Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Highlighty: Košičan Jenčík rozhodol v Nitre, Žilina zdolala Piešťany
Zdielať na

Highlighty: Košičan Jenčík rozhodol v Nitre, Žilina zdolala Piešťany

Zdroj: sita, radosť Košíc v Nitre

NITRA / V hustom šlágri hokejovej Tipsport extraligy vyhrali Košice v Nitre jediným gólom Jenčíka.

Hokej - Tipsport extraliga - 48. kolo:

HK Nitra - HC Košice 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 10. R. Jenčík (M. Bartánus)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: M. Novák 10 min za údery - Klouček 10 min za údery a 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Müllner, Stano - Sčensný, Šefčík, 3600 divákov

Nitra: Lakosil - D. Milo, Nádašdi, P. König, Ordzovenský, M. Novák, F. Kuzma, Ďurkech - J. Ručkay, Miroslav Kováčik, H. Ručkay - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - Pupák, T. Chrenko, M. Segľa - R. Mráz, Lelkeš, Bajtek - Piačka
Košice: Staňa - Kolba, Klouček, Deyl, Štrbák, Cebák, Šeda, Matúš Chovan, M. Macejko - Bicek, Češík, Sojčík - M. Bartánus, P. Bartoš, R. Jenčík - Svatoš, T. Hrnka, Borecký - Hinďoš, Boltun, Jokeľ

Šláger kola začali pred vypredaným hľadiskom lepšie domáci. Obrovskú šancu Lelkeša zneškodnil pozorný Staňa a onedlho koncovka Miroslava Kováčika skončila iba na žŕdke. Hostia trpezlivo vyčkávali na svoju šancu a tá prišla v polovici prvej tretiny. Na domácej strane sa najskôr neujala tutovka Nádašdiho, následne na opačnej strane ukázal domácim hokejistom ako sa nakladá s gólovými šancami Jenčík - 0:1. Zverenci Antonína Stavjaňu boli síce aj v ďalšom priebehu úvodnej dvadsaťminútovky aktívnejší, ale do kabín odchádzali s jednogólovým mankom.

Vo fantastickej atmosfére domáci neúnavne "klopali" na košické hradby aj v strednej časti. Na výbornom gólmanovi Staňovi si postupne vylámali zuby Lukáš Novák, Roman Tománek aj Tomáš Chrenko. Staňa výrazne podržal svoj tím aj v polovici zápasu pri dvojnásobnej presilovke Nitry a keďže v závere druhého dejstva sa neujala ani príležitosť hosťujúceho Svatoša, po dvoch tretinách svietilo na ukazovateli chudobné skóre 0:1.

Na začiatku tretej tretiny mohol poslať Košice do dvojgólového náskoku Jenčík, ale radosť z druhého presného zásahu v stretnutí mu pokazil výborný gólman Nitry Lakosil. Hokejisti spod Zobora v ďalšom priebehu vystupňovali svoj tlak, ale do zúfalstva ich privádzal bezchybný výkon brankára Staňu. Ten gumoval šance Nitry ako na bežiacom páse. Svoje ostrie si postupne vylámali Mráz, Lukáš Novák aj ostrostrelec Tománek. Nitra skúsila v závere aj hru bez brankára, ale márne. Košice svoj tesný náskok ustrážili a spod Zobora si odviezli cenné tri body.

Antonín Stavjaňa (tréner Nitry): "Chceli sme uspieť, preto sme museli hrať obetavo. Sklamali sme však strelecky. V úvode sme boli lepší, no po inkasovanom góle hráči vypadli z tlaku a bez gólov sa uspieť nedá. Prehra nás mrzí, ale verím, že sa pozbierame a v ďalších kolách sa nám bude dariť viac. Nie sme rocková skupina, aby sme stále vyhrávali."
Anton Tomko (tréner Košíc): "Do Nitry sme pricestovali s cieľom vrátiť súperovi prehru z nášho ľadu. Dali sme prvý gól a to nás nakoplo. Ustáli sme aj dlhú presilovku Nitry piatich proti trom, čo bol ďalší dôležitý faktor. Postavilo nás to na nohy, dalo nám to psychické sily a sme radi, že sme v závere napriek snahe domácich dokázali udržať tesný náskok. Sme radi, že sme Nitre opäť bodovo odskočili."

MHC Mountfield Martin - HK Poprad 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)

Góly: 2. Važan (Themár, Kolena), 31. I. Ďatelinka, 50. L. Klíma (J. Cíger), 52. Galamboš (Markovič, J. Suja) - 45. Mlynarovič (Kurali, A. Kroták)
Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Jura - Tvrdoň, Výleta, 1500 divákov

Martin: J. Čech - A. Novotný, Matejka, I. Ďatelinka, Rusina, Tupý, Brcko - Markovič, Galamboš, J. Suja - L. Klíma, Fujerík, J. Cíger - Themár, Kolena, Važan - Šugár, Dírer, Zlocha ml.
Poprad: Sidor - Gáborčík, D. Brejčák, Fabian, Kurali, Makovský, Dinda, Látal - T. Sýkora, Ľ. Vaic, A. Lapšanský - Matúš Paločko, A. Kroták, Mlynarovič - Drábek, Štrauch, S. Takáč - Gápa, Belluš, M. Nagy

Martinčanom vyšiel úvod zápasu. Už v 91. sekunde vrátil pohotovo Važan Sidorom odrazený puk do bránky a poslal "kosačky" do vedenia 1:0. Tento moment udal tón prvej tretine. Obe mužstvá dobre korčuľovali a utvárali si dostatok príležitostí na streľbu. "Kamzíky" pôsobili hokejovejším dojmom, ale nadšene hrajúci domáci enormnou bojovnosťou držali s favoritom krok. V 12. min sa predral až pred Čecha Paločko, ale puk z jeho hokejky skončil na žŕdke O tri minúty si nakorčuľoval pred brankára hostí Fujerík, ale nepridal gólovú poistku.

Aj v druhej tretine videli diváci zaujímavý hokej. V 22. min chýbalo Markovičovej paráde iba presnejšie zakončenie. O minútu na druhej strane sa v skrumáži pred Čechom nezorientoval Sýkora. Dobre hrajúci Martinčania dostali v polovici zápasu hostí pod tlak. Ďatelinka poslal zblízka na dvakrát "kosačky" do dvojgólového náskoku. V 34. min Sidor iba s námahou chytil pohotovú Klímovu strelu.

V úvode tretej tretiny sa mohli vrátiť "kamzíci" do zápasu, ale Paločko trafil iba do žŕdky a Kroták neposlal odrazený puk do odkrytej bránky. V 43 min chytil Sidor ďalšiu Klímovu strelu. V 45. min hrali hostia presilovku a Mlynarovič strelil kontaktný gól - 2:1. Opraty však naďalej držali v rukách domáci, v 50. min premenil Klíma svoju tretiu šancu a vrátil domácim dvojgólové vedenie - 3:1. O dve minúty sa presadil aj Galamboš. Martin zdolal Poprad po prvýkrát v sezóne.

Daniel Babka (tréner Martina): "V prvej tretine sme striedali lepšie chvíľky s horšími momentmi. Hoci sme išli do vedenia, nebolo to z našej strany ono. Potom sme si cez prestávku niečo vysvetlili, dostali sme sa do vedenia 2:0 a následne sme sa upokojili. Keď súper v tretej tretine znížil, začali sme sa trochu strachovať o výsledok. Výrazne nám pomohol tretí gól a po štvrtom presnom zásahu sa dostali hráči do zbytočnej eufórie."
Vladimír Turan
(tréner Popradu): "V úvodnom striedaní sme mali veľkú šancu, ale potom sme zbytočne inkasovali. Viazla nám kombinácia, ale potom sme si utvorili tlak a prepadli sme v koncovke. V tretej tretine sme síce strelili kontaktný gól, ale po našich hrubých chybách sme ešte dvakrát inkasovali. Domáci si víťazstvo zaslúžili, lebo hrali s oveľa väčším srdcom a zápalom ako naši hráči."

MsHK DOXXbet Žilina - ŠHK 37 Piešťany 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)

Góly: 9. Marek Slovák, 33. Kalla (Drevenák), 42. Klouda (R. Tomas, Ďurák), 55. Valášek (Drotár) - 25. T. Melichárek (Drgoň, V. Nemec)
Vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, rozhodovali: T. Orolín - Gajan, Holienka, 983 divákov

Žilina: Peksa - Leško, Martin Chovan, Ďurák, E. Bagin, Ostrčil, Marcel Šterbák - Kalla, T. Varga, Marek Slovák - A. Lipovský, Klouda, R. Tomas - Drevenák, Valášek, Drotár
Piešťany: Tomek - Rais, Brňák, Drgoň, R. Filip, Bučka, Cuník, Škadra, A. Hruška - Lušňák, Holovič, Stupka - T. Melichárek, Mišura, V. Nemec - S. Saliji, Hamrák, Chylo - Haring, Peško, Románek

Vstup do zápasu mali lepší domáci hokejisti. V 2. min strieľal Klouda, o dve minúty neskôr Tomas a následne Šterbák. Brankár si však so streleckými pokusmi poradil. V 9. min putoval na trestnú lavicu nový hráč v drese Žiliny Drotár. Boli to však domáci, ktorí zásluhou Slováka išli do vedenia. O päť minút bol vylúčený ďalší Žilinčan Chovan. Tlak Piešťan bol veľký, ale Peksa svoj tím podržal. V 18. min korčuľoval sám na bránku Lipovský, ale blafákom nepokoril hosťujúceho gólmana. Nevyužité zostali i dve strelecké príležitosti Drotára v závere tretiny.

V úvode druhej tretiny strelu Melichárka z ľavej strany Peksa vytlačil betónom. V 24. min išiel na trestnú lavicu domáci Valášek, Piešťany 47 sekúnd pred uplynutím jeho trestu vyrovnali, keď sa presadil Melichárek. Následné vylúčenie hosťujúceho Bučku domáci nevyužili, keď nezištnú prihrávku Kloudu Ďurák trestuhodne zahodil. V 33. min dotlačil puk za Tomekov chrbát Kalla.

Žilinčania mali v úvode záverečnej tretiny 82 sekundovú početnú prevahu 5 proti 3. Po 45 sekundách Klouda zľava nedal Tomekovi šancu a Žilina išla do vedenia 3:1. Hostia pridali, ale výsledkom bola len šanca Stupku v 54. min. Potom sa hral priemerný hokej na obidvoch stranách. Divákov dostala do varu akcia Vargu s Kallom v 51. min, Tomek bol však pozorný. V 55. min unikol po ľavej strane Valášek a parádnou strelou pečatil víťazstvo "havranov".

Martin Groma (tréner Žiliny): "Do zápasu sme vstúpili aktívnou hrou, išli sme do vedenia. Na začiatku druhej tretiny to bol z našej strany útlm. V záverečnej sme taktickou hrou dali góly a udržiavali výsledok. Súper, aj keď nebol nebezpečný, hral aktívne, ale my sme disciplinovaným výkonom zvíťazili."
Milan Klement (tréner Piešťan): "Ťažko sa mi hodnotí tento zápas. Bol to zlý výkon z našej strany, až na pár momentov v druhej tretine, keď sme dali kontaktný gól. Celkový výkon bol zlý, ale nie zo strany jednotlivcov, zle zahralo celé mužstvo."

Dukla Trenčín - HK 36 Skalica 5:6 po sam. nájazdoch (1:0, 2:3, 2:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 18. T. Lipták (Šimíček), 31. O. Mikula (Róbert Petrovický), 32. Róbert Petrovický (Komínek, O. Mikula), 43. T. Lipták (O. Rusnák), 54. Komínek (O. Mikula, A. Nagy) - 34. L. Kozák (Kutálek, Šátek), 34. R. Kropáč (M. Sloboda, Stieler), 36. Kutálek (Stieler, Šátek), 51. Obdržálek (R. Školiak, Kudrna), 59. Kudrna (Kutálek, L. Kozák), rozhodujúci sam. nájazd: Obdržálek
Vylúčení: 9:10 na 2 min, navyše: Barák (Skalica) 10+DKZ za nešportové správanie, presilovky: 2:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lauff - Bogdaň, Jobággy, 1146 divákov

Trenčín: A. Nagy - Pozník, Bobček, Novajovský, Čerešňák, M. Habšuda, M. Nemčík, Ryzák - O. Mikula, Róbert Petrovický, Komínek - T. Klíma, Troliga, Koyš - Kútny, M. Toman, D. Hudec - Šimíček, O. Rusnák, T. Lipták - od 21. Michal Hlinka
Skalica: M. Lipovský - Barák, Vyrůbalík, Luža, Trška, L. Kozák, Staňo - Kudrna, R. Školiak, Obdržálek - Kutálek, B. Mráz, Šátek - M. Sloboda, Stieler, R. Kropáč - B. Jankovič, M. Preisinger, F. Novák

Rozháraný hokej v prvej tretine nemal príliš čím zaujať, priveľa nepresností a primálo ucelených akcií bolo iba odrazom postavenia oboch tímov v tabuľke. V 18. min sa napriek tomu domáci ujali vedenia, Šimíčkovu strelu z rohu klziska šikovne tečoval pred bránkou Lipták.

V polovici stretnutia Trenčín zintenzívnil tlak a krátko po skončení presilovky o dvoch hráčov, ešte stále v početnej výhode, zvýšil náskok dorážkou Mikula po závare pred bránkou. O poldruha minúty domáci zužitkovali ďalšiu presilovku takým spôsobom, že po vyšachovaní súperovej obrany zakončoval Petrovický do odkrytej bránky - 3:0. Potom sa však o slovo dôrazne prihlásili aj hostia a tromi gólmi v rozpätí 134 sekúnd vrátili skóre do pôvodného nerozhodného pomeru. Najskôr v 34. min využil delovkou od modrej presilovku Kozák a potom hrubými chybami domácich ponúknuté sólové nájazdy zužitkovali efektívnymi blafákmi Kropáč i Kutálek - 3:3.

Dramatická zápletka zápasu vyvrcholila až v tretej tretine. V 43. min Lipták sebaistou strelou z ľavého kruhu opäť vsietil vedúci gól Trenčína, vzápätí však domáci nič nevyťažili z viac ako jeden a pol minútovej početnej prevahy o dvoch hráčov. Ako treba ísť na takúto hernú situáciu, predviedla onedlho Skalica, keď v 51. min vyrovnal presilovkovou delovkou do šibenice Obdržálek. V 54. min našla prihrávka lobom z obranného pásma Komínka, ktorý práve vybehol z trestnej lavice a domáci útočník svoj nájazd rutinérsky gólovo zakončil. Šesťdesiatdva sekúnd pred treťou sirénou, počas začínajúcej hry Skalice bez brankára stihol predsa len ešte vyrovnať Kudrna, takže nervydrásajúci súboj pokračoval predlžením. V ňom síce hrali hostia presilovku, ale neúspešne, takže sa muselo rozhodnúť až v záverečných samostatných nájazdoch. V nich skóroval iba Obdržálek, takže Skaličania dokonali svoj obrat v zápase až do úplného konca.

Milan Staš (tréner Trenčína): "Dôležitosť zápasu nám v prvej tretine zväzovala ruky aj nohy a hoci sme túto časť vyhrali, Skalica v nej bola lepšia. V druhej tretine sa nám podarilo využiť ponúknuté presilovky, ale za stavu 3:0 sme poľavili a súper dokázal trestať naše individuálne chyby. V tretej tretine sme síce ešte dvakrát viedli, ale ukázalo sa, že niektorí hráči takéto náročné stretnutia nezvládajú a pod tlakom robia rozhodujúce chyby. Je veľká škoda, že sme nedokázali zvíťaziť, pretože body potrebujeme ako soľ. Chápem, že niektorí hráči nemajú dostatok skúseností, ale v takom prípade musia hrať jednoducho, na čo príliš často zabúdajú a doplácame na to, pretože naši súperi dokážu tie chyby využívať."
Andrej Výboh (tréner Skalice): "Boli sme si vedomí veľkej dôležitosti tohto stretnutia a chceli sme v ňom zvíťaziť. Od začiatku zápasu sme boli strelecky aktívnejší, ale v druhej tretine sa domáci gólmi v presilovkách ujali výraznejšieho vedenia. Tento nepriaznivý stav sme však dokázali odvrátiť a hoci v tretej tretine Trenčín ešte využil niektoré naše chyby, bojovným a tímovým výkonom sme nakoniec v riadnom hracom čase vydolovali aspoň remízu. Teší nás, že na siedmy pokus sa nám konečne podarilo zvíťaziť v samostatných nájazdoch a mohli sme si tak pripísať cenné body."

HC‘05 Banská Bystrica - HKM Zvolen 7:1 (1:0, 3:0, 3:1)

Góly: 2. White (R. Konečný), 31. Kafka (Macháček, Kadura), 34. M. Hudec (Saracino, Kafka), 35. White (M. Hudec, Lunter), 52. Lamper (Kadura, Koma), 52. Kafka (Heizer), 59. James Martin (Lunter, Kafka) - 46. Bortňák (Safronov)
Vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše: Síkela (Zvolen) 5+DKZ za seknutie, presilovky: 4:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: M. Novák, Jonák - M. Orolín, Kacej, 2077 divákov

Banská Bystrica: Kalemba - Lepine, Saracino, James Martin, Macháček, Koma, Bambúch, Rosandič, Kania - M. Hudec, White, R. Konečný - Kafka, Heizer, Kadura - Lamper, Zigo, Lunter - Žilka, R. Gašpar, Dolník
Zvolen: M. Šimko - J. Hertl, L. Pokovič, Hraško, Safronov, Ťavoda, J. Mucha - Škvaridlo, Brabenec, Michal Chovan - Síkela, Bortňák, A. Podkonický - Čanky (41. Martin Ďaloga), M. Jurík, Ľ. Zuzin

Zvolenčania nastúpili na duel s novicom, ruským obrancom Safronovom, ktorý má skúsenosti z NHL i KHL a Banskobystričania získali do defenzívy českého obrancu z Třinca Jakuba Kaniu. Hostia s tromi formáciami inkasovali už po 105 sekundách, keď sa v presilovke presadil White. Majster mohol vyrovnať v ôsmej minúte. Po prihrávke Chovana to spomedzi kruhov skúšal bezjzbalovým spôsobom Škvaridlo. Viac aktivity mali domáci hokejisti, ale nedokázali nájsť recept na prekonanie gólmana. "Bryndziari" hrozili z brejkov ale Kalemba puk za seba do prestávky nepustil.

V druhej tretine sa najprv Chovan ocitol v oslabení v úniku, ale nevedel si spracovať puk a do koncovky sa nedostal. "Barani" mali šance na druhý gól v 28. a 29. min, voľný Kadura neskóroval a po ňom Zigo neprehodil ležiaceho Šimka. Na opačnej strane strieľal spoza hráča dobre Brabenec a zblízka nevyrovnal ani Bortňák. Gól videl zaplnený štadión až v 31. min, keď tvrdo pálil z pravej strany Kafka. Potom padli góly v presilovkách, strieľala ich Banská Bystrica, vo výhode o dvoch hráčov zvýšil na 3:0 pri ľavej žŕdke Hudec a o 39 sekúnd neskôr sa presadil pre zmenu pri pravej žŕdke White.

Tretia tretina bola taktiež zaujímavá. V 43. min zahodil Martin dobrú možnosť na piaty gól zoči-voči Šimkovi. Zvolen sa však dostal k presilovkám, prvú o dvoch hráčov nevyužil, no druhú áno, keď puk poslal spred bránkoviska za Kalembu Bortňák. V 47. min nešportovo sekol Bambúcha Síkela, dostal päťminútový trest, no v oslabení unikal sám na domáceho brankára Chovan a keďže bol v koncovke faulovaný, nasledovalo trestné strieľanie. Krídelník majstrovského tímu ho nevyužil. Mohlo to mrzieť, pretože početnú výhodu napokon hráči spod Urpína využili v 52. min Lamperom, ktorý si nakorčuľoval z rohu pred bránku, no a na 6:1 už v hre piatich proti piatim zvýšil Kafka, keď si puk tečoval do bránky nešťastne zvolenský kapitán Brabenec. Debakel zavŕšil 85 sekúnd pred klaksónom tvrdou strelou obranca Martin.

Miroslav Chudý (asistent trénera Banskej Bystrice): "My sme zvládli zápas veľmi dobre. Pred stretnutím sme si hovorili, že musíme ísť do duelu skromne, s chladnou hlavou, musíme byť trpezliví. Išli sme striedanie po striedaní, dostali sme sa rýchlo do vedenia, čo bolo dôležité, pretože Zvolen mal menej hráčov, takže sme si chceli počkať, pokým mu odídu sily. Navyše, po inkasovanom góle musel otvoriť hru. Konečne sme sa presadili v presilovkách, dali sme v nich štyri góly. Mrzí ma iba, že sa nám zranil Konečný. Poďakovať sa musím aj skvelým divákom, hralo sa v dobrej atmosfére a zápas sme si užili."
Július Šupler (tréner Zvolena): "Nebolo to najvydarenejšie stretnutie. Polovicu zápasu sme dokázali držať tempo so súperom, utvorili sme si šance, ale v priebehu troch minút v druhej tretine sme dostali góly a zlomilo sa to. Osobná disciplína bola slabá, takmer dvadsať minút sme hrali v oslabení, čo je tiež dôvod, prečo sme prehrali tak vysoko. Navyše sme si dali dva vlastné góly. Zápas nám nevyšiel, musíme si ho rozobrať. S naším výkonom nie som spokojný, musíme popracovať na efektivite streľby, pretože v štyroch zápasoch sme dali dva góly."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články