Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Highlight: Prvé finále rozhodol pre Košice v nájazdoch Bartoš
Zdielať na

Highlight: Prvé finále rozhodol pre Košice v nájazdoch Bartoš

Zdroj: sita, Košice-Nitra 1.finále

KOŠICE / Domáci získali prvý finálový bod po víťazstve nad Nitrou až po samostatných nájazdoch. Ten bezpečne premenil Bartoš.

Hokej - Tipsport extraliga - Slovnaft play-off - finále - prvý zápas (hrá sa na štyri víťazstvá):

HC Košice - HK Nitra 4:3 po sam. nájazdoch (2:1, 0:1, 1:1 - 0:0, 1:0) - stav série 1:0

Góly: 2. Cebák (P. Bartoš), 17. Spilar (Bartoš, Štrbák), 43. Štrbák (Češík, Hrnka), rozhodujúci sam. nájazd P. Bartoš - 13. Tománek (L. Novák, Ordzovenský), 39. Lelkeš (L. Novák, Michal Novák), 57. H. Ručkay (J. Ručkay, Miroslav Kováčik)
Vylúčení: 3:5, navyše Bartánus 5+DKZ za bodnutie koncom hokejky, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Jonák, Müllner - Rovenský, Korba, 5212 divákov

Košice: Staňa - Macejko, Šeda, Cebák, Štrbák, Deyl, Klouček, Kolba - Svatoš, T. Marcinko, M. Bartánus - G. Spilar, P. Bartoš, Jenčík - Hrnka, D. Pašek, Matúš Chovan - Bicek, Češík, Sojčík - Skalický
Nitra: Kristan - König, Ordzovenský, D. Milo, Nádašdi, M. Novák, F. Kuzma, Bača, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, Tománek - J. Ručkay, Miroslav Kováčik, H. Ručkay - Martin Segľa, T. Chrenko, Bajtek - Piačka, Lelkeš, R. Mráz

Prvý gól finále padol už v 61. sekunde, pričom to bola aj prvá strela na nitriansku bránku. Obranca Cebák zaskočil Kristana - 1:0. Košičania hrali presilovku a v nej to postupne skúšali Sojčík, Pašek a Spilar, ale brankár hostí bol pozorný. V 7. min sa pokúšal o vyrovnanie Segľa, ale nepochodil takisto ako v 11. min Mráz. Nitra sa dočkala v 13. min, osamotený Tománek sa ocitol zoči-voči Staňovi a po sťahovačke dostal puk do bránky. Domáci boli aktívnejší, švihom vystrelil Spilar a po zakončení Pašeka nevedel Kristan, kde má puk. V 16. min mohli domáci inkasovať v oslabení, Tománek však ich chybu nepotrestal a vzápätí z protiútoku sa nepresadil Marcinko. V presilovke v 17. min však sadla strela Spilarovi a Košice viedli - 2:1. Ešte pred koncom prvej tretiny vyprášil v presilovke Staňov betón po tvrdej rane od modrej Michal Novák.

V 27. min sa po faule na Ordzovenského skončilo stretnutie pre Bartánusa. Nitra však z presilovky nevyťažila nič. V 32 min to spoza hráča skúšal Marcinko, Štrbákovu jedovatú strelu od modrej vyrazil Kristan. V 34. min mal hosťujúci Segľa nepresnú koncovku, vzápätí mal vyrovnanie na hokejke Tománek, ale jeho pokus skončil na Staňovi. Nitra vymazala jednogólové manko v 39. min. V oslabení sa dostal do prečíslenia Lukáš Novák, našiel pekne Lelkeša a ten vyrovnal na 2:2.

V 3. min tretej tretiny domáci kapitán Štrbák bekendom nahadzoval puk na nitriansku bránku a ten skončil za Kristanovym chrbtom - 3:2. V 47. min mal dobrú priležitosť Jenčík, ten istý hráč mohol skórovať aj v 50. a aj v 52. min. V 55. min sa zázračným zákrokom zaskvel Kristan, ktorý vychytal Jenčíka. Nitra aj po tretí raz v zápase dokázala vyrovnať, v 57. min našiel J. Ručkay svojho brata H. Ručkaya a ten nedal Staňovi šancu. Hostia mohli rozhodnúť ešte v riadnom hracom čase, ale L. Novák a potom aj Chrenko stroskotali na Staňovi.

V predĺžení boli aktivnejší domáci, ale pokusom Spilara a Marcinka chýbala presnosť, a tak rozhodli samostatné nájazdy.

Anton Tomko (tréner Košíc): "Neustále sme vyhrávali, ale vždy sme urobili chybu a súper vyrovnal. Za stavu 3:2 sme mali dobrú príležitosť odskočiť na rozdiel dvoch gólov. Ak by sme viedli 4:2, mohli sme duel vyhrať už v riadnom hracom čase. Teraz už to nie je dôležité, máme za sebou prvý úspešný krok, vedieme 1:0 na zápasy a to je podstatné. Dnes nám pomohli aj diváci, cítili sme ich na striedačke a verím, že v ďalších súbojoch prídu ešte vo väčšom počte. Nájazdy nepovažujem za lotériu, ale za umenie streliť gól. Hráč to musí vedieť, aj keď potrebuje i šťastie. Teraz nás čaká regenerácia a pripravíme sa na ďalší duel, v ktorom sa musíme vyvarovať chýb, ktoré sme urobili dnes."

Antonín Stavjaňa
(tréner Nitry): "Podarilo sa nám trikrát dotiahnuť košické vedenie, potom sme mali aj ďalšie šance, ale stroskotali sme na pozornom Staňovi. V penaltovom rozstrele sme nedali gól. Mrzí ma, že sme nepremenili šance, vyložených sme mali niekoľko. Ak chceme uspieť v Košiciach, tieto príležitosti musíme premieňať."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články