Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenská rozprávka! Všetko zmenil víťazný zápas proti Fínom
Zdielať na

Slovenská rozprávka! Všetko zmenil víťazný zápas proti Fínom

TORONTO / Slováci mali pred svetovým šampionátom dvadsaťročných hokejistov v Montreale a Toronte skromný cieľ - vyhnúť sa bojom o záchranu v elitnej kategórii.

"Keď sme prišli do Kanady, bolo to ako každý rok. Chceli sme zdolať jedného súpera typu Švajčiarsko alebo Nemecko, aby sme nemuseli hrať o záchranu," povedal útočník Samuel Petráš pre kanadské médiá.

Keď zverenci trénera Ernesta Bokroša splnili základný cieľ (v základnej skupine zdolali okrem Nemcov /5:2/ aj obhajcov titulu Fínov /2:1/), zatúžili po prekvapení vo vyraďovacej časti. Takticky výborne zvládli štvrťfinále proti sebavedomým Čechom (3:0) a ani päťgólový prídel od Kanaďanov (1:5) ich nezastavil v ceste za medailovým snom. Víťazstvo 4:2 nad Švédmi znamená slovenský návrat do „doby bronzovej“ po 16 rokoch. Kanada zostala, bronz tiež, len Winnipeg vystriedalo Toronto.

"Je to najkrajší moment môjho života. Medailu najprv zavesím na krk svojim rodičom. Otec aj mama urobili pre mňa veľmi veľa. Bude to najmä pre nich,“ dodal Petráš.

Hrdinom slovenského tímu nielen v zápase o bronz, ale aj počas celého turnaja bol brankár Denis Godla. Obľúbili si ho dokonca aj kanadskí fanúšikovia, ktorý jeho výkon v semifinále odmenili potleskom v stoji a skandovaním jeho mena. "Náš druhý zápas na turnaji proti Fínom všetko zmenil. Stále to bol len začiatok a my sme sa rozbehli," podotkol Godla. K ováciám kanadských fanúšikov na jeho adresu poznamenal: "Je to neuveriteľný pocit byť takto oslavovaný v hale, akou je Air Canada Centre. Ďakujem všetkým Kanaďanom.“

Slovenskí hokejisti si počas púte turnajom čoraz viac uvedomovali obrovskú podporu fanúšikov z domova. Tá sa znásobovala každým víťazným zápasom. "Veľa ľudí nám posielalo esemesky so želaním šťastia. A každý sa pozeral na nás v televízii. Viem o tom, že štvrťfinálový zápas proti Česku mal 40-percentnú sledovanosť. Je to neuveriteľný pocit, keď viete, že toľko ľudí stojí za vami,“ dodal Petráš.

Server TSN pripomína, že Slovensko má len 11 300 registrovaných hráčov a 64 hokejových štadiónov. Kanaďania si však rovnako všimli, že až 13 hráčov z Bokrošovho výberu hralo v tejto sezóne najvyššiu slovenskú súťaž ako súčasť projektu HK Orange 20, kde si merali sily s najlepšími mužstvami v krajine. "Nečakal som, že sa to pre nás skončí medailovo. Brali sme to zápas po zápase a dočkali sa odmeny. Vedeli sme, že máme solídnu defenzívu. Vedeli sme však aj to, že ak chceme byť úspešní, musíme hru otvoriť, hrať ofenzívne a strieľať góly. Podarilo sa nám to,“ povedal Bokroš pre Canadian Press.

Súvisiace články