Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bronzové Slovensko! Húževnatých Švédov zdolalo 4:2
Zdielať na

Bronzové Slovensko! Húževnatých Švédov zdolalo 4:2

Zdroj: Andre Ringuette / HHOF-IIHF Images

TORONTO / Je to tu! Ďalší pamätný deň slovenského hokeja!

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov získala na majstrovstvách sveta juniorov v Kanade bronzové medaily. V pondelkovom stretnutí o 3. miesto v Toronte zdolali zverenci Ernesta Bokroša po veľkom boji Švédsko 4:2. Slováci získali na svetovom šampionáte dvadsaťročných druhý cenný kov v histórii, v roku 1999 sa vo Winnipegu tešili rovnako z bronzu. Aj vtedy v súboji o 3. miesto zdolali Švédsko (5:4).

Slovenskí juniori okolo kapitána Martina Réwaya predviedli aj v poslednom vystúpení na turnaji zodpovedný a kolektívny výkon. Začali veľmi aktívne, bojovali o každý puk a v úvode strelili Šoltés a Rosandič dva rýchle góly. Švédi ešte do konca prvej časti hry vyrovnali skóre, o výsledku však rozhodol presilovkový gól Skalického, na ktorý tri korunky už nedokázali odpovedať. Bodku za zápasom dal do prázdnej bránky Koyš. Kapitán Martin Réway zaznamenal v zápase tri asistencie, opäť veľkou oporou mužstva bol brankár Denis Godla. Švédom nevyšiel záver turnaja, v základnej skupine nestratili ani bod. V semifinále však prehrali s Rusmi a v zápase o bronz so Slovákmi.
Slovensko sa so Švédskom na MS do 20 rokov stretlo šestnástykrát v histórii a dosiahlo štvrté víťazstvo (bilancia 11-1-4).

Za najlepšieho slovenského hráča v zápase proti Švédsku vyhlásili brankára Denisa Godlu, ktorý si opäť vypočul mohutné ovácie kanadského publika. Godla si spoločne s Christiánom Jarošom a Martinom Réwayom zároveň prevzal ocenenie pre najlepších slovenských hráčov na turnaji.

Zverenci Ernesta Bokroša zakončili turnaj s bilanciou štyri víťazstva a tri prehry. Zdolali všetkých európskych protivníkov - Fínsko, Nemecko, Česko a Švédsko, prehrali s oboma zámorskými mužstvami - dvakrát s Kanadou a raz s USA. Medaily na krk im zavesil aj generálny sekretár Slovenského zväzu ľadového hokeja Otto Sýkora. Kapitán mužstva Martin Réway napodobnil pri medailovom ceremoniáli Miroslava Šatana zo zlatých MS 2002 vo Švédsku, po prevzatí trofeje za 3. miesto zhromaždil okolo seba celé mužstvo a až následne ju zdvihli spoločne nad hlavu. Hráči si potom s nadšením zaspievali slovenskú hymnu.

MS hokejistov do 20 rokov - o 3. miesto (Toronto):

Švédsko - Slovensko 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)

Góly: 11. W. Nylander (Holmström, Aho), 17. Lööke (Ehn) - 3. Šoltés (Lantoši), 4. Rosandič (Réway, Skalický), 43. Skalický (Réway, Černák), 60. Koyš (Réway)
Vylúčení: 2:3 na 2 min, navyše: 40. Bergman (Švéd.) 5+DKZ za nedovolené bránenie, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin (obaja Rus.) - Mills (Kan.), Ritter (USA), 13 625 divákov.

Švédsko: Söderström - Hagg, Bergman, Lagesson, Aho, Forsling, Norell, Englund - Blidh, de la Rose, A. Karlsson - W. Nylander, Lindblom, Holmström - Kempe, Olofsson, Wallmark - Lööke, Ehn, Bristedt
Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Jendroľ, Pavúk - Skalický, Réway, Koyš - Cehlárik, Paulovič, Sukeľ - R. Bondra, Kabáč, Petráš - Lantoši, Šoltés, D. Rehák

Slováci v úvode zaskočili aktívnou hrou a vysokým napádaním Švédov a za aktivitu boli odmenení dvoma rýchlymi gólmi. V 3. min výborne napádal v obrannom pásme Švédska Lantoši, zblokoval rozohrávku súpera a Dávid Šoltés spomedzi kruhov otvoril skóre. O 39 sekúnd predviedol vynikajúcu prihrávku Réway, našiel Rosandiča, ktorý bekhendom oklamal brankára Söderströma a poslal puk druhýkrát do siete. Slováci hrali naďalej aktívne a vytvorili si aj ďalšie šance. Postupne sa do zápasu dostávali aj Švédi, na hre ktorých bolo vidieť veľké sklamanie zo semifinálovej prehry s Ruskom. V 11. min zachytili Švédi vyhodenie Holendu a po presnej kombinácii na jeden dotyk znížil William Nylander. Severania pridali na dôraze a po ďalšej zlej slovenskej rozohrávke z obrannej tretiny vyrovnal v 17. min Lööke. Slovensko mohol vrátiť do vedenia Réway. Švédi nepríjemne hrýzli a začali zvádzať veľký boj s Denisom Godlom.

V úvode druhej tretiny sa rútil na Söderströma osamotený Réway, ale nevyšiel mu pokus o blafák. Oba tímy pokračovali v kvalitnej ofenzíve, ale brankári boli dôležitými prvkami na oboch stranách. Dôležitý moment nastal v posledných sekundách druhej časti hry, keď po tlaku pred švédskou bránkou poslal Julius Bergman tvrdo na zem Patrika Koyša. Rozhodcovia ocenili zákrok trestom na päť minút a Slovensko presilovku dokázalo využiť.

V 43. min vyčaroval Réway prihrávku pre Skalického, ktorý z prvej medzi kruhmi poslal Slovensko opäť do vedenia.

Zverenci Ernesta Bokroša si dôsledne plnili defenzívne povinnosti a pomáhali brankárovi Godlovi, ktorý bol opäť oporou. Švédi sa nedokázali dostať k väčšej šanci. Slováci sa nespoliehali len na pozornú defenzívu, snažili sa aj o rýchle a nebezpečné protiútoky. Švédi vrhli v závere všetko do útoku, v čase 57:32 min odvolali brankára a hrali power-play. Pred Godlom horelo, ale v poslednej minúte vyviezol puk Réway a vyzval na presný zásah do prázdnej bránky Koyša, ktorý upravil na 4:2.

Súvisiace články