Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na Východe všetko jasné - Rangers a Senators uzavreli osmičku
Zdielať na

Na Východe všetko jasné - Rangers a Senators uzavreli osmičku

NEW YORK / Vo Východnej konferencii zámorskej hokejovej NHL je už známych všetkých osem účastníkov play-off.

Prostredníctvom štvrtkových úspechov na ľade súperov si miestenky do vyraďovacej fázy zabezpečili New York Rangers (4:3 po predĺžení v Caroline) a Ottawa Senators (2:1 po predĺžení vo Washingtone). Pridali sa k Pittsburghu, Bostonu, Washingtonu, Montrealu, Torontu a New Yorku Islanders. Konkrétne dvojice na štvrťfinálové 1. kolo nadstavbovej časti na východe však ešte nie sú definitívne. V Západnej konferencii sa bojuje ešte o dve miestenky, o ktoré sa usilujú Detroit, Minnesota a Columbus. Po treťom víťazstve v sérii (5:2) poskočil Detroit na siedmu priečku tabuľky, do konca základnej časti ho čaká ešte súboj v Dallase. Sobotňajšie víťazstvo posunie Red Wings dvadsiaty druhý raz za sebou do play-off. V prípade prehry sa budú musieť spoliehať na zakopnutie jedného zo súperov.

Columbus s Mariánom Gáboríkom

v zostave si vo štvrtok poradil s Dallasom 3:1 a v sobotu s Nashville ho čaká zápas o všetko. Momentálne ho delí rovnako ako Minnesotu od Detroitu jeden bod, Wild majú k dispozícii ešte zápasy s Edmontonom a v Colorade. Columbus naďalej bojuje o play-off najmä vďaka brankárovi Sergejovi Bobrovskému. Vo štvrtok v Dallase zlikvidoval 31 striel. Marián Gáborík ohrozil bránku súpera štyrikrát a nebodoval v treťom stretnutí v rade. "Odviedli sme svoju prácu a sme spokojní. Čaká nás posledná veľká výzva a s podporou fanúšikov nechceme zostať sklamaní," povedal útočník Blue Jackets Brandon Dubinsky. Dallas po prehre definitívne prišiel o šancu na play-off.

Vo Východnej konferencii sa bojuje najmä o prvenstvo v Severovýchodnej divízii.

Boston si poradil s Tampou Bay 2:0 a udržal si líderskú pozíciu, rovnaký počet 61 bodov má však po výhre vo Winnipegu 4:2 aj Montreal. Brankár Bruins Tuukka Rask neinkasoval v ostatných dvoch zápasoch, tentoraz zlikvidoval 30 striel hráčov Tampy vrátane dvoch od Richarda Pánika. Slovák odohral 14:11 min. Zdeno Chára ohrozil bránku Lightning trikrát počas 25:38 min na ľade. Bruins sa podarilo ubrániť najlepšie ofenzívne duo sezóny Martin St. Louis - Steven Stamkos. Bostonu stačí na prvenstvo v divízii a lepšiu pozíciu v play-off vyhrať jeden z víkendových duelov proti Washingtonu a Ottawe. Súboj medzi Bostonom a Tampou mali pôvodne hrať 9. februára, ale pre snehovú smršť na severovýchode USA ho presunuli.
Dán Oliver Lauridsen rozhodol druhým gólom v kariére v NHL o víťazstve Philadelphie 2:1 nad New York Islanders. Kým premiérový mu pripísali po vlastnom zásahu Zdena Cháru z Bostonu, vo štvrtok už sám pálil spomedzi kruhov. Flyers prvýkrát od roku 2007 nepostúpili do play-off a fanúšikov upokojili aspoň výhrou v poslednom domácom zápase sezóny. Ľubomír Višňovský z New York Islanders dosiahol plusový bod a odohral 22 minút.

Florida bola síce proti Torontu aktívnejšia, ale prehrala 0:4. Tomáš Kopecký nazbieral tri mínusové body. Panthers skončia v tabuľke ako najhorší tím v celej lige. Brankár Maple Leafs James Reimer zneškodnil 34 striel domácich a dosiahol štvrtý shutout ročníka. St. Louis si poradilo s Calgary 4:1 a vyhralo piaty zápas z posledných šiestich, už z lavičky ho sledoval brankár Jaroslav Halák. Prvý dvojgólový zápas kariéry v NHL odohral bitkár Ryan Reaves. "Nikdy zo mňa nebude veľký strelec," priznal Reaves a pokračoval: "Dnes mi veľmi dobre pracovali ruky. A mal som aj dostatok šťastia, že sa mi podarilo dať dva góly."

O postupe New York Rangers do play-off definitívne rozhodol v predĺžení v Caroline kapitán Ryan Callahan.

"Náš výkon možno nebol najlepší, hra najkrajšia, ale dokráčali sme napokon k víťazstvu a to bolo dnes dôležité," povedal tréner Rangers John Tortorella. " Prežívame veľkú radosť i úľavu. Dostať sa do play-off v NHL je veľmi náročné. Môžeme byť hrdí na náš tím, zomkli sme sa a odviedli dobrú prácu," uviedol brankár Rangers Henrik Lundqvist. V domácom drese nastúpila v otváracej zostave kompletná formácia Staalovcov, k Ericovi a Jordanovi sa pridal aj ich najmladší brat Jared. V kádri Rangers figuruje aj štvrtý zo súrodeneckej dvojice Marc, ale pre zranenie momentálne nehrá. "Bolo to niečo neuveriteľné," rozplýval sa po debute v NHL Jared. Naposledy sa v lige i v niektorej zo štyroch hlavných zámorských súťaží (NFL, MLB, NBA, NHL) objavilo bratské trio v jednom tíme v roku 1985, keď za Québec Nordiques nastúpili Peter, Anton a Marián Šťastní. Staalovci sú len desiatym bratským triom v jednom mužstve v niektorej zo súťaží v histórii.

Na oboch góloch Ottawy pri dôležitom víťazstve vo Washingtone má podiel obranca Erik Karlsson, ktorý sa vrátil do zostavy po desiatich týždňoch. "Pre nás je postup do play-off veľký úspech. Mali sme veľa zranených, hráči si zaslúžia pochvalu za vytrvalosť a nasadenie," povedal tréner Senators Paul MacLean.

Výsledky štvrtkových stretnutí zámorskej hokejovej NHL:


Washington - Ottawa 1:2 po predĺžení (0:0, 0:1, 1:0 - 0:1)
Góly: 49. Ovečkin (M. Johansson, M. Green) - 33. Silfverberg (E. Karlsson, M. Michálek), 61. Gončar (E. Karlsson, Alfredsson)



St. Louis - Calgary 4:1 (0:0, 3:1, 1:0)
Góly: 24. Reaves (Cracknell, Bouwmeester), 30. A. McDonald (C. Stewart, Polák), 36. Steen (C. Stewart), 43. Reaves (Porter, Cracknell) - 28. Bärtschi (Hudler)

Florida - Toronto 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Góly: 6. Komarov (McClement, Liles), 15. C. MacArthur (Frattin, Gunnarsson), 22. P. Kessel (Kadri), 25. P. Kessel (Kadri, Lupul)

Vancouver - Anaheim 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Góly: 57. Garrison (Kesler, H. Sedin) - 27. Beleskey (Fowler, Palmieri), 29. Staubitz (Steckel, Lovejoy), 60. Cogliano (Lydman)

Carolina - New York Rangers 3:4 po predĺžení (0:2, 2:0, 1:1 - 0:1)
Góly: 25. Tlustý (Skinner, M. Bergeron), 28. T. Ruutu (Westgarth), 41. Tlustý (E. Staal) - 4. Stepan (Hagelin, Callahan), 16. Brassard (Hagelin, Del Zotto), 58. B. Richards (Del Zotto, Pyatt), 63. Callahan (Stepan, McDonagh)



New Jersey - Pittsburgh 3:2 (0:1, 1:1, 2:0)
Góly: 39. Zajac (Eliáš, Volčenkov), 44. Clarkson (Eliáš, Kovaľčuk), 54. Kovaľčuk (S. Sullivan, A. Greene) - 9. Cooke (Morrow, B. Sutter), 35. J. Jokinen (Letang, M. Fleury)

Boston - Tampa Bay 2:0 (0:0, 2:0, 0:0)
Góly: 25. Seidenberg (Marchand, Seguin), 34. Paille (G. Campbell, S. Thornton)

Winnipeg - Montreal 2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Góly: 10. J. Wright (Thorburn), 35. Wheeler (B. Little, Byfuglien) - 30. R. Bourque (Galchenyuk, Eller), 43. Gallagher (Eller, Tinordi), 48. Desharnais (Subban, A. Markov), 51. Pacioretty (Subban)

Detroit - Nashville 5:2 (1:2, 3:0, 1:0)
Góly: 7. Filppula (Franzén, Cleary), 22. Franzén (Brunner, Daciuk), 24. Eaves (Tootoo), 40. Daciuk (Zetterberg, N. Kronwall), 57. Abdelkader (Zetterberg, Daciuk) - 2. Fisher (Clune, C. Smith), 13. C. Smith (M. Fisher, S. Weber)

Philadelphia - New York Islanders 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Góly: 12. Briere (B. Schenn, Gagne), 54. Lauridsen (Manning) - 22. Tavares (Carkner)

Dallas - Columbus 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Góly: 29. Jamie Benn (E. Cole, Ray Whitney) - 1. Atkinson (Comeau, Dubinsky), 48. Letestu (Dubinsky), 59. Atkinson (J. Johnson, Prout)

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články