Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci v semifinále MS20! Mladým Čechom nedali šancu
Zdielať na

Slováci v semifinále MS20! Mladým Čechom nedali šancu

Zdroj: iihf

MONTREAL / Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov sa premiérovo od januára 2009 a len tretíkrát v histórii predstaví na juniorskom svetovom šampionáte v semifinále.

Zverenci trénera Ernesta Bokroša v piatkovom štvrťfinále na MS hráčov do 20 rokov v Montreale zdolali rovesníkov z Česka 3:0 a v nedeľňajšom zápase o postup do finále ich čaká v Toronte súboj s víťazom neskoršieho duelu Kanada - Dánsko. Slovenský tím teraz čaká presun do Toronta, v ktorom sa v hale Air Canada Centre uskutočnia všetky zápasy o medaily.

Zaujímavosťou je, že mladí Slováci si v semifinále doteraz zahrali iba na kanadských klziskách - v sezóne 1998/1999 vo Winnipegu napokon získali bronz a desať rokov neskôr v Ottawe skončili štvrtí.

Zápas v montrealskej hale Bell Centre začali lepšie mladí Slováci, no pribrzdilo ich vylúčenie kapitána Réwaya. Tím SR si potom vypracoval niekoľko šancí, no gólovo sa presadil v závere úvodnej dvadsaťminútovky Michal Kabáč. Po bezgólovej druhej časti sa v tretej Česi snažili minimálne o vyrovnanie, ale v 55. min pridal „poistku“ Peter Cehlárik. Definitívnu podobu výsledku dal v posledných sekundách v power-play kapitán Réway. Veľký podiel na víťazstve a postupe Slovákov mal aj brankár Denis Godla, ktorý zneškodnil všetkých 34 striel súpera.

Štvrťfinále MS 20 (Montreal):

Česko - Slovensko 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Góly: 18. Kabáč (Koyš), 55. Cehlárik (Rosandič, Lantoši), 60. Réway
Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gofman, Olenin - Lazarev (všetci Rus.), Mills (Kan.), 7696 divákov

Česko: Svoboda - Klok, Němeček, Štencel, Mašín, Košťálek, Ščotka, Baránek - Kämpf, J. Vrána, O. Kaše - Pastrňák, Zacha, Zdráhal - Mandát, Kubalík, M. Špaček- Voženílek, Marek Růžička, Gorčík
Slovensko: Godla - Černák, Rosandič, Jaroš, Holenda, Bačik, Hochel, Jendroľ - Réway, Lantoši, Cehlárik - Skalický, Sukeľ, Koyš - R. Bondra, Kabáč, Petráš - Šoltés, D. Rehák, Paulovič

Slováci hrali v oslabení už od 4. min, no vylúčenie kapitána Réwaya Česi nepotrestali a nedostali sa ani k šanci na skórovanie. V tej sa ocitol až v 7. min O. Kaše, no brankár Godla bol pripravený. Na opačnej strane pohrozil Cehlárik, ale jeho strelu zblokovala defenzíva súpera. V 14. min český gólman Svoboda v poslednej chvíli zachytil puk smerujúci za jeho chrbát, arbitri po porade s videorozhodcom rozhodli o tom, že sa nemenilo skóre. Prvý gól duelu prišiel až o päť minút neskôr, keď pokus Kabáča prešiel za bránkovú čiaru tímu ČR, čo schválili rozhodcovia po konzultácii s videocentrálou.

Na začiatku druhej časti si v presilovke Slováci nevypracovali vážnejšiu príležitosť a po chybe Koyša mohli inkasovať, no O. Kašeho zastavila konštrukcia bránky. Godla neskôr zneškodnil aj veľkú šancu Zdráhala či príležitosť Kämpfa s O. Kašem, druhý gól tímu SR nepridali Paulovič, Kabáč či R. Bondra.

Tretiu časť začala veľká šanca Pastrňáka, no slovenská defenzíva si so situáciou poradila. Na druhej strane v oslabení unikol Skalický, ale nepridal gólovú poistku. Nepochodil ani Sukeľ a potom si vytvoril tlak mladí Česi, pomohla im k tomu ďalšia presilovka. Po jej skončení brankár Svoboda „vychytal“ Lantošiho, no potom sa Slováci dočkali druhého presného zásahu. V 55. min sa po úspešnom vhadzovaní dostal puk od Lantošiho cez Rosandiča až k Cehlárikovi, ktorý ho na tretí pokus do bránky. Útočník švédskej Luley vzápätí trafil len do žŕdky a Réwaya od puku odstavila defenzíva súpera. V poslednej minúte pristúpil tréner českého výberu k hre bez gólmana a kapitán Réway gólom do prázdnej bránky spečatil na konečných 3:0.

Súvisiace články