Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slováci vyhrali v Prahe 3:2, nakopla ich Sýkorova paráda
Zdielať na

Slováci vyhrali v Prahe 3:2, nakopla ich Sýkorova paráda

PRAHA / Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v jubilejnom 500. stretnutí svojej histórie v Prahe v rámci Euro Hockey Challenge nad Českom 3:2.

V 56. vzájomnom derby vyhral slovenský výber dvanástykrát. Oba tímy sa opäť stretnú v sobotu 20. apríla od 19.00 h na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave. Slováci nastúpili proti Čechom po prvý raz od vlaňajšieho úspešného semifinále majstrovstiev sveta v Helsinkách (3:1).

V pražskej Tipsport Arene vykorčuľoval Jozef Stümpel na svoj 100. duel v drese s dvojkrížom na prsiach. Miroslav Šatan zasa odohral vôbec prvý súboj od 3. novembra, keď ho na rovnakom mieste zranil po kolízii v zápase Kontinentálnej hokejovej ligy s HC Lev Zdeno Chára.

Na dva góly Jiřího Novotného z 20. a 24. min odpovedal efektným zakončením v 27. min Ján Sýkora. Pre 22-ročného Banskobystričana to bol v desiatom reprezentačnom súboji premiérový zásah. V tretej tretine sa o obrat postarali Tomáš Surový (13. reprezentačný zásah) a Michel Miklík (8.). Slováci pripravili Čechom prvú prehru v príprave, pre zverencov Vladimíra Vůjtka to bola v období pred majstrovstvami sveta druhá výhra.

Prípravný zápas v Prahe:

Česko - Slovensko 2:3 (1:0, 1:1, 0:2)

Góly: 20. J. Novotný, 24. J. Novotný (Hubáček) - 27. Ján Sýkora (Radivojevič), 51. Surový (Ölvecký, K. Sloboda), 54. Michel Miklík (Záborský, Bližňák)
Vylúčení: 2:2 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Minář, Šindler - Bláha, Pešek (všetci ČR), 5148 divákov

Česko: Kovář - Čáslava, Nakládal, Mojžíš, Krejčík, Trončinský, Kutlák, T. Voráček, Kubát - Irgl, J. Novotný, Hubáček - Tenkrát, Hertl, Kašpar - Gulaš, P. Koukal, Vondrka - T. Rachůnek, Vrána, I. Rachůnek
Slovensko: Staňa - Marek Ďaloga, Mezei, Švarný, Brejčák, Sersen, Vydarený, K. Sloboda, V. Mihálik - Radivojevič, Stümpel, Ján Sýkora - Šatan, Kukumberg, L. Hudáček - Záborský, Bližňák, Miklík - Bartek, Ölvecký, Surový

Oba tímy začali vo vysokom tempe, hralo sa zo strany na stranu. Hneď v úvode pálil spomedzi kruhov Novotný, na opačnej strane pri úvodnom striedaní v prvom zápase od 3. novembra 2012 vybojoval Šatan puk pre Hudáčka, ale ten dlho váhal so strelou z dobrej pozície. V 4. min Radivojevič nezakončil kombinačnú akciu s Ölveckým. Tlak českého výberu aj vďaka presilovke silnel a slovenská defenzíva na čele so Staňom musela tvrdo pracovať. Hostia sa pred Kovářa dostávali už len ojedinele. V závere prvej časti pri hre štyroch proti štyrom využil Švarného zaváhanie Jiří Novotný, nakorčuľoval si až pred Staňu, ktorý jeho pokus zlikvidoval, ale tiesnený si puk zrazil do siete - 1:0. Do konca prvej časti hry zostávalo 19 sekúnd.

V 22. min po naskočení z trestnej lavice trafil v prečíslení dvoch na jedného Sersen len Šatana, ktorý odkorčuľoval z ľadu s bolesťou v ramene. Nebezpečný bol prvý český útok, Hubáčkova tvrdá strela v 24. min skončila na zadnej sieťke, po buly ďalšiu vyrazil Staňa pred seba, obrancovia puk neupratali a Novotný ho poslal druhýkrát do siete - 2:0. Slovenský tím pridal smerom dopredu na dôraze. V 27. min ukázal Ján Sýkora šikovnosť i drzosť, za bránkou si položil puk na čepeľ a efektným spôsobom zasunul na štýl Mikaela Granlunda puk za Kovářa, ktorý skôr čakal prihrávku - 2:1. Zvýšená aktivita oboch tímov sa prejavila na veľkej šanci Koukala, ktorý prestrelil prázdnu bránku, i dobrých strelách Hudáčka či Záborského. V 39. min trafil Vrána do brvna.

Slovenský tím sa snažil o vyrovnanie, blízko k nemu mal pri vylúčení Trončinského, ale český brankár bol pozorný. V 45. min Kovář zlikvidoval aj sólo Hudáčka. Zverenci Vladimíra Vůjtka hrali aktívne, nezastavilo ich ani vylúčenie Radivojeviča. V 51. min našiel po odvážnej akcii Ölvecký na pravom krídle Surového, ktorý trafil do odkrytého miesta v rohu českej bránky - 2:2. Víťazstvo na slovenskú stranu strhol v 54. min Michel Miklík, ktorý z pravého kruhu na vhadzovanie našiel miesto nad Kovářovou lapačkou. Domáci vrhli všetky sily do útoku a brankár Staňa mal plné ruky i nohy práce. Slovenská defenzíva si už víťazstvo nenechala vziať, nič na tom nezmenila ani záverečná česká 45-sekundová power-play.

Vladimír Vůjtek (tréner SR): "Z môjho pohľadu sme začali zápas veľmi zle, hrali sme zakríknuto, nedali sme si poriadnu prihrávku. Neboli sme spokojní s hrou, od druhej tretiny išiel náš výkon hore a tretia bola už vynikajúca. Počas prvej prestávky sme museli dôraznejšie hráčom povedať, že sa nemusia báť, nastupovať s nervozitou. Zobrali si to k srdcu a nakopol ich aj gól Jána Sýkoru, ktorým sme znížili na 1:2. Odrazu sme ovládli hru a držali tempo až do konca."
Miroslav Šatan (útočník SR): "Výpadok som síce pociťoval, ale po dlhej prestávke je to celkom dobré. Mali sme slabší začiatok, Česi mali prevahu. Postupne sme zlepšili hru a v tretej tretine sa nám podarilo otočiť vývoj, s čím sme spokojní. Ján Sýkora si pri góle dovolil veľa, je mladý a je dobré, že sa o niečo podobné pokúsil a vyšlo mu to. Mužstvo potrebovalo vyhrať, zatiaľ je vo fáze, že sa dáva dokopy, ale každý úspech poteší."
Ján Sýkora (útočník SR): "Prvú tretinu sme hrali kŕčovito, po góle sme sa rozbehli, začali sme byť aj častejšie pri puku. Dovtedy nám utekal, všetko sa odrážalo k Čechom. Nominácia na majstrovstvá sveta je pre mňa ešte ďaleko. Pred zápasom som si vravel, že chcem dať gól. Išiel som cielene za bránku, vyskúšal som to a padlo mi to do siete. Už som dal v zápasoch tri alebo štyri podobné góly."
Michel Miklík (útočník SR): "Prvá tretina nebola z našej strany dobrá, mali sme čo zlepšovať. Sme spokojní, že sme otočili vývoj. Niečo podobné ako v prvej tretine by sa nám nemalo stávať. Môžeme len ďakovať Rasťovi Staňovi, že rozdiel nebol väčší. V ďalších zápasoch musíme začínať podobne, ako sme tento končili. Teším sa z každého gólu."
Jozef Stümpel (útočník SR): "Nehrali sme zo začiatku dobre, odhadzovali sme len puky a nebola to hra, ktorú sme chceli. Postupne sa to vyrovnalo a začali sme premieňať šance. Dnešný zápas som bral ako každý iný, nevnímal som, že ide o môj stý v reprezentácii. Hralo sa mi celkom dobre, ako tím ešte musíme doladiť obranné činnosti. Pred Jánom Sýkorom klobúk dole, urobil to dobre."

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

sita, Sýkorov gól

Súvisiace články