Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Highlighty: Derby ovládli Košice, Zvolen zdolal aj Nitru
Zdielať na

Highlighty: Derby ovládli Košice, Zvolen zdolal aj Nitru

Zdroj: 19.kolo TE, Košice-Poprad

KOŠICE / Derby východu vrámci 19.kola hokejovej Tipsport extraligy pred kamerami HUSTE.tv ovládli Košičania, Popradu nastrieľali päť gólov a ani raz neinkasovali. Zvolen chytil druhý dych a po Košiciach zdolal aj Nitru.

Hokej - Tipsport extraliga 2013/2014 - 19. kolo:

HC Košice - HK Poprad 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)

Góly: 3. Hinďoš (Boltun, Jokeľ), 30. Macejko (R. Jenčík), 31. Boltun (Jokeľ), 46. Spilar (Macejko, R. Jenčík), 55. Bicek (Sojčík, T. Marcinko)
Vylúčení: 3:1 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - Kacej, Rovenský, 3564 divákov

Košice: Hylák - Martin Chovan, Štrbák, Kolba, Macejko, Cebák, Šeda, Deyl - Bicek, T. Marcinko, Sojčík - Spilar, P. Bartoš, R. Jenčík - Hrnka, Češík, R. Konečný - Hinďoš, Boltun, Jokeľ
Poprad: Sidor - R. Suchý, D. Brejčák, Kasík, Makovský, Gáborčík, M. Kurali, Belluš - Lapšanský, Štals, Jabrocký - Marek Nagy, Mlynarovič, T. Sýkora - Matúš Paločko, S. Takáč, A. Kroták - Gápa, L. Paukovček, Drábek

V Steel aréne dominovala v prvej tretine obrana nad ofenzívou, aj keď v 3. min otvoril skóre stretnutia Hinďoš, ktorého Boltun našiel osamoteného pred bránkou. Pre 20-ročného mladíka, ktorý hráva v prvoligových Michalovciach, to bol prvý gól v extraligovej sezóne. Šancí bolo ako šafranu, takže divákov vzrušilo až Paukovčekovo zakončenie v 13. min, keď
ani na dvakrát neprekonal Hyláka.

Po prvej prestávke najprv nebezpečne zakončil domáci Konečný a v 26. min. zazvonila horná žŕdka za Hylákom po Krotákovej strele. V 30. min. Košičania využili presilovú hru. Prvým gólom v sezóne sa prezentoval obranca Macejko. O sedemdesiat sekúnd Boltun zvýšil zblízka na 3:0. Hylák neskôr na dvakrát zneškodnil v šanci Štalsa. Popradčanom absolútne nevychádzali presilovky. Naopak pri jednej z nich mohli aj inkasovať, no Konečný sám pred Sidorom nedal.

V 46. min Spilar po najkrajšej akcii stretnutia chladnokrvne zvýšil na 4:0. S Hylákom na ceste k prvému čistému kontu v sezóne hrali aj žŕdky. Druhá totiž zazvonila v 50. min po Paločkovej strele. O päť minút neskôr musel Bicekov gól potvrdiť videorozhodca.

Anton Tomko (tréner Košíc): "Od začiatku zápasu sme sa snažili hrať aktívne vo všetkých troch pásmach. Z našej strany to bol veľmi dobrý zápas. Hoci nám chýbali viacerí skúsení hráči, mladí hokejisti potiahli dnešný zápas, strelili dôležité góly, ktoré nám pomohli k zaslúženému víťazstvu."
Milan Jančuška (tréner Popradu): "Zápas nám nevyšiel tak, ako sme si predstavovali. Zlomových momentov bolo viac. Nepáčili sa mi niektoré rozhodnutia arbitra. Zápas sa lámal v druhej tretine, kde sme dostali dva zlepené góly. Za stavu 0:3 sa v Košiciach hrá veľmi ťažko. Domáci dostali krídla a boli lepší. Chýbalo mi viac pohybu, agresivity, emócií. Zle sme si
pokrývali priestory pred bránkou a pykali sme za to. Gratulujem súperovi, vyhral zaslúžene."

HKM Zvolen - HK Nitra 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)

Góly: 5. Puliš (Michal Chovan, Brabenec), 26. J. Mucha (P. Zuzin), 40. M. Jurík (Ľ. Zuzin, V. Baláž), 53. J. Mucha (Martin Ďaloga)
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jura, Lauff - Bednár, Snášel, 1707 divákov

Zvolen: M. Šimko - Pichnarčík, Hraško, Juraško, Obšut, Ťavoda, J. Mucha, Platil - Škvaridlo, P. Zuzin, V. Baláž - Puliš, Brabenec, Michal Chovan - Martin Ďaloga, M. Jurík, Ľ. Zuzin - Urgas, Čanky, Fekiač
Nitra: Zima - M. Novák, Ordzovenský, D. Milo, Nádašdi, F. Kuzma, M. Bača, Ďurkech - L. Novák, Stümpel, R. Tománek - H. Ručkay, T. Chrenko, M. Kováčik - Štumpf, Bajtek, Martin Segľa - Piačka, Kmeč, Pupák

Domácim vyšla prvá tretina, v ktorej hýrili aktivitou a boli herne lepší než súper. Najprv sa v skrumáži pred Zimom nepresadil Puliš, ale v piatej minúte si to vynahradil. Spoza bránky si nakorčuľoval k ľavej žrdi a na dvakrát prekonal nitrianskeho brankára. Ďalšiu šancu spálil v prečíslení v ôsmej minúte P. Zuzin. Hostia si nevedeli utvoriť vyloženú príležitosť. Pohrozili až v závere úvodného dejstva, keď v 19. min strelil do žrde Segľa.

Druhá tretina bola vyrovnaná, no výsledkovo vyznela v prospech majstra. V 26. min sa presadil v presilovke strelou od modrej Mucha - 2:0. O dve minúty neskôr mohol znížiť Kováčik v početnej výhode, ale pred poloprázdnou bránkou netrafil puk. V 30. min Šimko zneškodnil šancu Hamráka a o minútu neskôr si poradil aj s nájazdom L. Nováka. Zvolenčanom vyšiel záver strednej časti, keď z ľavej strany prešiel cez zadáka hostí až pred bránku M. Jurík a Zimu zblízka prekonal - 3:0.

Do tretej tretiny nastúpili domáci hokejisti bez zraneného Brabenca s cieľom udržať si trojgólové vedenie. Darilo sa im to na jednotku, pretože Nitranov nepúšťali do šancí. Najväčšiu príležitosť mal až v 49. min Pupák, ale puk perfektne chytil do lapačky Šimko. Majster hral zodpovedne v obrane a nebál sa ani útočiť. Štvrtý gól pridal strelou od modrej Mucha, ktorý vymietol horný roh Zimovej svätyne. Zvolen dal v tejto sezóne vôbec prvýkrát na svojom ľade viac ako tri góly. Hokejisti spod Zobora hrali v závere tri presilovky, z toho takmer minútu o dvoch hráčov, ale nepriaznivý stav sa im nepodarilo korigovať, keďže na gólmanovi HKM pohorel aj Kováčik.

Július Šupler (tréner Zvolena): "Diváci videli dobrý a vyrovnaný zápas na kvalitnej úrovni, aj z taktickej stránky. Moji zverenci riešili ponúknuté šance s väčším dôrazom. Som najmä rád, že mnohí hráči pochopili, že treba v bránkovisku pracovať tvrdo a dôrazne. Teší ma, že za taký krátky čas si hráči uvedomili, kde je cesta. Nakoniec urobili radosť nielen sebe, ale aj divákom."
Karol Kolečáni (asistent trénera Nitry): "Musím zagratulovať Zvolenčanom k dobrému výkonu na čele s brankárom Šimkom. Napriek výsledku si myslím, že to bol vyrovnaný zápas. Rozhodla prakticky jediná herná činnosť, a to dôraz pred oboma bránkami. V tomto ukazovateli nás domáci jasne prevýšili."

HK 36 Skalica - MHC Mountfield Martin 1:2 po sam. nájazdoch (1:0, 0:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 14. R. Kropáč (L. Kozák, M. Preisinger) - 48. A. Novotný (I. Ďatelinka, Themár), rozhodujúci sam. nájazd A. Novotný
Vylúčení: 7:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: J. Konc - Brath, Sčensný, 1369 divákov

Skalica: Lipovský - L. Kozák, Vyrůbalík, Barák, Trška, Krejčiřík, Mikéska, Staňo - Obdržálek, R. Školiak, Lažo - M. Preisinger, T. Mikúš, R. Kropáč - Šátek, B. Mráz, Kutálek - Dvonč, Stieler, B. Jankovič
Martin: J. Čech - Smrek, Brcko, A. Novotný, I. Ďatelinka, J. Perniš, Tupý - Važan, Galamboš, Markovič - Pokrivčák, M. Beran, Zlocha ml. - Šugár, Dírer, Themár - J. Cíger

Skaličania sa od úvodu pustili do Martinčanov a nepúšťali ich do šancí. V 6. min preveril hosťujúceho gólmana nebezpečnou strelou B. Mráz, no J. Čech bol pripravený. O päť minút neskôr v oslabení sa mohol dostať do brejku Lažo, nezachytil však prudkú prihrávku jedného zo spoluhráčov. Vzápätí neúspešne pálil Obdržálek. Skóre duelu otvoril v 14. min Kropáč, ktorý do odkrytej martinskej bránky zasunul odrazenú tvrdú strelu obrancu L. Kozáka. Druhý gól mal na hokejke Jankovič v 18. min, no nepretlačil puk za J. Čecha.

V úvode druhej časti spálil šancu Lažo po prihrávke R. Školiaka a o štyri minúty nepochodil ani Trška. Prvú vážnejšiu príležitosť hostí nepremenil na gól v 32. min Themár. Pred druhou sirénou ešte neuspeli ani Šátek, Kutálek a dvakrát Lažo.

Keď v 44. min nepridal druhý gól Skalice aktívny Lažo, na opačnej strane prišiel zákonite trest - v presilovke napriahol od modrej obranca A. Novotný a vyrovnal na 1:1. V 51. min nepremenil hosťujúci Markovič trestné strieľanie. Domáci potom zatlačili súpera, ale brankár J. Čech nepustil puk za svoj chrbát pri skrumážach v 54. aj 56. min a v lapačke "schoval" strelu L. Kozáka v 58. min.

V predĺžení premárnil najväčšiu šancu hostí Zlocha, na opačnej strane zahodil príležitosť rozhodnúť Lažo. V samostatných nájazdoch zabezpečil druhý bod pre Martin obranca A. Novotný.

Štefan Mega (asistent trénera Skalice): "Doma sme chceli získať všetky tri body, pretože predchádzajúci duel doma s Nitrou (2:7) nám nevyšiel. Opäť sme neuspeli, a aj keď sme v prvej časti mali niekoľko šancí, vyhrali sme ju len 1:0. V druhej časti sme opäť nepremenili príležitosti, keď sme mohli súperovi odskočiť. V tretej tretine Martin využil presilovku, naši dvaja hráči zbytočne vyleteli na jedného súpera a voľný obranca skóroval. Nemám také skúsené mužstvo ako iní extraligisti. V tréningoch na tom pracujeme, ale výsledky zatiaľ neprichádzajú. S dnešným výkonom nie sme spokojní."
Daniel Babka (tréner Martina): "Zápas sme začali dobre, vypracovali sme si niekoľko sľubných šancí. Aj keď sme prvú tretinu prehrali na strely, z našej strany to bolo celkom dobré. Len jednu dorážku sme nepokryli. V druhej časti to bolo náročné, lebo na 'dlhšej' strane nám chýbali sily a museli sme hrať opatrnejšie. Podarilo sa nám vyrovnať v presilovke a v predĺžení sme nedali veľkú šancu, ale vynahradili sme si to v nájazdoch. Chalani si zaslúžia vďaku za bojovnosť."

Dukla Trenčín - MsHK DOXXbet Žilina 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Góly: 18. Kútny (Róbert Petrovický, Rastislav Pavlikovský), 23. O. Rusnák (D. Hudec, Kútny), 59. Kútny (Rastislav Pavlikovský, R. Lintner) - 27. R. Tomas (tr. strieľanie)
Vylúčení: 5:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc, Müllner - Junek, Šefčík, 1085 divákov

Trenčín: J. Lašák - R. Lintner, Ryzák, Bagin, Čerešňák, M. Nemčík, Hatala - Kútny, Rastislav Pavlikovský, Róbert Petrovický - Komínek, O. Rusnák, Troliga - Vaculín, F. Nemček, Palák - D. Hudec
Žilina: Mikoláš - Niník, Ostrčil, Leško, Dlouhý, Bajaník, Rúfus - D. Buc, Klouda, R. Tomas - F. Novák, Kalla, T. Varga - Macejka, Linet, Čavrk - Valášek

Miernu prevahu v úvodnej časti mali domáci, ktorí okrem Nemčekom nastrelenej žŕdky z 5. min vyťažili aj piaty gól zápasu, keď v 18. min nekrytý Kútny strelou z prvej zužitkoval prihrávku spoza bránky. Hostia si tiež vypracovali zopár dobrých šancí, na Lašáka však nenašli recept.

V 23. min O. Rusnák dorážkou do odkrytej bránky zvýšil trenčiansky náskok, ale onedlho R. Tomas šikovným blafákom z trestného strieľania korigoval a v polovici zápasu sa súboj opäť zdramatizoval.

Rušný hokej produkovali obe mužstvá až do konca, akcie sa síce prelievali na obe strany, ale ani jeden tím si nevynútil väčší tlak. V 45. min Troliga trafil hornú žŕdku, neskôr hosťujúci Novák zboku konštrukciu bránky. Stretnutie však vrcholilo až v samotnom závere riadneho hracieho času. Žilina nevyužila dve presilovky, z toho 43 sekúnd o dvoch hráčov a v 59. min za to pykala, keď po protiútoku Kútny perfektne zavesil do horného rohu bránky a definitívne tým spečatil víťazstvo Trenčína.

Róbert Kaláber (tréner Trenčína): "Na tento zápas sme nastúpili s jediným cieľom, a to zvíťaziť a získať potrebný pokoj pred nadchádzajúcou prestávkou. Napriek tomu, že sme nastúpili v oklieštenej zostave, náš cieľ sme zvládli, čo ma, samozrejme, teší. Hoci viacerí hráči nastúpili so zvýšenou teplotou, celé mužstvo príkladne bojovalo a ukázalo v hre charakter i srdce. Odohrali sme veľmi dobrý zápas, ale mrzí ma inkasovaný gól z trestného strieľania počas našej presilovky, a aj to, že v závere zápasu sme urobili dve zbytočné technické chyby, ktoré sa nám v konečnom dôsledku mohli vypomstiť. Teraz máme desať dní na doliečenie chorôb a zranení a na dôkladnú prípravu na ďalšie zápasy, ktoré na nás čakajú v tejto vyrovnanej súťaži."
Jan Neliba (tréner Žiliny): "Na začiatku zápasu bol Trenčín jednoznačne lepší a my sme túto situáciu prežili len s prispením šťastia a zásluhou výborného výkonu nášho brankára. V druhej tretine náš tím strelil gól na 1:2, ale rozhodujúcim faktorom bolo asi to, že sme v závere zápasu nedokázali využiť presilovky, keď sme takmer minútu hrali piati proti trom. Opäť sa ukázalo, že extraliga je momentálne vyrovnaná a každý môže zdolať každého."

ŠHK 37 Piešťany - HC´05 Banská Bystrica 4:3 po sam. nájazdoch (0:2, 3:0, 0:1 - 0:0, 1:0)

Góly: 21. S. Saliji (Melichárek), 22. J. Ručkay (M. Bartánus, Peško), 25. J. Ručkay (M. Bartánus), rozhodujúci sam. nájazd Holovič - 5. Zigo (Lamper, Meland), 7. Kadura (Saracino, M. Hudec), 46. Zigo (Rosandič)
Vylúčení: 0:2 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Orolín - Gavalier, Tornay, 1492 divákov

Piešťany: T. Tomek - Bučka, Cuník, Brňák, Valábik, Drgoň, Biro, M. Toman, A. Hruška - S. Saliji, Melichárek, V. Nemec - Lušňák, Holovič, Stupka - J. Ručkay, Peško, M. Bartánus - Haring, Mišura, Románek
Banská Bystrica: Kalemba - Meland, Saracino, Styk, Macháček, Bambúch, Rosandič, Zošiak - Kafka, White, Handlovský - Kadura, M. Hudec, R. Macík - Lunter, Zigo, Lamper - Matúš Chovan, Heizer, Fajčák

Stretnutie sa začalo obojstranne útočne. V úvode piatej minúty založili "barani" rýchly protiútok a Zigo šťastnou strelou poslal hostí do vedenia. Z následného útoku domácich gól nepadol pre postavenie útočiaceho hráča v bránkovisku. V 7. min udreli znova hostia, keď Kudrna hneď po buly prekonal Tomeka - 0:2. Domácich góly zaskočili a v ďalšom priebehu sa trápili. V 14. min mohol zvýšiť vedenie znova Kudrna, ale Tomek chytil jeho strelu. V 16. min mal šancu Lušňák, ale Kalemba bol pozorný. V 20. min hneď po buly vystrelil tvrdo Bartánus, gól však z toho nebol.

Do druhej časti stretnutia mali výborný vstup domáci, keď už v 40 s znížil Saliji - 1:2. O minútu neskôr vyrovnal priebeh stretnutia J. Ručkay a v 25. min poslal do vedenia domácich znova ten istý hráč. "Barani" si zobrali oddychový čas a dlho sa spamätávali z tohto úderu. Domáci hrali v 30. min presilovku, ale bez gólového efektu. V poslednej minúte druhej tretiny mal veľkú šancu Kafka, Tomek podržal domácich.

Na začiatku 46. min sa podarilo Bystričanom vyrovnať, keď strelu Rosandiča neudržal Tomek a Zigo doklepol puk do siete. V ďalšom priebehu tretiny obe mužstvá zodpovedne bránili, útočníci sa ťažko presadzovali. Miernu prevahu mali hostia a v 57. min White tesne pred Tomekom tečoval puk, ale gól z toho nebol.

Už v 10 s mal vyloženú šancu Saliji, no netrafil prázdnu bránku súpera. Predĺženie sa takmer celý čas hralo v pásme "baranov". Nakoniec sa stretnutie rozhodovalo v samostatných nájazdoch, kde boli úspešnými strelcami za domácich M. Bartánus a Holovič, za hostí iba Kafka. 

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: „Mužstvo ukázalo dve tváre. V prvej tretine to bola z našej strany katastrofa, hrali sme bez pohybu, Bystrica si s nami robila, čo chcela a môžeme byť radi, že bolo iba 0:2. V druhej tretine mužstvo ukázalo svoju silu. Zápas sme zvrátili a mohli sme výsledok aj navýšiť, nepodarilo sa. V tretej časti súper vyrovnal. V predĺžení sme nepremenili dve tutovky, čo sme si vynahradili v nájazdoch.“
Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: „Mali sme dobrý vstup do zápasu. Úvodná časť bola solídna. Druhá tretina naopak, hotová katastrofa. Za dve minúty sme stratili náskok, ktorý sme si vybojovali. Hrali sme príliš laxne. V záverečnej časti sme sa vzchopili a podarilo sa nám vyrovnať. Sme radi, že odchádzame aspoň s bodom.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Súvisiace články