Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Demitra (†36) by oslavoval narodeniny. Všetko najlepšie, kapitán!
Zdielať na

Demitra (†36) by oslavoval narodeniny. Všetko najlepšie, kapitán!

TRENČÍN / Socha či sfilmovaný životný príbeh. Aj tak Slováci spomínajú na hokejového kapitána Pavla Demitru. Ten by sa dnes dožil 39. narodenín. Pripomeňme, že zomrel pred niečo vyše dvoma rokmi pri leteckom nešťastí v ruskej Jaroslavli.

Chyba pilota

7. septembra sa pri ruskom meste Jaroslavľ zrútilo lietadlo s hokejistami tímu KHL Lokomotiv Jaroslavľ. Pád lietadla prežili len dve osoby. Jednou bol ruský útočník Alexander Galimov, ktorý utrpel popáleniny na 80 percent povrchu tela. Na ich následky ale 12. septembra 2011 zomrel. Prežil tak len palubný inžinier Alexander B. Sizov.

Stroj moskovských aerolínií Jak Servis sa zrútil bezprostredne po štarte z miestneho letiska Tunošňa. Testy potvrdili, že haváriu spôsobila chyba pilota. Počas vzletu na letisku totiž brzdil. Lietadlo Jak-42 sa odlepilo od zeme až 400 metrov od konca odletovej dráhy. Po náraze do rádiomajáka sa vzápätí zrútilo a v jeho troskách našlo smrť 44 ľudí.

Život Pavla Demitru

Pavol Demitra sa narodil 29. novembra 1974 v Dubnici nad Váhom. V tamojšom klube sa z neho vytrénoval komplexný hokejista, ktorého draftovala v roku 1993 Ottawa v 9. kole z 227. pozície. V roku 2000 dostal prestížnu cenu Lady Byng Trophy pre džentlmenstvo a športový prístup k hokeju. 

V roku 2010 sa rozhodol prijať ponuku ruského klubu Lokomotiv Jaroslavľ. V KHL žiaril. Pavol Demitra bol aj príkladný reprezentant a v roku 1999 sa stal absolútnym víťazom ankety Zlatý puk pre najlepšieho slovenského hokejistu. Na bronzových MS 2003 v Helsinkách v pamätiach fanúšikov utkvel najmä jeho šibalský gól v súboji o bronz, ktorý dal českému brankárovi Tomášovi Vokounovi. Nezabudnuteľný je aj jeho samostatný nájazd do siete Iľju Bryzgalova v dueli s Ruskom na ZOH 2010 vo Vancouveri, kde sa stal najproduktívnejším hráčom a zároveň členom All-Stars turnaja. 

Pamätník aj film

Meno tragicky zosnulého hokejistu nesie i zimný štadión v Trenčíne. Pribudol aj Demitrov pamätník, ktorý slávnostne odhalia práve dnes. Život hokejistu má pripomenúť aj film, ktorý dokončia na jar budúceho roku.

Pri príležitosti druhého výročia leteckej tragédie odhalili aj pamätník v Jaroslavli. Monument na námestí pred miestnou halou Arena 2000 tvorí 37 štylizovaných hokejok. Jednotlivé prvky konštrukcie vytvarovali nemeckí autori tak, že z jedného uhla pripomínajú klesajúceho vtáka a z druhého zase stúpajúce lietadlo. TOTO JE LIST DO NEBA PRE PAVLA.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA/TV JOJ

Súvisiace články