niečo vzniklo a zverejnilo sa. Zdôraznil mi, že z ich strany nič oficiálne nevyšlo. Následne mi volali z Islanders i môj agent - ja som im povedal, že išlo o nedorozumenie. Pochopiteľne, Klagenfurt nie je jediný klub, ktorý ma kontaktoval z Európy."

Rodák z Topoľčian mal s Islanders doteraz zmluvu na priemerne 4,75 milióna dolárov ročne, jej platnosť sa uzavrela po poslednom zápase sezóny 2014/2015, v ktorej bol so 6 miliónmi spoločne s Johnom Tavaresom najlepšie plateným hráčom tímu z Long Islandu. "Mám viacero ponúk, čakám, čo bude. Chcem si toto leto užiť, vôbec sa s tým nezaťažovať. Moju situáciu začnem riešiť v júli či auguste," skonštatoval majster sveta z roku 2002 a držiteľ troch vzácnych kovov zo svetových šampionátov (ešte aj striebro z roku 2000 a bronz na MS 2003) Ľ. Višňovský a doplnil, že jednoznačnou prioritou je pre neho ďalšie účinkovanie v NHL: "Z New Yorku mi niečo ponúkli. Bol to prvý nástrel, ale zatiaľ sme sa nedohodli. Rokujeme o zmluve na rok. Rátam samozrejme s tým, že s platom pôjdem dole. Uvidím podľa ponuky. Myslím si, že hokejovo na NHL ešte stále mám. Keby som v budúcom ročníku odohral 60 či 65 stretnutí základnej časti, bol by som spokojný."

Slovenský zadák vyškrtol Kontinentálnu hokejovú ligu zo svojich plánov. "Priznám sa, že v KHL by som už veľmi nechcel hrať. Z hľadiska cestovania je to dosť náročné, ja som sa už nacestoval až-až. V NHL je to v rámci dopravy oveľa jednoduchšie a ľahšie. Keďže by som to už nechcel absolvovať, KHL vypúšťam. Prioritou je pre mňa NHL a v prípade, že by to nevyšlo, tak pôsobenie v Európe. Rozmýšľal som aj o úplnom konci činnosti, ale play-off ma bavilo, rád by som pokračoval v zámorí v NHL. Rozhodne o tom najmä môj zdravotný stav a rodina. Manželka z toho nie je nadšená, že ešte chcem hrať. Mal som však slušnú túto sezónu, boli v nej síce aj hluché obdobia, no celkovo som spokojný. New Yorku sa darilo, pre Islanders úžasná sezóna. Veľa sme vyhrávali, mali sme svoju silu a kvalitu, v tíme bola pohoda."

Višňovský odišiel do zámoria po majstrovstvách sveta 2000 v Petrohrade, najskôr hral za Los Angeles Kings, neskôr za Edmonton, Anaheim a v Islanders je od lockoutu v roku 2012. V ročníku 2014/2015 odohral v základnej časti NHL 53 duelov s bilanciou 5 gólov a 15 asistencií, v play-off pridal v štyroch súbojoch dve asistencie. Ročník nedohral pre otras mozgu po nešetrnom zákroku Toma Wilsona z Washingtonu.