Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Toews (25) najlepšie brániacim útočníkom NHL, MacLean trénerom
Zdielať na

Toews (25) najlepšie brániacim útočníkom NHL, MacLean trénerom

CHICAGO / Kapitán hokejistov Chicaga Blackhawks Jonathan Toews sa stal držiteľom Trofeje Franka J. Selkeho pre najlepšieho brániaceho útočníka NHL.

Mená držiteľov prvých ôsmich individuálnych trofejí oznámilo vedenie NHL v piatok. Hlavné ocenenia odovzdajú počas sobotňajšej ceremónie pred začiatkom druhého súboja finále Stanleyho pohára medzi Chicagom a Bostonom. Hráči oboch finalistov súperili o Selkeho trofej. Okrem 25-ročného Toewsa, ktorý v základnej časti nazbieral 28 plusových bodov a bol tretí v hodnotení tejto štatistiky v celej lige, bol v hre aj Patrice Bergeron z Bostonu. Toews bojoval o trofej pre najlepšieho brániaceho útočníka už v ročníku 2010/11, vtedy však nebol úspešný.

Trénerom sezóny sa stal Paul MacLean z Ottawy

Senators sa pod jeho vedením dostali do play-off napriek faktu, že počas celej sezóny nehrali kompletní. Tím sa vyrovnal so zraneniami viacerých opôr a skončil vo Východnej konferencii na 7. mieste. V play-off vyradil najskôr Montreal a potom v konferenčnom semifinále vypadol s Pittsbughhom. Trofej Lady Byng za športové správanie sa a džentlmenský prístup v zámorskej hokejovej NHL dostal za sezónu 2012/2013 Martin St. Louis z Tampy Bay. Tridsaťsedemročný Martin St. Louis získal svoju tretiu Lady Byng Memorial Trophy za ostatné štyri roky. Pred rokom mu toto ocenenie zobral obranca Floridy Brian Campbell. Hviezda tímu Tampa Bay Lightning už za tento ročník získala Art Ross Trophy, ktorú udeľujú najproduktívnejšiemu hráčovi základnej časti NHL.

Generálnym manažérom roka sa stal Ray Shero z Pittsburghu

Trofej Billa Mastertona za vytrvalosť, športového ducha a oddanosť športu získal brankár Minnesoty Josh Harding. Pobočka Asociácie profesionálnych hokejových novinárov z Chicaga navrhovala na ocenenie aj Mariána Hossu, útočník Blackhawks sa napokon nedostal do užšieho finále. Dvadsaťosemročnému Joshovi Hardingovi z Minnesoty diagnostikovali v novembri minulého roka sklerózu multiplex - nevyliečiteľné autoimunitné ochorenie, ktoré ovplyvňuje centrálny nervový systém a spôsobuje ťažkosti s udržiavaním rovnováhy, únavu a rozmazané videnie. Harding dosiahol v prvom zápase v ročníku 2012/2013 v drese "divochov" čisté konto. Ocenenie Marka Messiera za líderske schopnosti v kabíne a na ľade získal kapitán Ottawy Daniel Alfredsson.

Ocenenie Henrika Zetterberga

Cenu NHL Foundation spojenu s odmenou 25-tisíc dolárov, ktorú držiteľ venuje na charitatívne účely, získal Henrik Zetterberg z Detroitu. Ocenenie sa dáva hráčovi, ktorý spája hokejové kvality s pomocou ľuďom vo svojej komunite. Podobná cena King Clancy Trophy za vodcovstvo v kabíne, na ľade a humanitárnu prácu pre komunity za tento rok patrí Patriceovi Bergeronovi z Bostonu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

sita, Jonathan Toews

Súvisiace články