Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Dvadsiatka má po Vianociach, na Štedrý deň cestuje na šampionát
Zdielať na

Dvadsiatka má po Vianociach, na Štedrý deň cestuje na šampionát

BRATISLAVA / Slovenská hokejová "dvadsiatka" strávi vianočné sviatky a prelom rokov už tradične na svetovom šampionáte tejto vekovej kategórie, ktorý tentoraz privíta švédske Malmö (26. decembra 2013 - 5. januára 2014).

Zverenci Ernesta Bokroša odcestujú priamo na Štedrý deň v utorok ráno letecky z Viedne do Kodane a do dejiska MS sa odtiaľ prepravia autobusom. Aj preto v rodinách mladých hokejistov bola vianočná večera na programe v nedeľu. Mladí hokejisti tak už majú Vianoce za sebou...

Na ostro 27. 12.

Prvý duel na nich čaká o tri dni neskôr v piatok 27. decembra od 15.00 h proti výberu Nemecka. Ďalšími súpermi SR "20" v základnej A-skupine, ktorú odohrajú v hale Malmö Isstadion, budú postupne obhajcovia celkového prvenstva Američania (28. 12. o 13.30), Kanaďania (30. 12. o 17.30) a Česi (31. 12. o 13.30). Švédsko bude hostiť juniorský šampionát po šesťročnej pauze, na prelome rokov 2006 a 2007 sa hokejové MSJ konali v mestách Leksand a Mora.

"V prvom rade musíme zdolať Nemcov. Samozrejme, ani triumf nad Nemeckom nemusí zaručovať postup, keďže vývoj v skupine môže byť zamotaný a pre nás napokon nepriaznivý. Napriek tomu verím, že tento tím sa môže v prípade postupu do štvrťfinále vypnúť k veľkým výkonom. Posledné roky sme stále bojovali len o záchranu, čo je psychicky nesmierne náročné. Preto by som týmto chalanom doprial, aby si aspoň raz zahrali schuti ako postupujúci celok," uviedol pred šampionátom tréner Ernest Bokroš, ktorý do Malmö nominoval väčšinou hráčov zo slovenských klubov. Výnimkou je dvojica hráčov klubu MHL Energie Karlove Vary (Martin Kečkeš a Dávid Gríger), Peter Cehlárik zo švédskeho Lulea HF a Martin Réway z Gatineau Olympiques v kanadskej juniorskej QMJHL.

Zostava už bola známa dlhšie

"Zostavu som nosil v hlave už dlho. Viacerí hráči hrali päť mesiacov v projekte, rovnakú dobu sme s nimi pracovali, takže ich už máme prečítaných. Spomedzi hráčov zo zahraničia berieme skutočne len veľké individuality, dokonca z Kanady je to tento rok len jeden chlapec," povedal sa 54-ročný kouč.

Tréner Bokroš bude mať vo Švédsku k dispozícii troch brankárov, osem obrancov a dvanásť útočníkov. "S chlapcami sme na túto tému dlohodobo komunikovali, vedeli, kto má veľké či menšie predpoklady dostať sa do výberu pre MS. Zranenia obrali o záverečnú šancu brankára Maroša Mikoláša, obrancu Richarda Buriho a útočníka Rastislava Gašpara. Doma zostávajú aj štyria mladíci ročníka 1995 Dominik Rehák, Patrik Koyš, Kristián Horvát a Patrik Bačík," informoval Ernest Bokroš

Na MS "20" štartuje desať tímov

V základnej A-skupine sa predstavia výbery Nemecka, Kanady, Česka, USA a Slovenska. Ich súboje sú na programe v menšej hale Malmö Isstadion. Na ľade tohto štadióna sa 2. januára uskutočnia aj dve štvrťfinálové zápasy, neskôr aj druhý a prípadný tretí duel o udržanie sa medzi svetovou elitou. Ostatné stretnutia bude hostiť novšia, modernejšia aj väčšia hala Malmö Arena.

V porovnaní s predchádzajúcimi sezónami prišlo k menšej zmene hracieho formátu juniorského šampionátu - vo štvrťfinále sa predstavia po štyri najúspešnejšie kolektívy z oboch základných skupín a o zotrvanie v najvyššej kategórii budú bojovať iba piate družstvá z A a B-skupiny. Menej úspešného súpera v boji o udržanie nahradia o rok mladí Dáni, ktorí si miestenku medzi elitou zabezpečili na turnaji v Poľsku.

Nominácia SR "20" na MS do 20 rokov vo švédskom Malmö:

Brankári: Richard Sabol (HC ‘05 Banská Bystrica), Samuel Baroš, Denis Godla (obaja HC Slovan Bratislava).
Obrancovia: Patrik Luža, Tomáš Rusina, Michal Valjent (všetci HC Slovan Bratislava), Daniel Gachulinec, Jakub Predajniansky (obaja HC ‘05 Banská Bystrica), Erik Černák (HC Košice), Ľubomír Dinda (HK ŠKP Poprad), Martin Kečkeš (HC Energie Karlove Vary, ČR)
Útočníci: Marko Daňo, Milan Kolena, Filip Mlynčár, Jozef Tibenský (všetci HC Slovan Bratislava), Mário Lunter, Eduard Šimun (obaja HC ‘05 Banská Bystrica), David Minárik (HK Dukla Trenčín), Stanislav Horanský (MsHK Žilina), Pavol Skalický (HK Spišská Nová Ves), Martin Réway (Gatineau Olympiques, QMJHL/ Kan.), Dávid Gríger (HC Energie Karlove Vary, ČR), Peter Cehlárik (Lulea HF, Švéd.).
Realizačný tím: Ernest Bokroš (hlavný tréner), Dárius Rusnák (vedúci výpravy), Roman Ulehla (manažér), Ernest Bokroš (tréner), Rudolf Jurčenko (tréner brankárov), Norbert Javorčík (asistent trénera), Anton Bartánus (asistent trénera), MUDr. Milan Petro (lekár), Rastislav Ladecký, Ľuboš Ondrejka (maséri)

Program SR "20" v základnej A-skupine na MS do 20 rokov v Malmö:

piatok 27. decembra 2013: Slovensko - Nemecko (15.00)
sobota 28. decembra 2013: USA - Slovensko (13.30)
pondelok 30. decembra 2013: Kanada - Slovensko (17.30)
utorok 31. decembra 2013: Slovensko - Česko (13.30)

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články